Συναινετικός Παππάς για τροπολογία για τα κανάλια χωρίς άδεια και ΕΣΡ

Συναινετικός Παππάς για τροπολογία για τα κανάλια χωρίς άδεια και ΕΣΡ
Discussion on Social conomy at the plenary hall of the Greek parliament, on Oct. 19, 2016 / K , , 19 2016. SOOC

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην τροπολογία άφησε ο υπουργός Επικρατείας. Μηνύματα και από το διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δ.Τζανακόπουλο. Εάν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το διαγωνισμό, θα επιστραφούν τα χρήματα στους υπερθεματιστές. Επίθεση στη ΝΔ (Vids)

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι τέλους στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου , αλλά με διάθεση συναίνεσης, διεμήνυσαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνεντεύξεις τους στα δελτία του Σκάι και του Ant1 αντίστοιχα, δηλαδή των δύο εκ των υπάρχοντων τηλεοπτικών σταθμών που πήραν μία από τις τέσσερις άδειες.

Μετά το νέο ναυάγιο στη Διάσκεψη των Προέδρων, εν όψει ΣτΕ την επόμενη εβδομάδα και ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας:

Δήλωσε βέβαιος για την τελική απόφαση του ΣτΕ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της ΝΔ.

Επέμεινε στην ανάγκη σε κάθε περίπτωση να συγκροτηθεί ΕΣΡ με την ευρεία πλειοψηφία που προβλέπει ο συνταγματικός νομοθέτης.

Και, το πιο ενδιαφέρον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στην τροπολογία που είχε καταθέσει την Παρασκευή για το κλείσιμο των καναλιών που δεν πήραν άδεια.

Δήλωσε ειδικότερα διατεθειμένος να λάβει υπόψη ιδέες για βελτίωση της τροπολογίας, αλλά όχι να κάτσει με σταυρωμένα χέρια, εκτιμώντας ότι “είναι προς συμφέρον συνολικά του πολιτικού συστήματος να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου και μέσα από διάλογο να καταλήξουμε στον τρόπο μετάβασης στην επόμενη ημέρα της τηλεόρασης”.

Είπε μάλιστα ευθέως: “Αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές για ευρύτερες συναινέσεις”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι ανοιχτός σε προτάσεις και ιδέες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν την ψήφιση της τροπολογίας.

Δήλωσε όμως ότι δεν μπορεί να νομοθετηθεί ότι η πολιτεία θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για να προχωρήσει στη διαδικασία κλεισίματος των σταθμών που δεν πήραν άδεια, καταλήγοντας: “Ολοι μπορούν να συναινέσουν εάν σκεφτούν λογικά και καταλάβουν οτι πρέπει να σταματήσουν να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών”.

Ο κ.Παππάς ανέφερε επίσης ότι ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ, “η ανάγκη να συγκροτηθεί ΕΣΡ θα είναι εκεί και την υπηρετούμε”, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει αποδείξει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία εννοεί την απόφαση για συναίνεση.

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε: “Τι μπορώ να κάνω εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός; Πως θα κάνω νέο διαγωνισμό εάν έχει καταπέσει η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ;” επαναλαμβάνοντας ότι εάν πέσει ο διαγωνισμός γυρνάμε στην προτεραία κατάσταση, στο status quo ante και εκτιμώντας ότι εφόσον κινηθούν δικαστικά οι καναλάρχες θα πάρουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν. Αναγνώρισε δε πως αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους.

Εμφανίστηκε -όπως και νωρίτερα ο κ.Τζανακόπουλος- προσεκτικός και ήπιος όσον αφορά στο θέμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ που ελέγχεται πειθαρχικά, ξεκαθαρίζοντας ότι η προσωπική ζωή είναι σεβαστή, αλλά ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να διατάξει έρευνα, ενώ υπερασπίστηκε και την Αυγή για τη δημοσίευση του ονόματος, επισημαίνοντας ότι έγινε αφού είχε προηγηθεί ερώτηση στη Βουλή για το θεμα.

Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το διαγωνισμό, απάντησε: “Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και νομίζω ότι είμαστε δικαιωμένοι και στη συνείδηση του λαού και θα δικαιωθούμε και στο ΣτΕ”, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα όλα τα ασφαλιστικά μέτρα των τηλεοπτικών σταθμών έχουν απορριφθεί.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι σε τέτοια περίπτωση δεν τίθεται θέμα εκλογών, καθώς όπως υπενθύμισε εκλογές συμβαίνουν όταν χάνεται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος νωρίτερα ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο βήμα η τροπολογία, για να συνεχιστεί η προσπάθεια ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου», λέγοντας πάντως ότι «θα επιδιώξουμε συναινέσεις και στόχος είναι να βρεθεί μια λύση στην οποία θα συμφωνούν όλοι».

«Το μπλόκο είναι διαρκές και δεν μπαίνει από το ΣΤΕ αλλά από τη Ν.Δ. που μπλόκαρε τη σύσταση του ΕΣΡ και συμπεριφέρθηκε ως συνήγορος των τηλεοπτικών σταθμών αρχικά όλων και εν συνεχεία αυτών που δεν πήραν άδεια» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε να είναι «ουρά συμφερόντων».

Ο κ.Τζανακόπουλος ήταν επίσης προσεκτικός όσον αφορά στη διαρροή προσωπικων δεδομένων του αντιπροέδρου του ΣτΕ, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα πρωτοδημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής, μία εφημερίδα όχι φιλική προς την κυβέρνηση.

Μαξίμου: Το bullying της ΝΔ στη Δικαιοσύνη δεν έχει τέλος

Εν τω μεταξύ το Μαξίμου εξαπέλυσε νέα επίθεση στη ΝΔ με ενημερωτικό σημείωμα:

“Ο κος Φορτσάκης, σήμερα από το βήμα της Βουλής, ανακάλυψε  ότι δήθεν οι δικαστές πήγαν… διακοπές το καλοκαίρι, μίλησε για αυτοκτονικές προθέσεις του ΣτΕ και εξέφρασε τη θλίψη του.

Όλα αυτά την ώρα κατά την οποία στο ΣτΕ κατατέθηκαν, μόνο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, περισσότερα από 75 δικόγραφα.

Και, προφανώς, αυτοκτονικές είναι οι προθέσεις του ΣτΕ μόνον όταν δεν βολεύουν τη ΝΔ και τη διαπλοκή.

Ούτε η κατηφόρα έχει τέλος.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα