Σπυράκη: Ο πρωθυπουργός να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία

Σπυράκη: Ο πρωθυπουργός να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία
Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη Eurokinissi

Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, διαφορετικά η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση. “Όλα τα όπλα πάνω στο τραπέζι” δηλώνει για την πρόταση μομφής της ΝΔ.

Να προσέλθει στη Βουλή αμέσως μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία κάλεσε τον πρωθυπουργό η Μαρία Σπυράκη τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά”, απαντώντας στη δήλωση Τζανακόπουλου περί κυβέρνησης ανοχής, ενώ πρόσθεσε ότι “η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο πρότασης μομφής επανέλαβε πως όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι στο τραπέζι.

“Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτή, ούτε στην επόμενη βουλή που θα έχει την πλειοψηφία” πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει εάν το κόμμα της θα ψηφίσει υπέρ της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ.

Για τη Novartis είπε πως υπάρχει απορία για την υπόθεση, αναρωτήθηκε πώς γίνεται να ασκηθεί δίωξη σε προστατευόμενο μάρτυρα και χαρακτήρισε είδωλο του Τσίπρα τον Πολάκη.

Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ μίλησε επίσης για απορίες γύρω από το ρόλο του Πετσίτη και τις αμοιβές του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις αμφιλεγόμενες διασυνδέσεις με τον Λαυρεντιάδη και τις επιχειρήσεις του.

Αναλυτικά όσα είπε η κ. Σπυράκη στα “Παιχνίδια Εξουσίας”

Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να δούμε είναι ότι η αποχώρηση του Καμμένου και των υπουργών του από την κυβέρνηση δημιουργεί νέα δεδομένα τουλάχιστον ελπίζουμε ότι αυτό θα ισχύσει σε σχέση με όσα λέει ο κ.Καμμένος. Οπότε για εμάς είναι απαραίτητο ο πρωθυπουργός να προσέλθει στη Βουλή και να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία,διαφορετικά δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση.

Για Τζανακόπουλο

Γιατί δεν υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση;

“Διότι δεν υπάρχει τέτοιο πολιτικό προηγούμενο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά. Επαναλαμβάνουμε οτι η αποχώρηση Καμμένου και των υπουργών του από την κυβέρνηση είναι απαραίτητο να οδηγήσει τον Τσίπρα στη Βουλή ώστε να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία.

Για εμάς δεν έχει καμία νομιμοποίηση.

Ζητάτε δηλαδή να καταθέσει πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης;

Ζητάμε απλώς αυτό που περιγράφω και νομίζω είναι σημαντικό να εξηγήσουμε σε όλους ότι είναι η πρόκληση του πρώτου διμήνου της χρονιάς.

Εσείς θα καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, πολλοί λένε δεν θα το κάνετε…

Για εμας όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι στο τραπέζι…το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε είναι μια επιλογή που θα την κανει ο κ.Μητσοτάκης.

Συμφωνείτε με την ξεχωριστή κύρωση της συμφωνίας και του πρωτοκόλλου;

Η κυβέρνηση έχει δώσει τόσα αντικρουόμενα μηνύματα και αυτό είναι ένα μέρος αυτών των μηνυμάτων που έχει δώσει.

Η Κυβέρνηση έχει κάνει αυτή την επιλογή να το επαναλάβω η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των πρεσπων ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή στην επόμενη θα έχει την πλειοψηφία .

Είμαι σαφής, δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι άλλο γύρω από αυτό,είναι αυτό και καθαρό.

Η ιστορία δεν γράφεται με αν προηγείται η συμφωνία. Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία.

Θα πάτε σε επαναδιαπραγμάτευση;

Εμείς έχουμε πει ότι θα πάμε εξαρχής,το έχει πει ο κ.Μητσοτάκης. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία από την ώρα που δεν κυρώνεται από την Ελληνική πλευρά δεν υπάρχει συμφωνία.

Για να υπαρχεί συμφωνία σε αυτό το τάνγκο χρειάζονται δύο.

Ανεξαρτήτως τι κάνει η άλλη πλευρά,εμείς έχουμε πει ως Έλληνες,ως εκπρόσωποι στο ελληνικό κοινοβούλιο το έχει πει ο Μητσοτάκης σαφώς και πεντακάθαρα ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.

Novartis

Έχουμε πολλές απορίες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι χειρισμοί σε αυτή την υπόθεση. Δεν μιλάω μόνο για το πολιτικό κομμάτι το οποίο είναι προφανές.

Εάν είναι προστατευόμενος μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος πως είναι δυνατόν και γιατί του ασκήθηκε δίωξη;

Πληροφορηθήκαμε ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας από τον ίδιο του το δικηγόρο.

Άρα λοιπόν μάθαμε από επίσημα χείλη ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας.

Πως δεν είχε ελεγχθεί ότι ήταν εμπλεκόμενος;

Λέω μια απορία…

Στον πολιτικό θόρυβο που δημιουργήθηκε έτσι ακριβώς πήγε να στηθεί αυτή η υπόθεση;

Γιατί είχαμε διαβάσει και είχαμε ακούσει και είχαμε δει τον αναπληρωτή κ Πολάκη να λέει «θα λαλήσουν οι μάρτυρες και θα μιλήσουν οι μάρτυρες και θα κάνουν οι μάρτυρες» Και πλέον καταλήγουμε στο δίλημμα λαλάν ή δεν λαλάνε οι μάρτυρες κ Σκουρη;

Και για να μην καταλήξουμε σε μια υπόθεση που πραγματικά είναι προσβλητική για το δημόσιο βιο και για τον θόρυβο που δημιούργησε και για τις εντυπώσεις που επιχειρήθηκαν να δημιουργηθούν, ας μείνουμε στα δεδομένα. Πως είναι δυνατόν ένα προστατευόμενος μάρτυρας του Δημοσίου συμφέροντος να εμφανίζεται σε δεύτερο χρόνο ότι είναι εμπλεκόμενος και τελικά να ασκείται εις βάρος του δίωξη. Τι ακριβώς έγινε;

Υπάρχει θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας, του κ Πολάκη, που ήταν ο πρώτος που έβγαλε την ταυτότητα του συγκεκριμένου μάρτυρα, του Νίκου Μανιαδάκη;

Όχι κ. Σκουρή δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα θέμα, πιστεύω ότι ο κ Πολάκης είναι το είδωλο στον  καθρέφτη του κ Τσίπρα. Πιστεύω ότι ο κΠολάκης απηχεί στις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ξέρετε ο πρωθυπουργός ορίζει τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός ορίζει τους αναπληρωτές και τις αρμοδιότητες, ο πρωθυπουργός τους ελέγχει ο κ. Πολάκης απηχεί  στις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου και του κ Τσίπρα, δεν υπάρχει θέμα, ταυτίζεται ο κ Πολάκης και οι απόψεις του με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και θέλει να ενεργήσει ο κ. Τσίπρας και αυτό να ανακλάσει στις δημόσιες απόψεις του

Τώρα κ. Σπυράκη ήθελα να σας ρωτήσω γιατί λίγο μπερδεύομαι και υπάρχουν απόψεις, πολλές δηλώσεις, για το κόμμα σας τι ισχύει; Μια εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο πως μπήκαμε στο μνημόνιο στη εποχή που ήταν υπουργός οικονομικών ο κ Βαρουφάκης ή και άλλες εξεταστικές και προανακριτικές όπως η υπόθεση ΔΕΠΑ κλπ.

Κύριε Σκουρή να σας ρωτήσω κάτι, δεν έχετε απορίες εσείς για τον ρόλο του κ Πετσίτη;

Εγώ έχω πολλές απορίες, αλλά εγώ δεν είμαι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δεν έχετε απορίες για τον τρόπο που ένας άνθρωπος ο οποίος αμείβονταν με 5000 ετησίως πριν γίνει του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση βρέθηκε να αμοίβεται με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τα επόμενα χρόνια, να παρέχει συμβουλές αμφίβολης αξιοπιστίας και αμφιλεγόμενου περιεχομένου, να διασυνδέεται με τον κ Λαβρεντιάδη και τις εταιρίες του και να ενεργεί όπως ο κ Κιτσάκος είπε ως εκπρόσωπος του μεγάρου μαξίμου στην ΔΕΠΑ; Δεν έχετε απορίες για αυτά; Γιατί όλα αυτά αποσιωπούνται και δεν δίνονται απαντήσεις;

Συνεπώς;

Συνεπώς τίποτα κ. Σκουρή κοιτάξτε εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στην λειτουργίας της δημοκρατίας και στην λειτουργία των θεσμών, για αυτό και με ακούτε έτσι. Με τέτοιους χαμηλούς τόνους, πιστεύουμε απόλυτα πως η δικαιοσύνη μόλις πέσει πάνω σε όνομα υπουργού θα στείλει το φάκελο στην Βουλή. Το πιστεύουμε αυτό. Και η βουλή θα κληθεί να απαντήσει, είναι όλα οκ; ειναι όλα καλά; είναι όλα εντάξει ή μήπως υπάρχει θέμα; Η βουλή θα εξετάσει τον φάκελο όταν έρθει. Όμως είναι απορία ισάξιων πως δημιουργείται τόσος θόρυβος, πως ενώ έχει πει ο ίδιος ο κ Κιτσάκος επανειλημμένα σε συνεντεύξεις του και σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι έχει ενημερώσει σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα τους αρμόδιους υπουργούς τον κ Σκουρλέτη, τον κ.Σταθάκη που ο οποίος τον απομάκρυνε και θα ήθελα να το σημειώσω, αλλά και τους υπουργούς που είναι υπουργοί συναρμόδιοι ήταν τότε ο κ Πιτσιόρλας, ήταν η κυρία Τσάκρη, ενημέρωσε ο κ Φλαμπουράρης, μια σειρά άνθρωποι έχουν ενημερωθεί για το θέμα, υπάρχουν αφηγήματα για συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου και μέχρι τώρα δεν έχει έρθει ο φάκελος στην βουλή. Η δικαιοσύνη δεν τον έχει φέρει στην βουλή, πιθανός το ερευνά. Εμείς περιμένουμε να ενεργήσει η δικαιοσύνη και η βουλή να αποφασίσει.

Πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός κ σημίτης προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα προσφύγει γρήγορα για δανεισμό από τον ευρωπαικό μηχανισμό σταθερότητας, συμερίζεστε την άποψη αυτή;

Αυτή είναι μια πρόβλεψη του κ Σημίτη, εμείς επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία βλάπτει τον τόπο. Αυτό είναι προφανές και από τους πολύ συχνούς ρυθμούς ανάπτυξης που η Ελλάδα εμφανίζει σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται μετά την περίοδο του προγράμματος, αυτέ που είναι οι χώρες οι post program period. Στις χώρες για τις οποίες μιλάμε, Ιρλανδία, Κύπρο, Πορτογαλία, βλέπετε τι ρυθμούς ανάπτυξης έχουν σε σχέση με την Ελλάδα, το ένα στοιχείο είναι αυτό. Το δεύτερο στοιχείο είναι με την ίδια την διαχείριση που κάνει αυτή η κυβέρνηση για την εικόνα της χώρας που δεν την καθιστά ελκυστική ούτε για ξένες επενδύσεις, δεν την καθιστά ελκυστική ούτε για να αναπτυχθούν τομείς στους οποίους έχει υψηλή προστιθέμενη αξία και δυνατότητα. Η απάντηση σε όλη αυτή την συζήτηση είναι πως θα βγάλουμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο, πως θα δημιουργήσουμε δουλειές, πως θα ανεβάσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, πως θα αποφύγουμε την μίζερη συζήτηση για τα δανεικά και πως θα καταλήξουμε σε μια χώρα κανονικότητας. Μια χώρα κανονικότητας χρειάζεται δουλείες,  Μια χώρα κανονικότητας χρειάζεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το κόμμα σας θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση αν θα επικυρωθεί το άρθρο 16;

Κοιτάξτε, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για αυτό, έχουμε παρουσιάσει μια γενναία πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Η κυβέρνηση καταλαβαίνουμε ότι τρέχει με συνοπτικές διαδικασίες πληροφορούμαι ότι η συνάδελφοι του εθνικού κοινοβουλίου, συνεδριάζουν σε επιτροπές νυχθημερόν προκειμένου να περάσουν τις συζητήσεις για άρθρα του συντάγματος. Επειδή τώρα είμαι σε ένα άλλο Κοινοβούλιο που μας παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο αλλά οι επιτροπές μας συνεδριάζουν δυο φορές μηνιαίος και συζητάμε ενδεχομένως λιγότερα σημαντικά πράγματα από την συνταγματική αναθεώρηση, συζητάμε ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο. Θεωρώ πως όλη αυτή η σπουδή της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν επιδεικνύει τον απαραίτητο σεβασμό για την διαδικασία. Εμείς θέλουμε μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση που θα περιλαμβάνει μία σειρά αλλαγές, τις έχουμε παρουσιάσει και είμαστε προς στιγμήν εκεί και δεν θέλουμε να χάσουμε την ευκαιρία, επειδή με ρωτάτε για το 16, να υπάρχουν Μη Κρατικά πανεπιστήμια και στην Ελλάδα όπως υπάρχουν Μη Κρατικά πανεπιστήμια σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, ακόμη και στην Β.Κορέα που δεν την λέει και κανείς υπόδειγμα δημοκρατίας.

Μιας και μιλάμε για τα Πανεπιστήμια θέλω να πω ότι είναι απόφαση μας να αντιδράσουμε έντονα και σφοδρά και να καταδικάσουμε την επιχείρηση διάλυσής του διεθνούς πανεπιστημίου θεσσαλονίκης.  Ένα πανεπιστήμιο που παρέχει μόνο μεταπτυχιακούς τίτλους, ένα πανεπιστήμιο που προσελκύει φοιτητές από όλη την περιοχή γιατί όλα τα μαθήματα του γίνονται στα αγγλικά. Ένα πανεπιστήμιο που εφαρμόζει την νέα μεθοδολογία προσέλκυσης εκπαιδευτών Πανεπιστιμιακών μιας και έρχονται άνθρωποι της αγοράς κια κάνουν μαθήματα εκεί. Συγχωνεύεται και διαλύεται   σε μικρότερα τα οποία προηγουμένως ήταν ΤΕΙ. Η διαδικασία της μείωσης προς τα κάτω, της εξίσωσης προς τα κάτω των ιδρυμάτων στην χώρα, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους και ειδικά η υπόθεση του διεθνώς πανεπιστήμιου μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και θα αντιδράσουμε έντονα γύρω από αυτό.

Πριν από λίγο ο κ Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στον σταθμό μας ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει καμία ψηφοφορία εντός του 2019, όντας τις εκλογές, τις ευρωπαϊκές, τις αναμετρήσεις που υπάρχουν την νέα χρονιά, ήθελα το σχόλιο σας.

Προφανώς ο κ.Τζανακόπουλος είναι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η ελπίδα πεθαίνει να πάντα τετλευταία. Θα ήθελα πραγματικά να του συμπαρασταθώ ηθικά και ανθρώπινα και πολιτικά να του πω καλύτερα να αφήσει μια ματιά όχι στις δημοσκοπήσεις αλλά σε αυτά που γίνονται εκεί έξω, στις περιοχές όπου ο ίδιος έχει ζήσει, στους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλεί, να του μεταφέρουν το κλήμα. Εγώ που ήρθα από τις διακοπές από την Θεσσαλονίκη.  Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η εκτίμηση του κ Τζανακόπουλου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα