Στον Αλμυρό κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – “Οι ευθύνες είναι προφανείς”

Στον Αλμυρό κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – “Οι ευθύνες είναι προφανείς”

Στον Αλμυρό Μαγνησίας βρέθηκαν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μεϊκόπουλος, όπου και επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές.

Στον Αλμυρό Μαγνησίας βρέθηκε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να δει τις καταστροφές που προκάλεσε στην περιοχή ο “Ιανός“. Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Παππάς, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, ο τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης, η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Μαγνησίας, Κατερίνα Παπανάτσιου, και ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αφού συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Αλμυρού, Βαγγελη Χατζηκυριάκο, επισκέφτηκαν σημεία του δήμου που έχουν πληγεί.

Ο Ιανός έπληξε υποδομές όπως δρόμους, γέφυρες και αγροτικές εκτάσεις, ενώ αρκετά χωριά (Ανάβρα, Νεράιδα, Ανθότοπος και άλλα) παραμένουν αποκλεισμένα. Επίσης, στα χωριά υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Ο Νίκος Παππάς δήλωσε: “Δυστυχώς, πρόκειται για μια καταστροφή για την οποία υπήρχαν ισχυρά σήματα από την πρόγνωση του καιρού αλλά καμία προετοιμασία δεν είχε γίνει. Οι ευθύνες είναι προφανείς και σε σχέση με τον καθαρισμό των ρεμάτων και σε σχέση με το πως αντιμετωπίστηκε η κατάσταση κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των γεγονότων. Δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο. Οι πολίτες δεν θα αντέξουν να βλέπουν απλώς ωραίες εικόνες στην τηλεόραση. Πρέπει γρήγορα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη ζωή τους και η δυνατότητα μετακίνησής τους. Να μην αφήσουμε αυτή την άσχημη τροπή των γεγονότων να επηρεάσει, συνολικά και για πολύ χρόνο ακόμα, αρνητικά τη ζωή των πολιτών”.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε: “Είναι προφανής η μη προετοιμασία στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση του Ιανού. Όχι μόνο στην Καρδίτσα που επλήγη πολύ περισσότερο, αλλά και σε περιοχές σαν τον Αλμυρό. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν κοροϊδία και προσβολή προς τους πολίτες και τις περιοχές που έχουν πληγεί. Είναι μέτρα που είναι θεσμοθετημένα εδώ και δεκαετίες. Καμία βοήθεια δεν έχει δοθεί επί της ουσίας σε όσους έχουν πληγεί, με εξαίρεση το πρώτο έκτακτο βοήθημα. Καμία γραφειοκρατική διαδικασία δεν αντιμετωπίζεται και βέβαια οι ζημιές που έχουν γίνει σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δήμων. Ούτε στις βασικές υποδομές ούτε στην αγροτική οδοποιία, ούτε στην διαμόρφωση των πρανών των ποταμών, ενώ κινδυνεύουν και άλλες εγκαταστάσεις όπως σχολεία, κτίρια κατοικιών, αθλητικές υποδομές και πολλά άλλα.

Η πρόταση που έχουμε να κάνουμε προς την κυβέρνηση είναι να κατέβει από το ελικόπτερο και να δει τις πραγματικές ζημιές. Γιατί με αυτά που ανακοίνωσε φαίνεται ότι δεν έχει διαμορφώσει ούτε την παραμικρή εικόνα για την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες της Θεσσαλίας. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην πυροσβεστική, ιδιαίτερα στον Αλμυρό, και σε όσους συνέβαλαν για να σωθούν οι ζωές των συμπολιτών μας την τελευταία στιγμή και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες”.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης από μέρους του είπε: “Είναι απολύτως καθαρό ότι η Θεσσαλία υπέστη ένα πολύ σοβαρό πλήγμα από τον Ιανό. Είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες για τις καταστροφές στις υποδομές και τα δίκτυα και τις δυνατότητες να αντιμετωπίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα σαν αυτό. Το παρόν είναι δύσκολο και το μέλλον δυσκολότερο. Οπότε χρειάζεται σχέδιο σε δύο επίπεδα. Άμεση δράση από όλους τους φορείς, προκειμένου να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, να επανασυνδεθεί η συγκοινωνία, να επανέλθει το ρεύμα σε όλους και συγκροτηθεί ένα σοβαρό μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο υποδομών για την αντιμετώπιση ανάλογων καιρικών καταστροφών. Η επόμενη καιρική δυσκολία δεν πρέπει και δεν μπορεί να βρει τη Θεσσαλία απροετοίμαστη όπως τη βρήκε αυτή τη φορά”.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε: “Αυτά που διαπιστώσαμε σήμερα είναι πολύ χειρότερα από οσα προβλέψαμε από την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας. Το ανέτοιμο κράτος της ΝΔ φάνηκε ότι δεν έχει σχέδιο για την κακοκαιρία και για την επόμενη μέρα. Όσα γίνονται είναι στο “βλέποντας και κάνοντας”. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Πολύ περισσότερες από όσα μπορεί να καλύψουν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Ο Αλμυρός, με την πτώση της γέφυρας, χάνει την επικοινωνία του με τον Βόλο και άλλα χωριά. Σημαντικό και το πρόβλημα με τη διακοπή του νερού στον Αλμυρό. Για όλα αυτά δεν επαρκούν τα χρήματα τα οποία δίνονται από την κυβέρνηση. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και καμία θωράκιση απέναντι στην κακοκαιρία”.

Τέλος, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: “Είναι μια τραγική μέρα και για τον δήμο του Αλμυρού και τους περιφερειακούς οικισμούς. Πιστεύω ότι όλοι οι επιτελικοί σχεδιασμοί δοκιμάζονται στην πράξη και στην περιοχή του Αλμυρού ζήσαμε την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης της ΝΔ. Πρώτη φοβερή αποτυχία, το επίπεδο της πρόγνωσης. Δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση για την έκταση αλλά και το πέρασμα του Ιανού. Και εφόσον έγιναν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ζήσαμε την απόλυτη παλινωδία. Τη στιγμή που ανακοινώνονται μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχουν γίνει ακόμα οι εκτιμήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν υποδομές, αγροτικοί δρόμοι και δρόμοι που παρέχουν πρόσβαση σε οικισμούς, οι οποίοι έχουν καταστραφεί. Συνεπώς, πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα προς τα πάνω, κάνοντας επιτόπια έρευνα και έχοντας άποψη και εικόνα της πραγματικής καταστροφής, όλες τις προβλέψεις για τις αποζημιώσεις και τα έργα αποκατάστασης που χρειάζονται”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version