Συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά – Καμμένου για το Σκοπιανό

Συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά – Καμμένου για το Σκοπιανό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος SOOC

Ο υπουργός Επικρατείας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι το πρωί της Τρίτης υπήρξε ευρεία συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό εταίρο και τον υπουργό Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι “στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας”

Στο μεγάλο θέμα των ημερών και τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τζανακόπουλου στους πολιτικούς συντάκτες- «συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα», προσθέτοντας ότι το πρωί της Τρίτης έγινε μια αναλυτική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του κ. Καμμένου και του κ. Κοτζιά.

 «Φυσικά στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, «επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της. Είναι δεδομένο ότι ούτε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να καθορίσουμε το μέλλον της χώρας από τη δυστυχώς ανεύθυνη και μίζερη στάση που κρατά ο αρχηγός της ΝΔ ακόμη και στα εθνικά θέματα.

 Συνεχίζουμε λοιπόν να διαπραγματευόμαστε με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ με δεδομένες τις ιστορικων διαστάσεων γεωπολιτικές  ανακατατάξεις και αβεβαιότητες», ανέφερε με έμφαση ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι:

 «Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγμάτευσεων και την επίτευξη συμφωνίας. 

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του, κ. Ζάεφ, θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι  πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές», διευκρίνισε ο Δ. Τζανακόπουλος ενόψει της συνάντησης των δυο ηγετών.

Οικονομία

Στα θέματα της οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε το στόχο της κυβέρνησης για «επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3ο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Με δεδομένη εξάλλου, όπως είπε «τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και με το παραπάνω, την υλοποίηση των δεσμεύσεων  που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος εκ μέρους των ελληνικών αρχών αλλά και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε στο «δια ταύτα».

Και παρέπεμψε στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου «χαρακτήρισε “νεοραγιαδισμό”, την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω της υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και την ικανότητα και την τεχνική επάρκεια όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα έξω από την επιτροπεία αλλά να εξορθολογίσει και να αναοικοδομήσει την ελληνική οικονομία στη βάση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου. Τα δημοσιεύματα δε, που κάνουν λόγο για ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του συναφούς σχεδίου είναι ανάξια σχολιασμού», δήλωσε εισαγωγικά και κατέληξε: « Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα».

Κατάτμηση Β Αθηνών

Έντονα επικριτικός για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για κατάτμηση εκλογικών περιφερειών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «πανθολογούμενο» το γεγονός ότι η πρωτοβουλία κατάτμησης της Β’ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής αποτελεί «μια υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος και την θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

 Και κάλεσε την ΝΔ να σταματήσει να λειτουργεί ως «βαθιά συντηρητική δύναμη και να αναζητά προσχηματικές δικαιολογίες. Είναι προφανές ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν συναινέσει στην αναγκαία αυτή τομή, ο λόγος θα είναι οι δεσμεύσεις του στους ”δελφίνους” και τα ”τζάκια” της Β΄Αθηνών, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

 Ενώ στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain. Επειδή όμως η ΝΔ με τις πολιτικές της είναι αυτή που τα έδιωξε από τη χώρα, ας μην υποκρίνεται σήμερα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Σε κάθε περίπτωση, δε βρίσκουμε το λόγο για τον οποίον η ΝΔ επιχειρεί αυτόν  τον συμψηφισμό μεταξύ δύο άσχετων θεμάτων», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος ανακοινώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Επομένως», συμπέρανε, «περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, προκειμένου να ικανοποιήσει τις “βαρωνίες” της ΝΔ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα