Σύνοδος Κορυφής: Τι ζητά ο Αλέξης Τσίπρας από τους εταίρους

Σύνοδος Κορυφής: Τι ζητά ο Αλέξης Τσίπρας από τους εταίρους

Τα αιτήματα και οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Ποια ζητήματα θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με Μέρκελ και Ολάντ

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ρίγας όπου μένουν οι ηγέτες θα πραγματοποιηθούν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελ Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά το δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, Ο κ. Τσίπρας θα θέσει επί τάπητος μια σειρά από ζητήματα, όπως η ρευστότητα και το χρηματοδοτικό, επισημαίνοντας τη δυσκολία να πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου.

Επιπλέον θα συζητηθεί το “αγκάθι” του ΦΠΑ που παραμένει μετά την πρόταση βόμβα των εταίρων για δύο συντελεστές, 11% και 23%. Η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς είναι για τρεις συντελεστές  7%, 14% και 22%, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο.

Η ελληνική αποστολή θα ενημερώσει τους εταίρους για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τις εργασίες του Brussels Group, οι οποίες συνεχίζονται. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να προκύψει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα επικυρωθεί με νέο Eurogroup.

Βασική επιδίωξη είναι η όποια συμφωνία να μη αφορά μόνο το επόμενο τρίμηνο αλλά ένα μεγαλύτερο διάστημα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο κούρεμα ομολόγων από την ΕΚΤ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι είμαστε τόσο κοντά σε συμφωνία που τέτοιες επιθετικές κινήσεις κρίνονται ως αδόκιμες.

Η είδηση για έκτακτο Eurogroup και τετραμερή Τσίπρα, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι “εμείς όπου μας πουν θα πάμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα