Στην μέγγενη ΕΕ – ΗΠΑ ο Ερντογάν: “Γονατίζουν” την τουρκική λίρα οι κυρώσεις

Στην μέγγενη ΕΕ – ΗΠΑ ο Ερντογάν: “Γονατίζουν” την τουρκική λίρα οι κυρώσεις
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Η τουρκική λίρα καταρρέει, ενώ εντείνονται οι πιέσεις Ουάσινγκτον και Βρυξελλών προς την Άγκυρα λόγω της προκλητικότητας του καθεστώτος Ερντογάν. Κοινό μέτωπο Τσίπρα και Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς στο "τραπέζι" των "28" βρίσκονται οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων βρίσκεται η τουρκική οικονομία, με τη λίρα να βρίσκεται και πάλι σε ελεύθερη πτώση, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τόσο τους Ευρωπαίους για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και τους Αμερικανούς για την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Την ίδια ώρα, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης εντείνουν τις προσπάθειες τους για συντονισμένη λήψη μέτρων κατά της τουρκικής προκλητικότητας, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

“Ώρα μηδέν” για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής – Τι ζητούν Τσίπρας και Αναστασιάδης

Η τουρκική προκλητικότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και ειδικά τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, καθώς και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε συνέχεια των σαφών αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Δίνοντας το στίγμα των ευρωπαϊκών προθέσεων, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, διεμήνυσε ότι “ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το θέμα θα συζητηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων στο Λουξεμβούργο την Τρίτη, να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν “κατάλληλα μέτρα” έναντι της Τουρκίας “χωρίς καθυστέρηση”.

“Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι “οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες” της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Εν τω μεταξύ, αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε την Τετάρτη δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εξετάζουν τρία πακέτα κυρώσεων κατά της Άγκυρας στην περίπτωση που προχωρήσει στην προμήθεια των S-400. Η τουρκική λίρα ξεκίνησε να “βυθίζεται”, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 1,5% μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Μία εξέλιξη άκρως δυσμενής για το τουρκικό νόμισμα και την εγχώρια οικονομία συνολικότερα, καθώς τον τελευταίο μόνο χρόνο έχει χάσει το 22% της αξίας του.

Παρά το γεγονός ότι οι S-400 αποτελούν εδώ και καιρό “κόκκινο πανί” στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και οι Αμερικανοί εντείνουν τις πιέσεις όσο πλησιάζει ο Ιούλιος και η προγραμματισμένη παράδοση του ρωσικού συστήματος, ο ίδιος ο Ερντογάν μοιάζει να αδιαφορεί και να τραβάει το σκοινί όλο και πιο προκλητικά. “Θέλουν να δουν την Τουρκία όπως παλιά. Μια Τουρκία που ζητά χάρες από το ΔΝΤ” δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις.

“Αυτοσυγκράτηση” ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την παρέμβαση των Αμερικανών προκάλεσε και το επίμαχο θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», τονίζοντας «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση», απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της “Καθημερινής” και του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Κατρούγκαλος: Υπάρχει πάντοτε μια ανησυχία για θερμό επεισόδιο

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σταθερές δημοκρατίες, που εξάγουν σταθερότητα, δήλωσε από την πλευρά του σε συνέντευξή του στο Euronews ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. “Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, εμείς έχουμε μία πάγια πολιτική. Διεθνές δίκαιο και υπεράσπιση των συμφερόντων μας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Εκεί χάνει η Τουρκία” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της έντασης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ανέφερε ότι “δεν έχουμε φόβο, έχουμε όμως εγρήγορση, έχουμε στείλει κάθε αναγκαίο μήνυμα προς την άλλη πλευρά, ότι ούτε και να το σκεφτεί. Και θεωρώ ότι αυτό το μήνυμα έχει εισπραχθεί από τους φίλους μας”. Αντίστοιχα τόνισε για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου: “Υπάρχει πάντοτε μία ανησυχία για θερμό επεισόδιο, γιατί, μολονότι ούτε η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο, ούτε η Τουρκία θέλει πόλεμο στο Αιγαίο, από τη συσσώρευση της έντασης, μπορεί να προκύψει ατύχημα”.

Ο κ. Κατρούγκαλος στάθηκε τέλος στην ομοψυχία που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας αναφορικά με τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα