Συνάντηση Γεροβασίλη με την Βοηθό του ομολόγου της των ΗΠΑ

Συνάντηση Γεροβασίλη με την Βοηθό του ομολόγου της των ΗΠΑ
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη Eurokinissi

Συνάντηση της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη με την Βοηθό Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Εlizabeth Neumann. Στο επίκεντρο της συνάντησης η παραμονή στο Visa Waiver Program.

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με την Βοηθό Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Εlizabeth Neumann.

Η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, το οποίο αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, ενόψει και της προσεχούς διεξαγωγής του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στις 13 Δεκεμβρίου 2018.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν, εξάλλου, την κοινή τους βούληση για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, ενώ επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος Απαλλαγής θεώρησης Εισόδου στις ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Υπενθυμίζεται, ότι πριν έναν μήνα, με επιστολή προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την παραμονή της χώρας μας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής θεώρησης Εισόδου στις ΗΠΑ, απόφαση που συνιστά μια ακόμη σημαντική επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη.

Το πιο σημαντικό είναι πως, ενώ μέχρι τώρα και ειδικότερα μετά την έκδοση των νέων διαβατηρίων, που θεωρούνται πολύ υψηλής ασφάλειας και προδιαγραφών, οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζονταν μεν βίζα, αλλά κάθε χρόνο γινόταν αξιολόγηση από τις ΗΠΑ της διαδικασίας, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, θα γίνεται αξιολόγηση ανά διετία.

Αυτό μεταφράζεται με την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, ότι τηρούνται αυστηρά όσα απαιτούνται από το αμερικανικό κράτος και θεωρούν ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει χωρίς παρεκκλίσεις.

Άτομα από συγκεκριμένες χώρες μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα με το Ηλεκτρονικό Σύστημα για Ταξιδιωτική Άδεια (ESTA), που είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα, μέρος του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP).

Η ESTA είναι υποχρεωτική για όλους τους υπηκόους ή πολίτες των χωρών του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (Visa Waiver Program) που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους επαγγελματικούς ή αναψυχής για σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP), όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες πρέπει να λάβουν μια ηλεκτρονική άδεια ταξιδίου πριν από την επιβίβαση τους σε αεροπλάνο ή κρουαζιερόπλοιο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ESTA σχεδόν αμέσως, θα καθορίσει σε πολλές περιπτώσεις, εάν ένα άτομο πληροί τις προϋποθέσεις του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα VWP ταξίδια, και αν το εν λόγω ταξίδι δημιουργεί οποιαδήποτε επιβολή του νόμου ή κινδύνους για την ασφάλεια.

Οι αιτήσεις ESTA μπορούν να υποβληθούν ανά πάσα στιγμή πριν από το ταξίδι, και αφού εγκριθούν, θα ισχύουν για διάστημα 1-2 ετών ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου του αιτούντα, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα