Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται τελικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ Ή ΜΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
(ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ Ή ΜΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) ICON

Στο εδώλιο θα καθίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, χωρίς όμως τους συγκατηγορούμενους συγγενείς του, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Της Αντωνίας Ξυνού

Ειδικό δικαστήριο θα συσταθεί τελικά, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Με βούλευμα του, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου (κατά πλειοψηφία 4 έναντι 1 ψήφου) αποφάσισε ότι ο πρώην υπουργός πρέπει να καθίσει στο εδώλιο για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαλλάσσεται από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Απαλλακτικό είναι το βούλευμα και για τους τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δύο κακουργηματικές πράξεις που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός, επισύρουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό αφορά στους χειρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου της λίστα Λαγκάρντ αναφορικά με τρία συγγενικά του πρόσωπα, ταα ονόματα των οποίων φέρεται να έσβησε. Οι καταθέσεις των προσώπων αυτών, σύμφωνα με την έρευνα, ανέρχονταν στα 1,2 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες εβδομάδες, είχε εκδοθεί η εισήγηση του αντεισσαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα, με την οποία ζητούσε από το δικαστικό συμβούλιο να δικαστεί ο πρώην υπουργός και για τα τρία αδικήματα που τον βάραιναν.

Επίσης, είχε ζητήσει στο εδώλιο να καθίσουν και οι τρεις συγγενείς του, δηλαδή η εξαδέλφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης. 

Ο  εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε στην πρότασή του  ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία προκύπτει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέγραψε τα ονόματα των συγγενών από την λίστα Λαγκάρντ, καθώς και ότι δεν διέταξε φορολογικό έλεγχο για τα συγγενικά του πρόσωπα, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη, Λίστα Λαγκάρντ
SHARE:

24Media Network