Στόλτενμπεργκ: Εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, η πΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ AP

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, την τουρκική προκλητικότητα και την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Το μήνυμα ότι «εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την πΓΔΜ να γίνει μέλος», στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρετίζοντας την «ισχυρή πολιτική στήριξη» για την εξεύρεση λύσης.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την χαρακτηρίζει πολύ επιτυχημένη, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή». «Αυτό το είδαμε πέρυσι, όταν το Μαυροβούνιο έγινε ο νέος μας σύμμαχος, το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ. Θα εξετάσουμε το θέμα της Διεύρυνσης στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, τόσο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία, αλλά και με την πΓΔΜ», σημειώνει και προσθέτει: «Χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλουν τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα για να προσπαθήσουν να βρουν λύση στο ζήτημα του ονόματος. Επισκέφτηκα τα Σκόπια πριν από μερικούς μήνες. Μίλησα επίσης με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, μετά την επίσκεψή μου και χαιρετίζω την ισχυρή πολιτική στήριξη για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα. Αλλά εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την πΓΔΜ να γίνει μέλος».

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο γ. γ. της Συμμαχίας διατυπώνει την ανησυχία του για τα περιστατικά έντασης στο Αιγαίο, χαιρετίζει, ωστόσο, την άμεση επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων εκφράζοντας την ελπίδα του «οι διαφορές να αντιμετωπισθούν με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας (..) στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Γνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι. Και οι δύο συμβάλλουν στη συλλογική μας άμυνα και στην ασφάλεια. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μίλησαν μαζί», τονίζει και προσθέτει:

«Το ΝΑΤΟ αποτελεί φόρουμ που φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών πριν από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ενθαρρύνω αυτό το είδος άμεσου διαλόγου και πραγματικά ελπίζω ότι οι διαφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας για να λύσουμε τις διαφορές που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

«Είναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας για μένα και για το ΝΑΤΟ όταν υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο τονίζουμε τη σημασία της άμεσης επαφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορών. Γνωρίζω, για παράδειγμα, ότι υπήρξαν περιστατικά που αφορούσαν τουρκικά και ελληνικά πλοία. Το τελευταίο περιστατικό έγινε πριν από λίγες μέρες. Μας ενημέρωσαν ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί και σοβαρή ζημιά, ωστόσο το πλοίο είναι υπό έλεγχο για να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει σοβαρή βλάβη. Φυσικά και μας προκαλεί ανησυχία όταν βλέπουμε τέτοια περιστατικά. Όμως ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι με άμεσες επαφές μεταξύ των δύο συμμάχων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πραγματικά ελπίζω ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών και διαφωνιών στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας για να λυθούν οι διαφορές», συμπληρώνει.

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Σχετικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο κ. Στόλτενμπρεργκ αναφέρει: «Υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω ότι δείχνει και τον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ που αντιπροσωπεύει 29 συμμάχους και όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, οπότε το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών μεταξύ των συμμάχων. Συνεπώς, καλούμε την Τουρκία και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα στις άμεσες επαφές μεταξύ τους. Φυσικά, έχω συζητήσει αυτά τα θέματα τόσο με την ηγεσία στην Άγκυρα, με την τουρκική πολιτική ηγεσία, αλλά τα συζητώ και με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη συνάντησή μου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και προηγουμένως με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Το έχω συζητήσει αρκετές φορές και ασχολούμαι με αυτό το θέμα στις συναντήσεις μου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα».

Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ο γραμματέας του σημειώνει ότι «συμβάλλει στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ενώ υπογραμμίζει και την «ισχυρή συμβολή» της Ελλάδας στη Συμμαχία. «Η Ελλάδα είναι πολύτιμη και αποτελεί βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Συμβάλλει στη συλλογική άμυνά μας, αλλά και βοηθά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Εκτιμώ πραγματικά την ισχυρή συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ», προσθέτει.

«Έχουμε ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της επιχείρησης και το καλωσορίζουμε. Τα στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν ότι μετά την παρουσία των Νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο, παρατηρείται μια πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων από το 2016. Η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι σημαντική επειδή βοηθά στην ανίχνευση των παράνομων διελεύσεων, στη συνέχεια κάνει αναφορά στην ελληνική ακτοφυλακή και στις τουρκικές αρχές, αλλά και στην Frontex. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι επίσης σημαντική διότι συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μεταξύ της Τουρκίας και της Frontex και όλα αυτά είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Αιγαίο».

Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλά για τις διακοπές που έκανε τις προάλλες με την οικογένειά του στην Κρήτη αλλά και τις διακοπές που ο ίδιος είχε κάνει, στα νιάτα του, στη Σκύρο, λέγοντας ότι αγαπά πραγματικά την Ελλάδα.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Τουρκία, Έλληνες στρατιωτικοί
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκοπιανό: Ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ στις 17 Μαΐου

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Να αποδώσει καρπούς η δουλειά που έχει γίνει

Τα διεθνή ΜΜΕ "ζεσταίνουν" το κλίμα για το Σκοπιανό

SHARE:

24Media Network