“Σύννεφα” πάνω από το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα – Μητσοτάκη

“Σύννεφα” πάνω από το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα – Μητσοτάκη

Τον «Γολγοθά» του ασφαλιστικού καλείται να ανέβει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ να «τραβάει το σχοινί» αμφισβητώντας τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 την ατζέντα της συζήτησης Τσίπρα – Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Το κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι βαρύ τόσο μετά την πρόκληση του Μεγάρου Μαξίμου στην αξιωματική αντιπολίτευση με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό όσο και με τις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορική της νέας ηγεσία της ΝΔ και νεοφιλελεύθερη εμμονή.

Χωρίς να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες στην κυβέρνηση θεωρούν πως η συνάντηση των δυο πολιτικών αρχηγών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να μπουν στο τραπέζι τέσσερα σημαντικά θέματα, αλλά και να «πιεστεί» ο νέος επικεφαλής της Συγγρού σε μια σειρά από ζητήματα:

1. Το ασφαλιστικό με τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ο ίδιος με την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών έχει ήδη προσπαθήσει να βρεθεί μια κοινή εθνική γραμμή για τη μη περικοπή των συντάξεων, χωρίς αποτέλεσμα.

2. Η διοικητική μεταρρύθμιση για την οποία θα ζητήσει τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας και στο Μέγαρο Μαξίμου τον κατηγορούν πως στην θητεία του ως υπουργός «επένδυσε» μόνο στις απολύσεις.

3. Η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική.

4. Η συγκρότηση του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των καναλιών.

Παρά το γεγονός πως οι τόνοι και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ανέβει στο Μαξίμου επισημαίνουν πως η αντιπαράθεση είναι πολιτική και όχι προσωπική, συμπληρώνοντας πως ο πρωθυπουργός είναι αναγκαίο να συναντά και να συνομιλεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που δεν γινόταν παλαιότερα.

Το ασφαλιστικό

Η πίεση των δανειστών και τα στοιχεία που ζητούν έχουν προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπουν πως το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης δεν θα είναι τόσο απλή υπόθεση με το ασφαλιστικό να κινδυνεύει να μπει σε έναν ατέρμονο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Δεν ήταν τυχαία η χθεσινή παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου στη συνέντευξη τύπου του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει τέλος στις διαρροές που υπήρχαν από κύκλους του ΔΝΤ, αλλά και να ξεκαθαρίζει πως οι θέσεις του υπουργού Οικονομικών είναι ταυτόσημες με της κυβέρνησης.

Η εθνική σύνταξη και η απαίτηση των δανειστών να δίνεται είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε για όσους έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης, τα ποσοστά αναπλήρωσης, η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5%, οι επικουρικές συντάξεις, τα δημοσιονομικά στοιχεία, η μη μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά και η βιωσιμότητά τους, εξακολουθούν να αποτελούν τα σημεία τριβής με τους θεσμούς.

Η ανταλλαγή emails με τους δανειστές είναι καθημερινές με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα να έχουν πλέον όλα τα στοιχεία που έχουν ζητήσει.

Τα πολύ δύσκολα για τον Γιώργο Κατρούγκαλο θα ξεκινήσουν με την έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα, αλλά και μέχρι τότε ο δρόμος φαίνεται να είναι μακρύς.

Επιθυμώντας να μην υπάρχουν μέτωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας αναμένεται στις 6 σήμερα το απόγευμα να περάσει για άλλη μια φορά το κατώφλι της Κουμουνδούρου προκειμένου να ενημερώσει την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα