‘Συναγερμός’ στη Θράκη για την επίσκεψη Ερντογάν

‘Συναγερμός’ στη Θράκη για την επίσκεψη Ερντογάν
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses a meeting on forestry at his presidential palace in Ankara, Turkey, Wednesday, Nov. 29. 2017. (Pool photo via AP) AP

Σύμφωνα με πληροφορίες για λόγους ασφαλείας άλλαξε το τζαμί που θα επισκεφθεί ο τούρκος πρόεδρος

Τιμητική υποδοχή ετοιμάζουν στη Θράκη ενόψει της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα φτάσει στην Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου. Κι ενώ για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψής του στη Θράκη, σίγουρο θεωρείται πως ο Ερντογάν θα πάει σε κάποιο τζαμί, καθώς θα είναι Παρασκευή, δηλαδή ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τούρκος πρόεδρος αντί για το Εσκί Τζαμί, όπως λεγόταν αρχικά, το πιθανότερο είναι να προσευχηθεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ στην Κομοτηνή, καθώς κρίθηκε πιο ασφαλής επιλογή. Εξάλλου άντρες της προσωπικής του ασφάλειας βρίσκονται στη χώρα μας ήδη εδώ και 10 ημέρες για τους ελέγχους, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θράκη.

Πληροφορίες από την Τουρκία μάλιστα λένε ότι τον Ερντογάν θα συνοδεύει και η σύζυγός του Εμινέ, η οποία όμως θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα.

Έτσι, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης εργάζεται για το στήσιμο μίας εντυπωσιακής υποδοχής στον Ερτογάν. Είναι άλλωστε ο δεύτερος πρόεδρος της Τουρκίας, μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952, που θα βρεθεί στην Θράκη μετά το 1923 και την Συνθήκη της Λωζάνης, που σήμανε την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.

Το θέμα είναι πώς θα κινηθεί ο τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του, αν και απ’ το περιβάλλον του Προκόπη Παυλόπουλου θεωρούν πως και ο ίδιος ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά πως δεν τον συμφέρει αυτή τη στιγμή να δυναμιτίσει το κλίμα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα προς τον τούρκο ομόλογό του να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Όπως ανέφερε το «Έθνος της Κυριακής» η Προεδρία της Δημοκρατίας και προσωπικά ο κ. Παυλόπουλος, γνωρίζοντας άριστα ότι μια τέτοια επίσκεψη μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες, φρόντισε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η επιθυμία τού Ερντογάν να επισκεφτεί την Ελλάδα, να αποσαφηνίσει ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και η ιδιωτική επίσκεψή του στη Θράκη θα είναι σε απόλυτο συντονισμό με τη χώρα που θα τον τιμήσει ως οικοδέσποινα με τη φιλοξενία της. Κι αυτό είναι κάτι στο οποίο φαίνεται πως συμφώνησε η τουρκική πλευρά. Γι’ αυτό και οι διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι η επίσκεψη έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής.

Μέτρα τύπου ‘Ομπάμα’ – 3.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Αν και τα μέτρα για τον τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν που επισκέπτεται την χώρα μας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου είναι υπό τελική διαμόρφωση και σε συνεννόηση με την φρουρά του Τούρκου Προέδρου, υπολογίζεται πως θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων και σε αυστηρότητα θα θυμίζουν την επίσκεψη Ομπάμα.

Ίσως και θα την υπερβαίνουν, εξαιτίας της μάλλον χαμηλής λαοφιλίας στο πρόσωπό του, εν αντιθέσει π.χ. με τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν που κατάφερε ακόμα και να περπατήσει μέσα στο πλήθος.

Τέτοιες εικόνες είναι δεδομένο ότι δεν θα δούμε με τον Τούρκο Πρόεδρο αφού αποτελεί στόχο για πολλούς και έτσι τα μέτρα θα είναι δρακόντεια από το διεθνές αεροδρόμιο των Σπάτων «Ελ. Βενιζέλος», με ελεύθερους σκοπευτές σε αυτό και κατά μήκος της διαδρομής του το πρωί της Πέμπτης, προς το κέντρο της Αθήνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα