ΣΥΡΙΖΑ: Οι συνθήκες απαιτούν πραγματικά ασφαλή σχολεία

ΣΥΡΙΖΑ: Οι συνθήκες απαιτούν πραγματικά ασφαλή σχολεία
Σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα των σχολείων για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην φώτο ο Αλέξης Τσίπρας συζητά με τον τομεάρχη Παιδείας, Νϊκο Φίλη που κατέθεσε πακέτο προτάσεων για το πως θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Eurokinissi

"Στενό μαρκάρισμα" στην κυβέρνηση. Απαίτηση για τμήματα με λιγότερους μαθητές και κατάργηση του "50+1" ως προϋπόθεση για να κλείσει ένα τμήμα με κρούσματα.

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ώστε να μην διανοηθεί το άνοιγμα των σχολείων δίχως πρώτα να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν αυτό απαιτεί να «πάει πιο μετά» η επαναλειτουργία τους. Αυτά ενώ σήμερα αναμένονται οι επίσημες αποφάσεις κι ανακοινώσεις για το πως θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική χρονιά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να λειτουργήσει η εκπαίδευση, όμως παράλληλα οξύνει την κριτική της διαβλέποντας ότι κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη στην πράξη απορρίψει το αίτημα που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Έτσι ώστε στο διάλογο να μετάσχουν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι ειδικοί ώστε αυτές να αναλυθούν και να συνεκτιμηθούν.

Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ακόμη και αν απαιτηθεί παράταση των χριστουγεννιάτικων διακοπών, οι ώρες διδασκαλίας μπορούν να αναπληρωθούν στην συνέχεια της σχολικής χρονιάς. Άλλωστε συνολικά εκτιμάται ότι φέτος στο επίκεντρο της προσοχής πρέπει να βρεθεί η ψυχολογική κατάσταση των μαθητών και η ανάγκη ενίσχυσης της δια ζώσης διδασκαλίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε για το θέμα η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, «τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τόσο για λόγους παιδαγωγικούς, όσο και ψυχοκοινωνικούς. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται εδώ και δύο χρόνια να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, εφαρμόζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής κατά το δοκούν, αγνοώντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, όπως και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, βυθίζοντας σε υγειονομική ανασφάλεια τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους»

Στην Κουμουνδούρου κάθε άλλο παρά έχουν πειστεί από τις αναφορές της κυβέρνησης σε επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία. Παραθέτοντας το στοιχείο της καταγραφής 100.000 κρουσμάτων όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, δηλαδή περισσότερα από τα 80.000 που υπήρξαν τους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας. Επίσης την εξαιρετικά μεγάλη αύξηση των μολύνσεων από Covid 19 την τελευταία εβδομάδα σε παιδιά και εφήβους έως 17 ετών που αυξήθηκε κατά 165%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως αυτά «καλύφθηκαν» από την ρύθμιση που προέβλεπε πως για να κλείσει ένα τμήμα σε δημοτικό, γυνάσιο ή λύκειο, πρέπει να ασθενήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές. Ο περίφημος δηλαδή κανόνας του «50+1» που εισηγήθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να υποστηρίξει στην συνέχεια ότι έκλεισε ένας πολύ περιορισμένος αριθμός τμημάτων.

Να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την λειτουργία των σχολείων, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αν για η ασφάλεια μαθητών εκπαιδευτικών και γονιών απαιτεί παράταση για το άνοιγμα τους η κυβέρνηση πρέπει να την επιλέξει Eurokinissi

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι πως η κατάργηση αυτής της διάταξης είναι μία από τις βασικές προτάσεις που κατέθεσε χθές ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκος Φίλης προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να γυρίσουν στα σχολεία με ασφάλεια. Με γνώμονα μάλιστα και τους γενικότερους κινδύνους που ανακύπτουν για διασπορά του Covid 19. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εφεξής πρέπει να προβλεφθεί «διακοπή της λειτουργίας ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να “σπάσει” η αλυσίδα της μεταδοτικότητας». Επίσης ο Νίκος Φίλης πρότεινε συνολική «επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων» καθώς και «μέτρα για την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας».

Να «αραιώσουν» τα τμήματα

Έμφαση δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στον αριθμό των μαθητών που βρίσκονται σε κάθε τάξη. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο επιμένει σχεδόν από την αρχή της πανδημίας ζητώντας αλλαγή των υποδομών με την συνδρομή και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικό. Χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης επισήμανε την ανάγκη για «αραίωση των μαθητικών τμημάτων στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά (200.000 μαθητές). Πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν» όπως και «κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29 παιδιών» μαζί με «μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών». Επίσης ειδικά για την ιχνηλάτηση επισήμαίνεται πως πρέπει υπάρξει συνταγογράφηση των μοριακών τέστ όπως και «παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα για διενέργεια αξιόπιστων τεστ». Ταυτόχρονα να διατεθούν από τους δήμους οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται για τις συνθήκες της μετάλλαξης «Όμικρον».

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης η οποία πρέπει να υφίσταται ως εναλλακτική δυνατότητα. Σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να υπάρξει «απαλλαγή από το σύστημα Cisco μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την καταδικαστική απόφαση – κόλαφο για το Υπουργείο Παιδείας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα