Έρευνα NEWS 24/7: Οι Έλληνες φοράνε μάσκα και αγχώνονται για την οικονομία

Έρευνα NEWS 24/7: Οι Έλληνες φοράνε μάσκα και αγχώνονται για την οικονομία

Αυξάνεται ο φόβος των Ελλήνων για τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της aboutpeople για το "20/20" του NEWS 24/7. Τι πιστεύουν οι πολίτες για το άνοιγμα των σχολείων, ποια καταστήματα θα επισκεφθούν και τι απαντούν στο ερώτημα αν θα πάνε φέτος διακοπές.

To 5o κύμα της έρευνας που πραγματοποιεί η aboutpeople από την αρχή της πανδημίας του κορονοιου παρουσιάζει σήμερα το NEWS24/7, με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά την άρση των μέτρων να είναι στο επίκεντρο.

Η πρώτη έρευνα για τον κορονοϊό παρουσιάστηκε  στις 9 Μαρτίου, η δεύτερη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου, το τρίτο κύμα σ η τρίτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 6 Απριλίου και  η τέταρτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Απριλίου.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις έρευνες και τις αναλύσεις τους στην ειδική ενότητα του NEWS 24/7,  “20/20”.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι Έλληνες εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κορονοϊό, είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το τέλος της περιπέτειας, ενώ μεγαλώνει το άγχος για τις οικονομικές συνέπειες και τη διάρκεια της κρίσης. Παράλληλα, δηλώνουν ότι θα πειθαρχήσουν στη χρήση μάσκας, θα πάνε με κάποιο τροπο διακοπές, ενώ είναι αντίθετοι στο άνοιγμα όλων των βαθμίδων στα σχολεία.

Στα αξιοσημείωτα της μέτρησης

Παραμένει η ανησυχία

Τα επίπεδα ανησυχίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μεγάλη απειλή για τον κόσμο απάντησε το 79,6% (από 80,5%), για την Ελλάδα το 67,8% (από 66,4%) και για την οικογένεια του το 54,8% (από 54,1%).

Σχετική ανησυχία υπάρχει και για ενδεχόμενη νέα καραντίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το 11,4% θεωρεί πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 37,2% αρκετά πιθανό. Λίγο και καθόλου απάντησε το 47,9%.

Το μεγάλο άγχος για την οικονομία

Τρεις στους 10 πολίτες αισθάνονται φόβο σε σχέση με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, ενώ το 45,9% αισθάνεται άγχος και το 20,3% ελαφριά ανησυχία.

Παράλληλα 1 στους 3 πιστεύει οτι η οικονομική κρίση εξαιτίας του κορονοιού θα έχει διάρκεια μέχρι 12 μήνες, το 35,4% δύο χρόνια και το 26% παραπάνω από 2 χρόνια.

Η κόπωση φέρνει μείωση της ικανοποίησης

Η ικανοποίηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει μείωση σε σχέση με το προηγούμενο κύμα, αλλά ειδικά για την κυβέρνηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το 71,1% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 32,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λιγότερο αισιόδοξοι

Μείωση του δείκτη αισιοδοξίας για το πότε θα τελειώσει η έξαρση παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Έτσι το 57,2% του προηγούμενου κύματος, γίνεται 44,5% σήμερα.

Πιθανά αυτό οφείλεται ότι η προηγούμενη έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο που περιμέναμε το τέλος της καραντίνας, ενώ αυτή τις πρώτες μέρες της άρσης των μέτρων, όταν δηλαδή και πάλι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Σχετική μείωση παρατηρούμε και στην προσδοκία εύρεσης εμβολίου ή θεραπείας για τον κορονοιο. Από 66,5% το ποσοστό πέφτει στο 59,3%.

Άνετοι στα μικρά καταστήματα, φοβισμένοι στα μεγάλα

Από τις απαντήσεις τους οι Έλληνες φαίνονται αρκετά άνετοι στο να επισκεφθούν ή να χρησιμοποιήσουν κλειστούς χώρους. Τα μικρά μαγαζιά τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας με 72,7% το καθένα, τα μικρά εμπορικά καταστήματα έπονται με 64,2% και ακολουθούν τα κομμωτήρια/κουρεία (60,6%) και οι τράπεζες (50,3%).

Πιο επιφυλακτικοί για τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα (38,4%) και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (20%).

Ναι στη μάσκα

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων λέει ναι στη χρήση μασκών σε κλειστό χώρο. Το 53,2% δηλώνει ότι σίγουρα θα φοράει και το 30,5% ότι μαλλον θα τη χρησιμοποιούν. Μάλλον όχι απαντά μόλις το 11,7%.

Όχι στο άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων

Όσον αφορά στα σχολεία, οι μισοί ερωτώμενοι δηλώνουν υπέρ του ανοίγματος μόνο της Τρίτης Λυκείου, το 18,4% απαντά να επιστρέψουν μόνο οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το 15,6% να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές και το 14,9% δε θέλει άνοιγμα των σχολείων.

Ναι στις διακοπές, με αλλαγή σχεδίων

Τι πιστεύουν όμως οι ερωτώμενοι σχετικά με το τι θα κάνουν με τις διακοπές τους; Το 23% θεωρεί ότι θα κάνει κανονικά διακοπές όπως κάθε χρόνο, το 29,2% ότι θα κάνει μεν διακοπές αλλά λιγότερες μέρες και σε διαφορετικό μέρος από αυτό που σχεδίαζε, το 15,1% ότι δε θα κάνει καθόλου διακοπές λόγω κορονοιου και το 25,9% ότι δε θα κάνει διακοπές όπως δεν έκανε και πέρσι.

Ολόκληρη η έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7

*Στην έρευνα συμμετείχαν 805 άτομα και διενεργήθηκε στις 4 και 5 Μαίου, τις 2 πρώτες μέρες δηλαδή μετά τη μερική άρση της καραντίνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα