Στις ανησυχίες των πολιτών για την οικονομία στρέφονται τα κόμματα

Στις ανησυχίες των πολιτών για την οικονομία στρέφονται τα κόμματα
Κλειστό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Το πολιτικό σύστημα δείχνει να αφουγκράζεται το αυξημένο άγχος των πολιτών για την οικονομική τους κατάσταση, τάση που καταγράφηκε και στην έρευνα της aboutpeople για το "20/20" του NEWS 24/7.

Αντιληπτή στο πολιτικό σύστημα, ιδίως σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να γίνεται η αύξηση της κοινωνικής ανησυχίας, απέναντι στην άμεση οικονομική δυσπραγία. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ένταση της αβεβαιότητας των πολιτών για την οικονομική τους κατάσταση στο μέλλον.

Η τάση αυτή καταγράφηκε στην έρευνα της aboutpeople για το “20/20” του NEWS 24/7, To άγχος και ο φόβος για την οξύτητα αλλά και την διάρκεια των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία είναι κυρίαρχο στην πλειοψηφία των ερωτώμενων. Γεγονός που εντείνεται από την πεποίθηση ότι η επίδραση στην οικονομία δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη αλλά θα διαρκέσει ένα ίσως και δύο χρόνια. Συνολικά άλλωστε καταγράφεται πτώση του αισθήματος αισιοδοξίας για τον χρόνο υποχώρησης της υγειονομικής κρίσης. Σε  αυτό το «φόντο» παρατηρείται και ελαφριά κάμψη τις ικανοποίησης από τις κυβερνητικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αν και παραμένει σε υψηλά ποσοστά.

Θετικό αφήγημα

Η κυβέρνηση, μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι τα δημοσκοπικά «καύσιμα», από την έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα κρατήσουν για πάντα. Δείχνει ότι στρέφεται και επιχειρεί να ανταποκριθεί στους φόβους των πολιτών για την οικονομική τους κατάσταση και την «επόμενη μέρα». Σε αυτό πλαίσιο κινήθηκαν τόσο οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες για την οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών. Επίσης οι προετοιμασίες προκειμένου να υπάρξει γρήγορη περιορισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό.

Το θέμα της δυνατότητας ασφαλών μετακινήσεων μεταξύ χωρών που έχουν επιτυχημένη πορεία στην αντιμετώπιση του ιού συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους ομολόγους του από την Δανία, την Νορβηγία, την Τσεχία, το Ισραήλ, την Σιγκαπούρη και την Αυστραλία. Η σύναψη διακρατικών συμφωνιών τουριστικής συνεργασίας θεωρείται κομβικό και από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, αφού αποτελεί τμήμα του σχεδίου για τον μετριασμό των συνεπειών φέτος και την ανάκαμψη το 2021. ‘Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην Βουλή αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, «χτίζουμε και χτίσαμε συμμαχίες συνυπογράφοντας κοινά κείμενα για το μέλλον του τουρισμού στην Ευρώπη».

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εκτιμά ότι το αντίβαρο στην ύφεση του 2020 θα είναι η ακριβώς επόμενη χρονιά για την οποία η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 7,9%. Προφανώς από αυτό ορμώμενος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «η ύφεση θα έχει σχήμα V και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη». Ειδικά μάλιστα για την ανεργία η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή του παρατηρητηρίου της επισημαίνει πως με βάση πάντα τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, «η μείωση της απασχόλησης στην Ελλάδα το 2020 προβλέπεται στο 3,7% δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο των 28 της Ε.Ε. (4,4%) ενώ η αύξηση της απασχόλησης το 2021 προβλέπεται στο 3,8% δηλαδή αφενός υπερκαλύπτει την μείωση του 2020 και αφετέρου είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (3,3%)». Μάλιστα το οικονομικό επιτελεί αναμένει από τον Ιούνιου ενίσχυση 1,5 δις ευρώ, που θα προκύψουν από το πρόγραμμα SURE προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση της απασχόλησης.

Στους πληγέντες

Στους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία, με γνώμονα τις προτάσεις της για την οικονομία, στρέφεται όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση. Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 12 το μεσημέρι, τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της εστίασης. Αντικείμενο τα προβλήματα του κλάδου αλλά και για τα αναγκαία μέτρα στήριξης.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί το κυβερνητικό αφήγημα για ανάκαμψη το 2021, που θα καλύψει την φετινή υποχώρηση του ΑΕΠ και κυρίως την απήχησή του στην κοινωνία. Αυτό επισήμανε άλλωστε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, δηλώνοντας πως οι κυβερνητικοί παράγοντες αν «αφουγκράζονταν την κοινωνία» θα διαπίστωναν «ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν εμπνέει ούτε σιγουριά ούτε εμπιστοσύνη. Ακριβώς γι’ αυτό ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δηλώνει ότι βάζει λουκέτο οριστικό & ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός δηλώνει πως θα προσπαθήσει να επιβιώσει με λιγότερο προσωπικό, δηλαδή κάνοντας απολύσεις». Μάλιστα η αρμόδια για ζητήματα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν έχει υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με “ζεστό” χρήμα, ώστε να έχουν ένα στοιχειώδες κεφάλαιο για να λειτουργήσουν μετά το λοκ-ντάουν. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». Μάλιστα αναφερόμενη στην ύφεση επισήμανε ότι «το μέγεθος της συρρίκνωσης δεν είναι αντικειμενικό. Έχει να κάνει με το τι μέτρα έλαβε ή δεν έλαβε η κυβέρνηση το κρίσιμο χρονικό διάστημα για να προλάβει τις συνέπειες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα