Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης για επενδύσεις και ανάπτυξη- Εκτός επίσημης ατζέντας τα πλεονάσματα

Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης για επενδύσεις και ανάπτυξη- Εκτός επίσημης ατζέντας τα πλεονάσματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Eurokinissi

Αναχώρησε για τη γερμανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός ο οποίος την Πέμπτη θα συναντηθεί με τη Μέρκελ, αλλά και τον Σολτς. “Ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup” διευκρινίζουν από το Μαξίμου.

Για το Βερολίνο αναχώρησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου την Πέμπτη, θα συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Στόχος της επίσκεψης, σύμφωνα με το Μαξίμου, είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η συζήτηση με την κ. Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

“Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ” αναφέρουν μάλιστα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Κάτι που σημαίνει ότι ο κ.Μητσοτάκης αφήνει στην άκρη αυτή τη στιγμή τη συζήτηση για τα πρωτογενή, και παίρνει στη βαλίτσα του τον αναπτυξιακό νόμο με στόχο την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων και τη διαβεβαίωση πως το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Εξάλλου, οι Γερμανοί αντιδρούν όταν… “επισημοποιείται” ο κυρίαρχος ρόλος της χώρας τους στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2014 η Μέρκελ είχε πει στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντηση τους με θέμα το χρέος “δεν αποφασίζω εγώ, δεν είμαι εγώ η τρόικα”. Η κυβέρνηση λοιπόν δεν πηγαίνει έχοντας στην επίσημη ατζέντα τα πρωτογενή, για τα οποία πράγματι τυπικά δεν είναι αρμοδιότητα της καγκελαρίας να αποφασίσει. Αλλά παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της (ο νέος αναπτυξιακός νόμος που συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό θα είναι προφανώς ένα από τα “χαρτιά”) προσδοκά να λειάνει το έδαφος, ώστε να τεθεί σε δεύτερο χρόνο στα επίσημα όργανα της ΕΕ το θέμα των πρωτογενών, αφού θα έχει εξασφαλίσει τη θετική διάθεση του Βερολίνου βεβαίως.

“Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, θα αποτελέσουν την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να βάζει στο τραπέζι των συναντήσεών του συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, η μετανάστευση και η σχέση με την Τουρκία”, τονίζουν επίσης από το Μαξίμου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, για αύριο, Πέμπτη 29 Αυγούστου, έχει ως εξής: -Στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Υπουργό Οικονομικών ‘Ολαφ Σολτς. Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης θα δει τον κ.Σολτς, ο οποίος διεκδικεί την ηγεσία του SPD, ως κυβερνητικό εταίρο και όχι ως υπουργό Οικονομικών, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη. -Στις 13.00 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα