Την αξιοποίηση δεσμευμένων πόρων ολιγαρχών από τη Ρωσία, με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ερευνά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπέρ της σύνδεσης μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της χώρας η Φον ντερ Λάιεν.
Τους νέους, αναθεωρημένους ενεργειακούς στόχους της Ε.Ε. γνωστοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν. "Ο πόλεμος του Πούτιν αναστατώνει την παγκόσμια αγορά ενέργειας".
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστηρίζει μια τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ, "αν είναι απαραίτητο". Τοποθετήθηκε και υπέρ της εγκατάλειψης του κανόνα της ομοφωνίας.
Πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εισηγήθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει του νέου έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος μπλόκαραν τις κυρώσεις που είχε προτείνει η Κομισιόν για απαγόρευση πλοίων ρωσικών συμφερόντων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Έρχεται κλιμάκωση μπροστά στο ενεργειακό ντόμινο. Η στάση της Τσεχίας.
"Συντονισμένη απάντηση" στην ενεργειακή κρίση που δημιουργεί το μπλόκο του Πούτιν, με τη διακοπή διανομής φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να δώσει η Ευρώπη. Για "αθέτηση συμβολαίου" κάνει λόγο η Βουλγαρία.
Τους στόχους της Ευρώπης να καταστήσει στρατηγική αποτυχία τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγορώντας τη Μόσχα για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, αυστηρότερες από τις ήδη υπάρχουσες, αλλά και ενίσχυση της βοήθειας στην Ουκρανία, προανήγγειλε η Ούρσουλαφον ντερ Λάιεν.
Την εκτίμησή του ότι σε λίγες εβδομάδες θα αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, έκανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι υποσχέσεις της φον ντερ Λάιεν για επίσκευση της διαδικασίας.
Με τη συμμετοχή των Έλτον Τζον, Αλάνις Μορισέτ, Άνι Λένοξ, Κρις Ροκ και άλλων διάσημων καλλιτεχνών, η εκστρατεία για συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη κλιμακώνει τη ρητορική της κατά της Ρωσίας για τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα και άλλες ουκρανικές πόλεις. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σολτς αναφέρθηκαν σε εγκλήματα πολέμου.
Οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν αν θα δώσουν 33 δισεκατομμύρια ευρώ για αέριο στον Πούτιν, το προσεχές εξάμηνο ή θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά το υγροποιημένο φυσικό αέριο που τους πωλούν οι ΗΠΑ και το Κατάρ.
Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, του πέμπτου πακέτου που πρόκειται να επιβληθεί, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία. Στόχος της ΕΕ "να αυξήσει την πίεση".
ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσαν τη δημιουργία "task force" για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Τι προβλέπει η συμφωνία.
Μια μεγάλη συμφωνία για παροχή 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ με στόχο την απεξάρτηση από τη Ρωσία πρόκειται να ανακοινώσουν την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ένα ακόμα πακέτο κυρώσεων ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Πιθανό να ανακληθεί το εμπορικό καθεστώς του "μάλλον ευνοούμενου κράτους" της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα μέχρι το 2027.
Για δήθεν "πρωτοβουλία" κάνει λόγο η κυβέρνηση την ώρα που η πρόταση που κατέθεσε είχε ήδη συζητηθεί προς εξέταση για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Τι λείπει όμως από τις προτάσεις.
Απαισιόδοξη για μία αποκλιμάκωση της ρωσοουκρανικής κρίσης φάνηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν, δηλώνοντας ωστόσο σε ετοιμότητα για λήψη επιπλέον μέτρων εάν "ο Πούτιν δεν σταματήσει".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει και άλλα μέτρα εναντίον της Ρωσίας αν επιδεινωθεί η κατάσταση επί του πεδίου, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Κομισιόν θα εκδώσει, στη συνέχεια, την τελική της απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 1,72 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο 1,85 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Την πρώτη της πληρωμή, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι έτοιμη να λάβει η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά της στα ελληνικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μία ακόμα δύσκολη νύχτα στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να στενεύουν ασφυκτικά τον κλοιό στο Κίεβο, την ίδια ώρα που οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ απομονώνει τη Ρωσία, με νέες σκληρές κυρώσεις.
Η Επιτροπή καθορίζει στρατηγική για την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας παγκοσμίως και προετοιμάζει μέσο για την απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας.
Μεμπτές αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της, ζητά από τη Ρωσία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. "Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο".
Έκκληση προς τη Ρωσία να μην επιλέξει το δρόμο του πολέμου, έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. "Δεν πρόκειται για ιστορίες του 1940. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2022", τόνισε.