Στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Νίκη Κεραμέως;

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Νίκη Κεραμέως;
Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο Αντώνης Σαμαράς στην κοπή της πιτας της ΝΟΔΕ Μεσσήνιας (Φωτόγραφία αρχείου) Eurokinissi

Τι θα σημάνει τυχόν επιβεβαίωση του σεναρίου που θέλει τη Νίκη Κεραμέως, της οποίας οι φιλοδοξίες δεν καλύπτονται από το υπουργείο Παιδείας, να αντικαθιστά τον  Κώστα Τσιάρα. Πως σχετίζεται με τις εσωκομματικές ισορροπίες στη Ν.Δ

Από τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει, στο πλαίσιο της γενικότερης φημολογίας περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που θέλει την νυν υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να μετακινείται από το υπουργείο Παιδείας, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Να αντικαταστήσει δηλαδή τον Κωνσταντίνο Τσιάρα. Αν μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιωθεί, είναι σίγουρο πώς έχει περισσότερες διαστάσεις από αυτές του “διορθωτικού” χαρακτήρα που σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ο ανασχηματισμός.  Διαστάσεις που σχετίζονται με τις προτεραιότητες αλλά και τις εσωκομματικές ισορροπίες στη Νέα Δημοκρατία.

Στο σενάριο αυτό σαφώς συνηγορεί το επαγγελματικό υπόβαθρο της νυν υπουργού Παιδείας. Διαθέτει νομικές σπουδές αφού είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Harvard Law School και το Paris II (Panthéon-Assas) με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με το βιογραφικό της προέρχεται από δικηγορική οικογένεια και έχει ασκήσει την δικηγορία με έμφαση στο εμπορικό δίκαιο. Επίσης είναι μέλος των δικηγορικών συλλόγων Νέας Υόρκης και Αθηνών. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχει υπάρξει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Ειδική μόνιμης επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οιωνοί

Σε πολιτικό επίπεδο, μια μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα συνιστούσε απότομή διακοπή του έργου της στο υπουργείο Παιδείας. Αντιθέτως στο έναν χρόνο περίπου της θητείας της έχει ολοκληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες ενσωμάτωσε θεσμικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης υπάρχει ένα ακόμη πολιτικό στοιχείο το οποίο έχει δύο αναγνώσεις: Η έντονη και συνεχής παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ζητήματα Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό – σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε – ότι ο πρωθυπουργός “πήρε πάνω του” την προοπτική συνεργασίας με πανεπιστήμια των ΗΠΑ αφού μετείχε ο ίδιος, προ δύο ημερών, σε τηλεδιάσκεψη με στόχο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Από αμερικανικής πλευράς μετείχαν o επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ Άλαν Γκούντμαν και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάϊατ. Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και η Νίκη Κεραμέως η παρουσία της όμως πέρασε απαρατήρητη.

Επίσης ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) την περασμένη Δευτέρα παρουσίασε αναλυτικά το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Για το οποίο δεν έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις η υπουργός Παιδείας. Μεταξύ άλλων ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι “έτοιμο είναι και ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συνδέει εκπαίδευση και αγορά εργασίας. Καθιερώνεται ένα εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, πειραματικά ΙΕΚ, επαγγελματικές σχολές, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα και με τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα όπου αυτό είναι απαραίτητο”. Μιλώντας μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι “δεν ήθελα να το ενσωματώσω στο νομοσχέδιο για τα σχολεία γιατί αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναδιατάξουμε όλη την έννοια της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας”.

Οι εξελίξεις αυτές μπορούν φυσικά να αναγνωστούν ως πρωθυπουργική στήριξη στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Από την άλλη όμως ενισχύουν και την εκδοχή ότι η πολιτική που ασκείται από το υπουργείο Παιδείας βασίζεται σε έναν πιο κεντρικό σχεδιασμό. Έτσι δεν συνδέεται απαραίτητα με το πρόσωπο που βρίσκεται στην ηγεσία του υπουργείου. Ως εκ τούτου η αλλαγή υπουργού δεν επηρεάζει καθοριστικά την εξέλιξη των πραγμάτων.

Μάλιστα ένας από τους φερόμενους ως πιθανούς υπουργούς Παιδείας μετά από έναν ανασχηματισμό, δηλαδή ο βουλευτής και συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρήστος Ταραντίλης, έχει οικονομικές σπουδές και σχετίζεται περισσότερο με ζητήματα που αφορούν την αναπτυξιακή παραγωγική διαδικασία από την Νίκη Κεραμέως. Στοιχεία που ταιριάζουν περισσότερο με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι “σαμαρικοί

Στο ζήτημα της πιθανής μετακίνησης της Νϊκης Κεραμέως στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει όμως και εσωκομματική διάσταση. Θεωρείται βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο παρά θα δυσαρεστούσε την λεγόμενη “σαμαρική” πτέρυγα. Η Νίκη Κεραμέως μπορεί να έχει καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητστοτάκη, όμως σε εξίσου καλό επίπεδο είναι και οι σχέσεις της με τον Αντώνη Σαμαρά. Στο πλάι του πρώην πρωθυπουργού άλλωστε έχει κάνει κοινές εμφανίσεις στο πολιτικό ακροατήριο της Ν.Δ. Φέρεται επίσης να είναι από τους υπουργούς που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την άποψη του Αντώνη Σαμαρά.

Το ποιος θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης το επόμενο διάστημα φέρεται να έχει ειδική σημασία για την «σαμαρική» πτέρυγα. Ιδίως από την στιγμή που όλα δείχνουν ότι η υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα μεταφερθεί από την Βουλή στο Δικαστικό Συμβούλιο και σε ειδικό δικαστήριο. Σε αυτή την κατεύθυνση όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει η Προανακριτική Επιτροπή.

Έτσι η παρουσία στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης της Νίκης Κεραμέως θα αποτιμηθεί από τους «σαμαρικούς» ως εχέγγυο για την κατά την άποψή τους ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας. Ιδίως από την στιγμή που πληροφορίες λένε ότι η μέχρι τώρα παρουσία του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αποτιμήθηκε ως αποστασιοποιημένη σε κρισιμές περιπτώσεις. Όπως όταν -για παράδειγμα- τέθηκε θέμα για το πώς θα εξετάσει η Προανακριτική Επιτροπή τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα