news 24/7

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ειδήσεις και νεότερες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε επίπεδο Bαλκάνιου καυγατζή

Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε επίπεδο Bαλκάνιου καυγατζή

"Η Ελλάδα, αν απαιτηθεί, θα υπερασπιστεί κατά τη συνταγματική της υποχρέωση τον εθνικό της χώρο" ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Τάσσος Παπαδόπουλος: Σαν σήμερα το 2008 "έφυγε" ο ηγέτης που είπε "όχι" στο σχέδιο Ανάν

Στην ιστορία θα μείνει γνωστός κυρίως για το γενναίο του «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν και ως ο σύγχρονος εκφραστής της αξιοπρέπειας των Ελλήνων της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί

Μήνυμα Αναστασιάδη: "Ναι" σε πενταμερή εφόσον η Άγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις

Την δέσμευσή του για διαβουλεύσεις προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα διοργάνωσης άτυπης "πενταμερούς συν ΟΗΕ" συνάντησης εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά το τέλος της άτυπης τριμερούς για το Κυπριακό.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο γραφείο του στη Λευκωσία

Ακιντζί: Με ανοικτή ατζέντα να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα στο Βερολίνο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι ανοικτού τέλους διαδικασίες αποτελούν πλέον παρελθόν, η περίοδος των διαπραγματεύσεων απλά για να γίνονται έκλεισε και αυτό που χρειάζεται είναι μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, καλά προετοιμασμένη και καλά διαχωρισμένη σε στάδια.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης

Κύπρος: Στο Βερολίνο ο Αναστασιάδης για την τριμερή με Γκουτέρες - Ακιντζί

"Αντικειμενικός στόχος είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου για την προγραμματισμένη για την Δευτέρα τριμερή συνάντηση.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

Παραλήρημα Ακάρ: Απειλεί με νέα εισβολή στην Κύπρο

"Η Τουρκία υποστηρίζει πως στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, η αρμοδιότητα των θαλάσσιων περιοχών, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ισότιμη διανομή του φυσικού πλούτου θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Απέκλεισε το ενδεχόμενο της άρσης των εγγυήσεων στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

Κύπρος: Έτοιμος να συνεργαστεί με Γκουτέρες και Ακιντζί ο Αναστασιάδης

"Ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα η Τουρκία θα εγκαταλείψει θέσεις που προτάχθηκαν στο προηγούμενο διάστημα από την τουρκική κυβέρνηση και δεν θα υποσκάψει την προσπάθεια, όπως έγινε τον Σεπτέμβριο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει της τριμερούς στο Βερολίνο

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει της τριμερούς στο Βερολίνο

"Οι προσδοκίες θα πρέπει να θεωρούνται ελπιδοφόρες, όμως υπάρχει επιφύλαξη" δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξηγώντας ότι αυτή «δεν αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά τις διεργασίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα".

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ

Ακάρ: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας - Συνεχίζουμε στην Αν. Μεσόγειο

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας. Όπως είπε "οι δραστηριότητες των τουρκικών ναυτικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν".

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

Το "βέτο" Αναστασιάδη για την επιβολή κυρώσεων, η επιμονή του Βερολίνου για το προσφυγικό και τα μεγάλα διλήμματα της Αθήνας

15-18 δισ. για μεταφορά προσφύγων στις ζώνες που θα δημιουργήσει στην Συρία ζητά ο Ερντογάν, παροχή 1 δισ. για την τήρηση της Συμφωνίας εισηγείται η Επιτροπή. “Όχι” σε ενταξιακή ημερομηνία σε Τίρανα και Σκόπια. Κρίσιμες συνεδριάσεις του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια.

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Μήνυμα στην Άγκυρα για Κυπριακό και γεωτρήσεις

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Μήνυμα στην Άγκυρα για Κυπριακό και γεωτρήσεις

Ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο

Από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, ενώ τόνισε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας. Κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό και απευθύνθηκε και στους εταίρους λέγοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

Την αμοιβαία επιθυμία για βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά και για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών τόνισαν κατά τη συνάντησή του οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί

Αναστασιάδης: Διάλογος μόνο χωρίς απειλές από την Τουρκία

"Δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι κάτω από την απειλή κανονιοφόρων, κάτω από απειλή δημιουργίας νέων τετελεσμένων" τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Λονδίνο. "Ο κ. Αναστασιάδης να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ τι δεν αποδέχεται" η απάντηση του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Παπανδρέου, το Κυπριακό και η ιδέα της δικοινοτικής ομοσπονδίας

Ο Παπανδρέου, το Κυπριακό και η ιδέα της δικοινοτικής ομοσπονδίας

"Όσοι έχουν τον πειρασμό να απομακρυνθούν από την ιδέα της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, μην συνειδητοποιώντας ότι κινδυνεύουν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου" υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Κυπριακό - Τί είπε για τα ελληνοτουρκικά.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης

Θα αποφύγει η Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου;

Η Άγκυρα καθιστά όλο και πιο σαφείς τις επιδιώξεις της, για διάλογο εφ’ όλης της ύλης τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και με την χώρα μας. Οι προκλήσεις και οι “παγίδες” των συναντήσεων του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Νίκος Αναστασιάδης

Αναστασιάδης: Η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεμήνυσε ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας αποτελούν απειλή για την ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και έρχονται σε αντίθεση με τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Νέες απειλές Ερντογάν: Ή μας στηρίζετε ή ανοίγουμε τις πύλες στους πρόσφυγες

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο Reuters ανέβασε και πάλι τους τόνους για το προσφυγικό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ μιλώντας για αδικία σε βάρος των τουρκοκυπρίων.

Νίκος Αναστασιάδης και Προκόπης Παυλόπουλος

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου - Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο γραφείο του στη Λευκωσία

Ακιντζί για Κυπριακό: Το τι θέλουμε εμείς είναι ξεκάθαρο - Η συνέχεια στη Νέα Υόρκη

"Η διαδικασία στο Κυπριακό δεν θα είναι όπως παλιά" δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Στη Νέα Υόρκη μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις, σε χωριστές συναντήσεις Ακιντζί και Αναστασιάδη με τον γγ του ΟΗΕ.

Αναστασιάδης και Ακιντζί

Κύπρος: Ο κοινός "κουμπαράς" από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και η στάση της Τουρκίας

Πως λειτουργεί και τι αφορά η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη στον Μουσταφά Ακιντζί για τη δημιουργία κοινού λογαριασμού διαχείρισης με τους Τ/κ των πόρων από το φυσικό αέριο. Αναλύουν τα δεδομένα οι καθηγητές Άγγελος Συρίγος και Ιωάννης Γρηγοριάδης.

Από την συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με την Ειδική Απεσταλμένη του γγ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ

Πιο κοντά σε μια τριμερή για το Κυπριακό με τον Αντόνιο Γκουτέρες

Με επιτυχία φαίνεται ότι θα στεφθούν οι προσπάθειες της απεσταλμένης του γγ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη την ερχόμενη Τρίτη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συντόνισαν τα επόμενα βήματα ενώ ο Κύπριος ηγέτης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την Τζέϊν Χολ Λουτ.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ

Ενδεχόμενο κοινής συνάντησης Λουτ με Αναστασιάδη και Ακινζτί

Η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε σε καλό κλίμα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου δεν αποκλείεται κοινή συνάντηση των ηγετών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Τσαβούσογλου: Καθοδόν προς την ανατολική Μεσόγειο το τέταρτο τουρκικό πλοίο "Ορούτς Ρέις"

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, όπου "υπάρχει πλούσιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο".