Σταϊκούρας: Στο 1,5 δισ. το “μπόνους” της ακρίβειας στα εσόδα ΦΠΑ

Σταϊκούρας: Στο 1,5 δισ. το “μπόνους” της ακρίβειας στα εσόδα ΦΠΑ
Ο Χρήστος Σταϊκούρας eurokinissi

Από τα επιπλέον 6,8 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, μόνο το 1,5 δισ. είναι εξαιτίας της ακρίβειας, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

«Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023. 

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφερόμενος στην ενισχυμένη εποπτεία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, τόνισε ότι είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής παρακολούθησης και είχε αβέβαιη ημερομηνία λήξης.  «Για αυτό και σε όλα τα Eurogroup που είχαμε, η Ελλάδα ήταν ξεχωριστή περίπτωση. Για να μην ψεύδεται η αξιωματική αντιπολίτευση: Όλα αυτά ήταν απόδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης από τους θεσμούς», συμπλήρωσε. 

Ταμειακά διαθέσιμα  

Μιλώντας για τα ταμειακά διαθέσιμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «στο τέλος του 2014 τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης ήταν 2,6 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ήταν 13,4 δισ. ευρώ. 

Και τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 16 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα προσθέσουμε και την αποτίμηση του ΤΧΣ στις τράπεζες (11,6 δισ. ευρώ). Εσείς παραδώσατε τα ταμειακά διαθέσιμα εκεί που τα βρήκατε». 

Φόροι

 Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι «ότι μειώνουμε φόρους επί 4 χρόνια και θα συνεχίσουμε. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που και το 2023 με μόνιμο τρόπο θα μειώσει φόρους και εισφορές. Οι μισθωτοί είχαν μείωση φορολογικής επιβάρυνσης την τελευταία 3ετία. Από τα επιπλέον 6,8 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, μόνο το 1,5 δισ. είναι εξαιτίας της ακρίβειας. Τα άλλα οφείλονται στην καλύτερη πορεία της οικονομίας και της κατανάλωσης». 

«Οι πολίτες επιλέγουν την κυβέρνηση που προσελκύει επενδύσεις, που μειώνει φόρους και εισφορές, που στηρίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, την κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την επόμενη 4ετία» κατέληξε. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα