ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απέδειξε με το καλημέρα ότι είναι κυβέρνηση του ΣΕΒ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απέδειξε με το καλημέρα ότι είναι κυβέρνηση του ΣΕΒ
Αντιδρά η αντιπολίτευση Eurokinissi

"Δικαιωθήκαμε για όσα λέγαμε προεκλογικά" τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου, ενώ σημειώνουν με ικανοποίηση και την αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ από τη Βουλή και κάνουν λόγο για "‘πραξικόπημα" από τη νέα κυβέρνηση, με ευθύνη και του Προέδρου του σώματος. Γιατί η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι η κυβέρνηση υπέστη σημαντική ήττα την Πέμπτη στη Βουλή.

Για εξυπηρέτηση μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς και για “πραξικόπημα” στη Βουλή, με τις τροπολογίες που έφερε ο Γιάννης Βρούτσης στο σώμα, στην κυριολεξία πέντε λεπτά πριν λήξει η 30ωρη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών.

“Η κυβέρνηση απέδειξε με το καλημέρα ότι είναι κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΣΕΒ” τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη της Κουμουνδούρου στο News 24/7, υπενθυμίζοντας ότι με ένα από τα πρώτα μέτρα κατάργησαν το Σώμα Επιθεωρητών για τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και τώρα, με τις τροπολογίες του υπουργού Εργασίας, καταργούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, που κατοχύρωσε με νόμους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τροπολογίες που καταργούν δηλαδή το αιτιολογημένο των απολύσεων, την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες και τις ευνοϊκές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ. “Μέσα στον πρώτο μήνα ικανοποιούν τα κύρια αιτήματα του ΣΕΒ και προϊδεάζουν και για την πολιτική που θα ακολουθήσουν σε άλλα μείζονα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, ενώ μας δικαιώνουν πλήρως για την κριτική που κάναμε προεκλογικά για τη ΝΔ και προσωπικά για τον πρωθυπουργό” σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέστη την Πέμπτη μια σημαντική ήττα στη Βουλή, όχι μόνο “γιατί αποκαλύφθηκε η ουσία της πολιτικής της”, αλλά και για σειρά άλλους λόγους:

-Πρώτον, γιατί απομονώθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Στο θέμα του ασύλου, παρά τη διάθεση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη για συναίνεση και το προσωπικό τηλεφώνημα της Φώφης Γεννηματά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός επέλεξε να απορρίψει την “προσφορά” και να ψηφίσει την κατάργηση του ασύλου μαζί με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Επιπλέον, με τις τροπολογίες Βρούτση ανάγκασε όλη την αντιπολίτευση να αποχωρήσει από την Βουλή. Με το ΚΚΕ, μάλιστα, ανοίγει μέτωπο με τα εργασιακά, πολύ περισσότερο που αναμένονται μέτρα για την προκήρυξη των απεργιών (που ο Περισσός θεωρεί “απεργοκτόνα”), ενώ με το ΚΙΝΑΛ δυσκολεύει την συνεννόηση για ψήφιση από κοινού νέου εκλογικού νόμου.

-Δεύτερον, παρά τα όσα υποστήριζε ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το πρώτο διάστημα ως κυβέρνηση για τη λειτουργία της Βουλής, ακολουθεί την πεπατημένη και προκαλεί με μεθοδεύσεις, όπως αυτή του Γιάννη Βρούτση που έφερε κρίσιμες τροπολογίες πέντε λεπτά ακριβώς πριν τη λήξη μιας 30ωρης συζήτησης, ώστε να αποφύγει και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και τις κοινωνικές επιδράσεις που θα υπήρχαν εφόσον οι πολίτες δεν ήταν σε διακοπές.

-Τρίτον, ευθύνη για το θέμα των τροπολογιών ενδεχομένως να έχει και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, καθώς, όπως επισημαίνουν πάντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανόν να βρισκόταν εν συνεννοήσει με την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζουν, πως ενώ η συνεδρίαση επρόκειτο να λήξει στις 3 το μεσημέρι, έληξε τελικά στις 6 το απόγευμα, πιθανόν ώστε να προλάβει ο υπουργός Εργασίας να φέρει τις τροπολογίες του, έστω και πέντε λεπτά πριν τη λήξη των εργασιών.

-Τέταρτον, με την τροπολογία για την κατάργηση του ασύλου θα οδηγήσει σε συγκρούσεις με το φοιτητικό κίνημα από το φθινόπωρο -ένα φοιτητικό κίνημα που δεν αποκλείεται να νεκραναστήσει.

Όσον αφορά στο “ξήλωμα” της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να μην περάσει στην πράξη, φτάνοντας έως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η συνεδρίαση της Πέμπτης απέδειξε πως ο μετεκλογικός “πολιτικός πολιτισμός” τελείωσε ένα μήνα μετά τις κάλπες, προϊδεάζοντας για ένα πολύ σκληρό φθινόπωρο και έναν ακόμα πιο …καυτό πολιτικό χειμώνα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα