Τσίπρας: “Μη ανεκτή” η κερδοφορία των τραπεζών ενώ η κοινωνία αντιμετωπίζει πλειστηριασμούς και έλλειψη ρευστότητας

Τσίπρας: “Μη ανεκτή” η κερδοφορία των τραπεζών ενώ η κοινωνία αντιμετωπίζει πλειστηριασμούς και έλλειψη ρευστότητας

Παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από την 2ωρη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα. Τόνισε πώς δεν μπορεί να συζητούνται μερίσματα στους μετόχους υπό αυτές τις συνθήκες.

Σε μία σημαντική παρέμβαση προκειμένου να προστατευθεί η κοινωνία από τις λογικές εξασφάλισης των τραπεζικών υπερκερδών και των μερισμάτων των μετόχων σε βάρος της κοινωνικής συνοχής προχώρησε σήμερα, Πέμπτη (16/02) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη πολύωρη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες τόνισε την ανάγκη το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ενισχύσει την πραγματική οικονομία και τους μικρομεσαίους με την παράλληλη εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το ιδιωτικό χρέος. Παράλληλα τόνισε ότι δεν είναι καιρός για να γίνονται συζητήσεις περί μερισμάτων στους μετόχους των τραπεζών ενώ η κοινωνία αντιμετωπίζει «μη ανεκτές» καταστάσεις.

INTIME

 

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση «είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθούμε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τους συνεργάτες του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προβλέψεις καθώς και να ανταλλάξουμε σκέψεις για τις δυνατότητες αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Εξέφρασε στον διοικητή την ανησυχία μας για την μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια. Αύξηση περίπου 40 εκατ. ευρώ καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Καθώς μια σειρά δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους πλέον αδυνατούν να εξυπηρετούν τα δάνεια».

Στη συνέχεια κατήγγειλε τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης που «αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας» και «δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις». Επισήμανε πως δημιουργείται «τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα» και πως «επίκειται τσουνάμι πλειστηριασμών», τονίζοντας πως «η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες», οι οποίες «δεν επιτελούν τον ρόλο τους χρηματοδοτώντας την ελληνική οικονομία δημιουργούν μία μη ανεκτή συνθήκη». Σημείωσε πως «το ποσοστό κέρδους τους είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών» την ίδια στιγμή που η διαφορά στα επιτόκια χορηγήσεων καταθέσεων είναι πάνω από 5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2%. Σημείωσε πως «οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να συγκρατήσουν και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων».

Τόνισε επίσης πως «είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών» αφού αυτές «βρίσκονται στη ζωή εξαιτίας του αναβαλλόμενου φόρου και τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τα λεφτά των φορολογούμενων». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει σχέδιο να προστατεύσει την κοινωνία και την πρώτη κατοικία» που θα διαμορφώνει όρους ώστε να υπάρξει «και προστασία στην κοινωνία αλλά και μια αναπτυξιακή προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για την ίδια την οικονομία». Μίλησε για «σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών» που θα συντελεστεί «χωρίς την προκλητική κερδοφορία».

Ενδιαφέρον είχε και το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ίδια την συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα. Όπως είπε υπήρξε «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα» προδιαθέτοντας για μία σχέση σε νέα βάση με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνόδεψαν η Εφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και ο Μιχάλης Καλογήρου, Διευθυντής γραφείου Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

INTIME

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα