ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ξεχνάμε τον ναζισμό και τα φρικιαστικά εγκλήματά του

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ξεχνάμε τον ναζισμό και τα φρικιαστικά εγκλήματά του

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα 72 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών για τη νέα νίκη του "αγωνιζόμενου ευρωπαϊκού λαού" επί του "σκότους του φασισμού"

Το καθήκον της μνήμης του παρελθόντος οφείλει να συνδυάζεται και με τους αγώνες της εποχής μας, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμπλήρωση, αύριο, 72 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών. Επισημαίνει ότι το φάντασμα του φασισμού, του ναζισμού και του εθνικισμού επιστρέφει ξανά απειλητικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο, για να υπογραμμίσει ότι «χρέος κάθε πολίτη είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η 9η Μαΐου θα μένει για πάντα χαραγμένη  στη μνήμη  των λαών. Δεν ξεχνάμε τον φασισμό, τον ναζισμό, τα φρικιαστικά εγκλήματά του, το Ολοκαύτωμα, τη μαζική εξόντωση Ρομά, ομοφυλοφίλων, κομμουνιστών, ασθενών. Δεν ξεχνάμε τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων, τα αντίποινα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κατοχικοί στρατοί και οι συνεργάτες τους. Αυτή η μέρα είναι ημέρα μνήμης και τιμής, για όσους κι όσες αντιστάθηκαν στο ναζιστικό σκοτάδι, όσους κι όσες αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, φυλακίστηκαν για να ηττηθεί η βαρβαρότητα. Δεν ξεχνάμε ότι στην χώρα μας, αναπτύχθηκε ένα από τα μαζικότερα και ηρωικότερα κινήματα αντίστασης, με εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, ό,τι κι αν γράφουν οι διάφοροι αναθεωρητές της ιστορίας, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι λαϊκοί αγώνες είναι μάταιοι».

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν ξεχνάμε το δίκαιο, ανεκπλήρωτο και απαράγραπτο αίτημα του λαού μας για τις γερμανικές επανορθώσεις, και την επιστροφή του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, ένα αίτημα που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το θυσίαζαν στον βωμό σκοτεινών επιδιώξεων». Επισημαίνει ότι αντίθετα, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτήθηκε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Στην ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «το καθήκον της μνήμης του παρελθόντος  οφείλει να συνδυάζεται και με τους αγώνες της εποχής μας»: «Το φάντασμα του φασισμού, του ναζισμού και του εθνικισμού επιστρέφει ξανά, απειλητικό, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και στον τόπο αυτό κάνουν ξανά την εμφάνισή τους οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού, η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής». Χρέος κάθε πολίτη είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «παλεύει για την δημιουργία ενός πλατιού, πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου, και συμμετέχει στους αγώνες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των λαών της Ευρώπης για μια άλλη Ευρώπη, θεμελιωμένη στις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο αγωνιζόμενος ευρωπαϊκός λαός θα νικήσει ξανά το σκοτάδι του φασισμού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network