Στα κέρδη στα εργασιακά και τα αντίμετρα εστιάζει η κυβέρνηση

Στα κέρδη στα εργασιακά και τα αντίμετρα εστιάζει η κυβέρνηση

Τα θετικά της συμφωνίας καταγράφουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επισημαίνοντας την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων από Σεπτέμβριο του '18, το "όχι" σε λοκ άουτ και ομαδικές απολύσεις, αλλά και το πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ

Μετά τη Μάλτα και εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν στα θετικά της συμφωνίας, που αφορούν κυρίως στα εργασιακά, καθώς και στα αντίμετρα, ως αντιστάθμισμα των μέτρων, τα οποία βέβαια ούτως ή άλλως άπαντες ανέμεναν.

Ωστόσο συνολικά η συμφωνία κρίνεται πιο θετική από το αναμενόμενο, από την άποψη ότι δεν περιλαμβάνει μόνο περιοριστικά μέτρα (περικοπές σε συντάξεις το 2019 και μείωση του αφορολόγητου το 2020), αλλά αντισταθμιστικά μέτρα και ιδίως την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το “όχι” σε ομαδικές απολύσεις και ανταπεργία, παρόλο που μέχρι πρότινος το ΔΝΤ επέμενε ειδικά σε αυτά τα ζητήματα.

Κυβερνητικές πηγές ειδικότερα τόνιζαν καταρχήν ότι επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντίμετρων για το 2019 και το 2020.

Στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος, προσέθεταν.

Το ουσιαστικά νέο της συμφωνίας όμως είναι ότι “πάγωσαν” οι απαιτήσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά, που ήταν και το βασικό αγκάθι για λύση, αλλά και η κύρια κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, καθώς υποχωρήσεις σε αυτό το πεδίο δε θα περνούσαν εύκολα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από το Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αποκρούστηκαν λοκ άουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.

Σημειωναν επίσης ότι τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του πρωθυπουργού σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα