Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη την ερχόμενη Τρίτη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη την ερχόμενη Τρίτη
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συντόνισαν τα επόμενα βήματα ενώ ο Κύπριος ηγέτης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την Τζέϊν Χολ Λουτ.

Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις διαβουλεύσεις με την Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ , Τζέϊν Χολ Λουτ και την πρόοδο που σημειώνεται σχετικά με τους Όρους Αναφοράς, στην κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και άκουσε και τις δικές του απόψεις.

“Καταγράφεται πλήρης ταύτιση θέσεων Κύπρου και Ελλάδας και συμφωνία ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους συμφώνησαν όπως συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν μια διεξοδική συζήτηση, για τον πλήρη προγραμματισμό και συντονισμό των επόμενων βημάτων”, αναφέρει ο εκπρόσωπος.

Τι είναι οι «Όροι Αναφοράς»

Μετά από το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017, το Κυπριακό, εισήλθε σε μια περίοδο στασιμότητας, αλληλοεπίρριψης ευθυνών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς επίσης και στην εισαγωγή νέων ορολογιών. Μια εξ αυτών -0 και όπως αναφέρει το sigmalive– είναι και οι περιβόητοι «όροι αναφοράς» (terms of reference), ορολογία – νεολογισμός, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά στην ιστορία του Κυπριακού.

O διορισμός της Αμερικανίδας διπλωμάτη, Τζέιν Χολ Λουτ, τον Ιούλιο του 2018, ως ειδική σύμβουλος – απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είχε ως στόχο την άρση του παρατεταμένου αδιεξόδου. Το ρόλο αυτό, δηλαδή, του εργαλείου, το οποίο θα έθετε τέλος στο τέλμα που δημιουργήθηκε σε σχέση με τις συνομιλίες ανέλαβαν οι «Όροι Αναφοράς». Αναζητώντας ορισμό για το τι είναι «Όροι Αναφοράς», κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες τους προσδιόρισαν άλλοτε ως κείμενο – εγχειρίδιο κοινής αποδοχής ή περίγραμμα ή οδικό χάρτη όπου θα καθορίζει την μεθοδολογία – διαδικασία που θα ακολουθηθεί  αλλά και το περιεχόμενο των νέων διαπραγματεύσεων. Η ε/κ πλευρά, εκλαμβάνει τους «όρους αναφοράς», ως την απάντηση του Γ.Γ του ΟΗΕ, στην ανάγκη καλή προετοιμασίας της όποια νέας διάσκεψης για το Κυπριακό, ούτως ώστε, να μην δημιουργηθούν παρόμοιες δυσκολίες όπως αυτές που παρουσιάστηκαν στο Κραν Μοντανά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα