Η στροφή στο ρεαλισμό για τις Πρέσπες μέσω Νέας Υόρκης και το ραντεβού με Ερντογάν

Η στροφή στο ρεαλισμό για τις Πρέσπες μέσω Νέας Υόρκης και το ραντεβού με Ερντογάν
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ζόραν Ζάεφ

Με τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ζάεφ επισφραγίστηκε η στάση της κυβέρνησης απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, για την εφαρμογή της οποίας καλεί τώρα. Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η στροφή στο ρεαλισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ χθες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο τα ξημερώματα της Τετάρτης να συναντήσει και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο το “ραντεβού” ακυρώθηκε, μετά την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με την επισήμανση του κ.Μητσοτάκη στον κ.Ζάεφ πως ο ίδιος δε θα υπέγραφε ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών και την υπενθύμιση ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο εσωτερικό ακροατήριο. (Σημειωτέον δε ότι τόσο στο επίσημο πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη όσο και σε όλες τις ενημερώσεις από κυβερνητικής πλευράς, το Μαξίμου απέφυγε διακριτικά να χρησιμοποιήσει τον όρο Βόρεια Μακεδονία, περιοριζόμενο στο ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ.)

Με τη δήλωση όμως ότι μετά την κύρωση της η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί, κινήθηκε με πραγματισμό και ξεκαθάρισε ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης, παρά τις μουρμούρες ορισμένων της σκληρής σαμαρικής δεξιάς πτέρυγας.

Εξάλλου όπως έχει σημειώσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (ο οποίος, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κινήθηκαν από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης σε γραμμή ρεαλισμού, προκαλώντας και εσωκομματικές αντιδράσεις), η Ελλάδα δεν μπορεί να ανοίξει επικίνδυνες κερκόπορτες με μονομερή αμφισβήτηση διεθνών συμφωνιών. Και αυτό λόγω της Τουρκίας, απέναντι στην οποία η χώρα μας επικαλείται τη διεθνή νομιμότητα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εγκαινίασε και επίσημα σε ανώτατο επίπεδο τη στρατηγική της κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας τον κ.Ζάεφ να μην υπάρξουν καθυστερήσεις ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση το κλίμα ήταν καλό και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς το θέμα των εμπορικών σημάτων.

Τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κάλυψαν επίσης εκτενώς τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ζάεφ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην υποστήριξη του Ελληνα πρωθυπουργού στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας (το ζήτημα που “καίει” τα Σκόπια) και στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και από τα δύο μέρη ως προϋπόθεση.

Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι και προεκλογικά ο κ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα διατηρούσε το δικαίωμα του βέτο κατά την ενταξιακή διαδικασία της γείτονος και φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας, με την οποια ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε διαφωνήσει.

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα έχει όμως και ένα ακόμη ραντεβού κρίσιμο για τα εθνικά θέματα: Στις 16:45 θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η Άγκυρα προκαλεί στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ διεκδικώντας μερίδιο στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων και ενώ τον τελευταίο μήνα οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές αυξάνονται και η γειτονική χώρα πιέζει την ΕΕ για αλλαγή όρων της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα