Συντριβή ελικοπτέρου με 4 νεκρούς. Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις

Συντριβή ελικοπτέρου με 4 νεκρούς. Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις
Στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων 2015» παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπ. ΒΆμυνας Πάνου Καμμένου, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων για τους 4 αξιωματικούς που χάθηκαν άδικα εν ώρα καθήκοντος, όταν κατέπεσε στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι. Μία γυναίκα εντοπίστηκε ζωντανή. Συλλυπητήρια από την πολιτική ηγεσία

Τριήμερο πένθος κήρυξαν οι ένοπλες δυνάμεις, μετά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου Χιούι (UH-1H) της Αεροπορίας Στρατού που κατέπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε περιοχή του Σαρανταπόρου, με αποτέλεσμα τέσσερις εκ των πέντε επιβαινόντων να ανασυρθούν νεκροί, ενώ μια αξιωματικός ανασύρθηκε τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης, όπου διεκομίσθη με ελικόπτερο Super Puma.

Το πένθος κήρυξε με εντολή του ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος αμέσως επικοινώνησε με με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Τα συλλυπητήρια της πολιτικής ηγεσίας

“Η Πατρίδα και ο Λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής μας Άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω θερμά συλλυπητήρια αλλά και αμέριστη συμπαράσταση.” αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

“Η σημερινή απώλεια των τεσσάρων Αξιωματικών του ελληνικού στρατού, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας. Στις οικογένειές τους εκφράζω θερμά συλλυπητήρια, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Στην τραυματία Αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού, εύχομαι ταχεία ανάρρωση.” σημειώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι βαθιά η θλίψη μου για την απώλεια τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, στο Σαραντάπορο.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. 

Προσβλέπω στην ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος. Οι Έλληνες οφείλουμε πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και περηφάνεια, με το αξιόμαχο και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους, υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας». αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στο δυστύχημα του Σαρανταπόρου.

“Ολόκληρη η Ελλάδα πενθεί για τις ζωές που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολόκληρη η Ελλάδα εύχεται γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στην αξιωματικό που διεσώθη από το τραγικό σημερινό δυστύχημα”,  έγραψε στο λογαριασμό της στο Facebook, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

“Να υποκλιθούμε στις οικογένειες των στελεχών του Στρατού που χάθηκαν στο Σαραντάπορο. Περιμένουμε όλοι το πόρισμα για τα αίτια.” έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter, o επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

“Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο των τεσσάρων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, μετά το τραγικό ατύχημα που συνέβη στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας.

Στις οικογένειες των εκλιπόντων, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Ευχόμαστε στην Αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού ταχεία ανάρρωση.” αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο των αξιωματικών του ελληνικού Στρατού, που με τραγικό τρόπο έφυγαν σήμερα από τη ζωή, μετά από πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν.

Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε στο δυστύχημα.” αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Ο Αντιπρόεδρος και Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας, βουλευτής Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, δήλωσαν από την πλευρά τους:

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και ο ελληνικός λαός θρηνούν σήμερα την τραγική απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών μας που έπεσαν, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα.

Εκ μέρους του Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες των πεσόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή. Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας”.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης όταν ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο είχε απογειωθεί από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα (στην οποία είχε σταματήσει προκειμένου να επιβιβαστούν από την 110 Π.Μ. στελέχη της 1ης Στρατιάς) στην Κοζάνη, χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και αναλήφθηκε επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Λίγη ώρα αργότερα τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή διαπίστωσαν πως το ελικόπτερο είχε καταπέσει, ενώ από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου (Τεθωρακισμένων) Ιωάννη Τζανιδάκη,  που είχε προαχθεί με τις φετινές κρίσεις και τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Η προηγούμενη θέση του, ως ταξιάρχου, ήταν διευθυντής του Ε κλάδου στο ΓΕΕΘΑ, ήταν τάξεως 1984, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου,  ήταν 50 ετών και ήταν διευθυντής ασφαλείας στην 1η Στρατιά, ήταν τάξεως 1989, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα, ήταν ο κυβερνήτης 35 ετών και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου,  και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή, 28 ετών και είχε συμπληρώσει 405 ώρες πτήσεως στα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα, 26 ετών, η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα