Στο Βελιγράδι η Λυδία Κονιόρδου για τις Ελληνικές Ημέρες Πολιτισμού

Στο Βελιγράδι η Λυδία Κονιόρδου για τις Ελληνικές Ημέρες Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού συζήτησε με τον Σέρβο ομόλογό της τομείς δράσεις για πολιτιστικές ανταλλαγές

Το Βελιγράδι επισκέπτηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ύστερα από πρόσκληση του σέρβου ομόλογου της Vladan Vukosavljevic και με αφορμή την έναρξη των «Ελληνικών Ημερών Πολιτισμού».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η κα. Κονιόρδου είχε επαφές με πρόσωπα που καθορίζουν σε θεσμικό και καλλιτεχνικό επίπεδο τον πολιτισμό στη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης επισκέφτηκε χώρους που προάγονται οι τέχνες, Μουσεία αλλά και το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι.

Ειδικότερα, την Πέμπτη η κα. Κονιόρδου επισκέφτηκε το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου. Στους χώρους του θεάτρου συναντήθηκε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της σερβικής κρατικής σκηνής Dejan Savić και τον Σέρβο υπουργό Πολιτισμού. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής μίλησε με θέρμη για τις άριστες σχέσεις με την ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι και τη συνεργασία με το ΚΘΒΕ και την ΕΛΣ.

Ο Dejan Savić είπε ότι το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον χώρο του κλασσικού μπαλέτου. Επίσης ότι ελπίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα η παράσταση της «Αντιγόνης» που ήδη παρουσιάζεται στο ρεπερτόριο του θεάτρου.

Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε εξίσου ενδιαφέρον για συνεργασίες ενώ αναφέρθηκε στους νέους χώρους της ΕΛΣ και της βιβλιοθήκης στο Ίδρυμα Σ. Νιάρχος. Επίσης ενημέρωσε για την πρωτοβουλία να δοθούν χώροι του Μεγάρου για πρόβες σε νέες ομάδες. Από τον Σέρβο ομόλογο της ρωτήθηκε αν το ΥΠΠΟΑ χρηματοδοτεί τους θεατρικούς θιάσους στην Ελλάδα, και του απάντησε ότι θα επανέλθουν οι επιχορηγήσεις για ανεξάρτητα σχήματα. Και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν ότι για τη στήριξη του πολιτισμού είναι ανάγκη να λειτουργήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Η κα. Κονιόρδου επισκέφτηκε επίσης το Εθνογραφικό Μουσείο όπου και ξεναγήθηκε στην έκθεση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των «Ελληνικών Ημερών» με αντίγραφα έργων από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Η υπουργός Πολιτισμού στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο τμήμα Ελληνικής Γλώσσας της Φιλολογικής Σχολής και το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Πύργο Νεμπόσα (Nebojsa) στον οποίο μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος και έχει συμβάλει στην αναστήλωση του το Ελληνικού κράτους.

Την Παρασκευή, η υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Εστία Βελιγραδίου). Στο πλαίσιο της επίσκεψης συζητήθηκε η ανάγκη να προωθηθεί η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και οι μεταφράσεις ενώ αναφέρθηκαν γενικότερα θέματα πολιτιστικής πολιτικής.

Αργότερα πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση με τον ομόλογο της Λυδίας Κονιόρδου, Vladan Vukosavljevic στο Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας. Κατά τη διάρκεια της συζητήθηκαν τομείς δράσεις για πολιτιστικές ανταλλαγές. Κοινή διαπίστωση ήταν πως υπάρχουν ενδιαφέροντα που συγκλίνουν στους τομείς των μεταφράσεων, θεατρικών ανταλλαγών και συμπαραγωγών, συντήρησης μνημείων και πολιτιστικής κληρονομιάς και ανταλλαγές στον τομέα της τεχνογνωσίας για τη συντήρηση μνημείων. Η Υπουργός πρότεινε τη δημιουργία ενός κεντρικού συντονιστικού φορέα για να προωθήσει της ανταλλαγές και εξέφρασε την πρόθεση της το ελληνικό του παράρτημα να εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Πρότεινε επίσης η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών να αποτελέσει απαρχή για ένα δίκτυο χωρών του Νότου πέραν των Βαλκανίων, δεδομένων των κοινών εμπειριών και των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα