Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Dimitris Papamitsos / PM Handout

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα, αλλά επέμεινε στο διάλογο. Μήνυμα στο Ισραήλ για τη Γάζα. “Βαρύς συμβολισμός με Μπελέρη” δήλωσε.

Την οριστικοποίηση της επίσκεψης του στην Τουρκία στις 13 Μαΐου επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στις συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ κυριάρχησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν, αλλά στο κείμενο συμπερασμάτων περιλαμβάνεται και αναφορά στην Τουρκία, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι γίνεται ρητή αναφορά στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο για την Τουρκία.

“Είναι απολύτως σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ενώ διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι η πορεία αυτή είναι αναστρέψιμη εάν αλλάξει η συμπεριφορά της.

“Αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα”

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου στις Κυκλάδες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Η Ελλάδα ασκεί κυρίαρχα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία που έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα θα προχωρήσει”.

 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι: “Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχουν αλλάξει. Παραμένουν βαθιά προβληματικές”.

Πρόσθεσε όμως πως: “Αυτό δεν μας απαγορεύει να συζητούμε και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα που μας χωρίζουν”. Σημείωσε άλλωστε ότι αύριο ο ίδιος θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτρέπει Τούρκοι τουρίστες να επισκέπτονται τα νησιά αυτά χωρίς βίζα.

Μηνύματα προς το Ισραήλ για αποκλιμάκωση με Ιράν, αλλά και για τη Γάζα

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του και ως προς τις αναφορές του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή.

Εκτίμησε ότι δόθηκε έμφαση στην ανάγκη οι δύο πλευρές (δηλαδή και το Ισραήλ) να εργαστούν για να αποφευχθεί κλιμάκωση της κρίσης. Τόνισε ότι “παρέχουμε αυτονόητη στήριξη στο Ισραήλ, αλλά είναι και σημαντικό ότι υπάρχει στα συμπεράσματα αναφορά στη Γάζα”.  Διαμήνυσε δε ότι: “Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα  είναι τέτοια που απαιτείται άμεση κατάπαυση πυρός”.

Σε σχετικές ερωτήσεις στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τόσο τα συμπεράσματα της Συνόδου όσο και οι δημόσιες δηλώσεις από ευρωπαίους ηγέτες “κατατείνουν στην ανάγκη να πειστεί το Ισραήλ να μην οδηγήσει σε κλιμάκωση”. Τόνισε ότι το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του εις βάρος του Ισραήλ και όχι μόνο.

Διαμήνυσε όμως επίσης: “Πιστεύω ότι εάν το Ισραήλ επιδείξει περισσότερη κατανόηση για τη Γάζα και λάβει υπόψη τις εκκλήσεις όλων μας για κατάπαυση πυρός και για ουσιαστική ανθρωπιστική στήριξη, αυτό θα βοηθήσει το Ισραήλ να χτίσει συμμαχίες και να απομονώσει πραγματικά το Ιράν”.

“Βαρύς ο συμβολισμός με Μπελέρη”

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη στις ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

“Δεν είναι δουλειά μου να μιλώ για μεμονωμένες υποψηφιότητες, καθώς έχουμε 42 υποψηφίους και δεν θέλω να φανεί ότι κάνω διακριτική μεταχείριση υπέρ κάποιου. Όμως θα πω ότι η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα πολύ βαρύ συμβολισμό, τον οποίο όσοι ενδιαφέρονται -πραγματικά και όχι στα λόγια- για το θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία τον αντιλαμβάνονται”.

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε επίσης στην κοινή γραμμή των ηγετών της ΕΕ για κίνδυνο απόπειρας παρέμβασης της Ρωσίας στις ευρωεκλογές. “Γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχουν ξένες δυνάμεις που θέλουν να παρέμβουν στις εκλογές” είπε και έκανε έκκληση στους πολίτες “να είναι υποψιασμένοι, να μην δέχονται ότι κυκλοφορεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα