Στη “συμμαχία του Νότου” υπό τη Γαλλία ποντάρει η Αθήνα για “άμυνα” στην Τουρκία

Στη “συμμαχία του Νότου” υπό τη Γαλλία ποντάρει η Αθήνα για “άμυνα” στην Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης Εμανουέλ Μακρόν Michel Euler/AP Photo

Οι ηγέτες των εννέα κρατών-μελών της Euromed θα στηρίξουν την Ελλάδα απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, ενώ 15 χώρες της ΕΕ υπό τη Γαλλία συμμαχούν για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Η νέα παρέμβαση της Γαλλίας υπέρ της Ελλάδας απέναντι στις απειλές της Τουρκίας προκαλεί ικανοποίηση στην Αθήνα. Και αυτό καθώς όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές της γαλλικής Προεδρίας οι ηγέτες των εννέα κρατών της νότιας Ευρώπης, που συμμετέχουν στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής (Euromed), θα εκφράσουν τη στήριξη τους στη χώρα μας και θα καταδικάσουν την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα συναντηθούν στο Αλικάντε της Ισπανίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.

Το θέμα της τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας των ηγετών, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

“Ούτε φοβόμαστε, ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε”, διαμήνυσε εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στην κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο (ΣΚΑΪ) για “παροξυσμό σε επίπεδο ρητορικής, απειλών, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε όλα τα επίπεδα από την τουρκική πλευρά”. Εκτίμησε ότι προφανής στόχος της Άγκυρας είναι να κάνει την Ελλάδα να απωλέσει την ψυχραιμία της και να παρασυρθεί στον κατήφορο της έντασης.

“Οφείλουμε να τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει. Να απαντάμε εκεί που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει”, πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η άποψη του Μαξίμου είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τους γείτονες. “Παρ’ όλα αυτά, για να είμαστε ρεαλιστές, η άλλη πλευρά έχει επιλέξει μια τελείως διαφορετική πρακτική”, σχολίασε και δήλωσε: “Δική μας δουλειά είναι συντεταγμένα, οργανωμένα, πολύ αποτελεσματικά, με επιχειρήματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο να διευρύνουμε την πολιτική μας ισχύ και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Ο διάλογος είναι πάντοτε προτιμότερος από την ακραία ρητορική, από τις κούφιες απειλές, από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Από τη γεωγραφία είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε δίπλα στους απέναντι. Η αστάθεια που επικρατεί, ο αναθεωρητισμός του Putin, τα προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία -που είναι προβλήματα, όχι μόνο των Ουκρανών, αλλά και όλης της Ευρώπης για μια σειρά από άλλα θέματα- κανείς δεν θέλει να τα δει να αναπαράγονται. Κανένας δεν θέλει να υπάρξει και άλλη μια εστία αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.”

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε και το γεγονός ότι 15 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, συγκρότησαν και ένα μπλοκ σχετικά με την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. “Το σημαντικό είναι ότι σε αυτές τις 15 χώρες είναι και η Γαλλία, μια μεγάλη δύναμη της Ευρώπης. Θυμάστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αυτή”, σημείωσε και κατέληξε: “Πρέπει να αντιληφθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα, με ουσιαστικά μέτρα και παρεμβάσεις.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα