ΣΥΡΙΖΑ: Νο 1 προτεραιότητα η προστασία της πρώτης κατοικίας

ΣΥΡΙΖΑ: Νο 1 προτεραιότητα η προστασία της πρώτης κατοικίας
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Γιαννη Στουρνάρα ήταν μόλις μία από τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του κινδύνου του ιδιωτικού χρέους Eurokinissi

Κομβική για την προεκλογική περίοδο θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση την ανάδειξη των θέσεων της για το ιδιωτικό χρέος. Ετοιμάζεται η μεγαλύτερη αλλαγή ιδιοκτησίας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει προειδοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Σημαντικό προεκλογικό «ποντάρισμα» αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά η πρόταση του κόμματος για την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους σε μία περίοδο που 700.000 πλειστηριασμοί απειλούν ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, μικρούς επαγγελματίες αλλά και αγρότες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να παρουσιάσει με λεπτομέρειες την πρόταση του την ερχόμενη εβδομάδα. Όμως ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει πως η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει με τις επιλογές της μια αλλαγή ιδιοκτησίας που «θα είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά στη χώρα μας».

Αξίζει να επισημανθεί πως για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα δεν ανέκυψε τώρα, στην προεκλογική περίοδο. Αντιθέτως η έμφαση που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στο συγεκριμένο ζήτημα ξεκίνησε από τότε που η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση των πτωχευτικό νόμο που – όπως καταγγέλλει- κατάργησε την προστασία της α’ κατοικίας. Θυμίζουμε πως τότε, τον Οκτώβριο του 2020, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που εισηγήθηκε την συγκεκριμένη νομοθέτηση, δίχως να κρύβει ότι πραγματικός στόχος ήταν η ανάδειξη του προβλήματος και η δημόσια αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε στην Κουμουνδούρου θεωρούν κατά βάση επιλογή του Μέγαρου Μαξίμου την πολιτική που ενισχύει την υπερ-κερδοφορία των funds σε βάρος της μικρο-ιδιοκτησίας.

Αν και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει – όπως είπαμε- ακόμη παρουσιαστεί ο Αλέξης Τσίπρας έχει περιγράψει τις στοχεύσεις της αλλά και τους βασικούς της άξονες. Αναλαμβάνοντας μάλιστα συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρα στο σπιτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, όπου αποτράπηκε ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς που επαπειλούνται Eurokinissi

Όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον ALPHA «εμείς δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καταρχάς θα βάλουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή οι servicers που έχουν αγοράσει ένα τιτλοποιημένο δάνειο στο 15% της αξίας, να θέλουν μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών και της πίεσης να πάρουν πίσω το 100%. Δεν γίνεται αυτό». Διευκρίνισε επίσης πως «εμείς δεν λέμε να εκπέσουν οι εγγυήσεις, να έχουν ένα εύλογο κέρδος. Αλλά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα προτεραιοποίησης των ρυθμίσεων, μέσα μέσα από μια εύκολη πλατφόρμα με κριτήρια τα οποία θα είναι ευρέως αποδεκτά και θα είναι κοινωνικά κριτήρια, για όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και δεν καλύπτονται από αυτή τη διαδικασία, να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, όπως με τον νόμο Κατσέλη».

Ακόμη πιο αναλυτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξή του στο Θεσσαλικό κανάλι TRT. Αναφερόμενος στα funds, τους servicers αλλά και τις μικρότερες «εργολαβικές» εταιρίας που αναλαμβάνουν τις υποθέσεις των «κόκκινων δανείων» σημείωσε πως «αυτοί οι κύριοι που με την εύνοια της κυβέρνησης, επροσδοκούν για ένα ακίνητο να πάρουν μια υπεραξία της τάξεως του 70%, του 80%, θα πάρουν ένα κέρδος εύλογο 5%, 10%, και θα δώσουν τη δυνατότητα για μια ρύθμιση η οποία θα είναι σε βάθος χρόνου. Δεν θα πάρουν τα λεφτά τους αύριο, θα τα πάρουν σε βάθος χρόνου. Αλλά θα κρατήσει η μεγάλη πλειοψηφία των ευάλωτων, την περιουσία της». Επίσης ξεκαθάρισε ότι τα παραπάνω αφορούν την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη αλλά και την αγροτική γη.

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων προκειμένου το ζήτημα του ιδιωτικού χρέος να τεθεί υπόψιν των θεσμικών αρχών που είναι υπεύθυνες για το θέμα. Δεν είναι κρυφό πως τα κόκκινα δάνεια απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση της πρότασης του αναμένεται να επισημάνει και τον άμεσο χαρακτήρα του προβλήματος. Θυμίζουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα είχε επισημάνει πως το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 110 δις αυξημένο κατά 40 δις μέσα λίγο χρόνο. Κυρίως όμως αυτό το στοιχείο «σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Καθώς μια σειρά δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους πλέον αδυνατούν να εξυπηρετούν τα δάνεια».

Εξυπακούεται ότι στην πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνεται η άμεση κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης, μια και θεωρείται η θεσμική βάση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την άνιση διαπραγμάτευσης μεταξύ τραπεζών και οφειλετών. Ο νόμος αυτός θα αντικατασταθεί με ένα νομοθετικό πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Το νέο πλαίσιο θα θεσμοθετεί την δεσμευτικότητα για τους πιστωτές ώστε να είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούν, θα δημιουργεί διαφορετική πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού όπου θα μπορούν να προσφύγουν όσοι οφείλουν και θα περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα θα διατηρείται αλώβητη η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα