Σπίρτζης: Θα υπάρξει πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι

Σπίρτζης: Θα υπάρξει πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης Eurokinissi

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μιλώντας στον News 24/7 αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει στις πληγείσες περιοχές αναφορικά με τις αποζημιώσεις και την υλοτόμηση, ενώ είπε, πως θα υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός ώστε να μην επαναληφθεί καμία ανάλογη τραγωδία.

Τον απολογισμό των δράσεων του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με όσες παρεμβάσεις έχουν γίνει στην Ανατολική Αττική μετά τη φονική πυρκαγιά έκανε ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον News 24/7 στους 88.6 και τον Βασίλη Κουφόπουλο.

“Έχουν γίνει 5.262 αυτοψίες και πάνω από 1.000 επανέλεγχοι έχουν αποζημιωθεί 3.000 συμπολίτες μας και 77 επιχειρήσεις έχουν καταβληθεί πάνω από 15 εκ ευρώ ως έκτακτο βοήθημα” τόνισε ο κ.Σπίρτζης και είπε πως οι διαδικασίες από τους Δήμους θα έπρεπε να είναι πιο ταχείες, βάσει όσων έχουν θεσμοθετηθεί, ωστόσο οι μεγάλες ελλείψεις και τα κενά δικαιολογούν κάπως την κατάσταση.

“Διορθώθηκαν αποφάσεις ώστε να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες και όχι τις πλασματικές, βρήκε και η υπουργική απόφαση για τη στεγαστική συνδρομή και από την πρώτη στιγμή υπάρχουν συνεργεία υλοτόμησης, και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν υλοτομηθεί πλήρως οι αστικές περιοχές υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για τις δασικές περιοχές από την αποκεντρωμένη διοίκηση” τόνισε σημειώνοντας πως ήδη στις πληγείσες περιοχές έγιναν καθαρισμοί των ρεμάτων που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες.

Σε ερώτηση, για το αν θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τους ίδιους δρόμους στο Μάτι, ο κ.Σπίρτζης απάντησε πως η περιοχή δεν θα γίνει όπως ήταν πριν, αλλά θα υπάρξει διαδικασία πολεοδομικού σχεδίου.

“Για να μην περιμένουμε όμως, αυτήν την περίοδο έχουμε στενή συνεργασία με τη γγ χωροταξίας, γγ δασών και γγ υποδομών, βλέπουμε ποιοι είναι οι κεντρικοί δρόμοι ώστε η έκδοση αδειών να σέβεται τον χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς δρόμους με αδιέξοδα και όλη αυτήν την πολεοδομική παγίδα” είπε και συνέχισε “δεν έχουν ανοίξει όλες οι προσβάσεις, αυτή η διαδικασία θα γίνει ταυτόχρονα με εκείνη της διάνοιξης των δρόμων, πιστεύω ότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει από μόνοι τους να έχουν ανοιχτές οδεύσεις προς την παραλία. Πολλά από τα οικόπεδα με μάντρες, είναι καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις Επίσης έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό οι διαδικασίες για τη συλλογή αμίαντου, έχουν εκδοθεί άδειες για κατεδάφιση σε εκατοντάδες κτίρια έχουν ήδη κατεδαφιστεί 28 κτίρια στην ανατ. Αττική, τις κατεδαφίσεις έχουν αναλάβει με δωρεά τρεις εταιρίες, όπως και την υλοτόμηση επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση περί εκατοντάδων εκατομμυρίων που πήρε το δημόσιο- δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα. Έχουμε ξεκινήσει και τον σχεδιασμό της φύτευσης της Λ. Μαραθώνος” συμπλήρωσε.

Αναφορικά για τα χρήματα που έχουν δοθεί από τους πολίτες είπε πως “η τελευταία ενημέρωση που έχω για τον λογαριασμό ήταν περίπου 37 εκ ευρώ εκ των οποίων τα 35 από φορείς του δημοσίου, τα υπόλοιπα 2,5 από πολλούς συμπολίτες μας που έδωσαν από 5 ευρώ μέχρι 1500 ευρώ, όσα μπορούσε ο καθένας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα