ΣΥΡΙΖΑ: Πολλά λόγια περί συνόρων από την Ν.Δ, σιωπή για το σε ποιον ανήκει η νησίδα του Έβρου 

Ερώτηση για την κυριαρχία της νησίδας του Έβρου που εντοπίστηκαν οι μετανάστες κατέθεσε στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος. Απάντηση όμως δεν έχει λάβει από τους συναρμόδιους υπουργούς. Eurokinissi

Πως ερμηνεύει η αξιωματική αντιπολίτευση την αφωνία του Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργών για την κυριότητα της περιοχής όπου βρέθηκαν οι πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση αναλώνει πολλά λόγια για να καταφερθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τα γεγονότα στον Έβρο, φαίνεται όμως να δυσκολεύεται ιδιαίτερα να δώσει απάντηση σε ένα απλό ερώτημα: Ποιος είχε την κυριότητα της νησίδας του Έβρου όπου εγκλωβίστηκαν οι Σύροι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες; Στοιχείο που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις … «κορώνες» περί συνόρων που κυριαρχούν στον κυβερνητικό λόγο.

Αυτές τις επισημάνσεις κάνουν στην Κουμουνδούρου, θυμίζοντας ότι επί 3 ημέρες στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με τα τραγικά γεγονότα που περιλαμβάνουν και τον θάνατο ενός 5χρονου παιδιού. Το ζήτημα της κυριότητας την νησίδας έχουν θέσει δημόσια πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη έχει κατατεθεί ερώτηση στην οποία επισημαίνεται με συγκεκριμένα στοιχεία ότι η νησίδα δείχνει να έχει καταγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση επισημαίνονταν πως «η συγκεκριμένη νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με ιδιοκτήτη το ελληνικό δημόσιο και στοιχεία ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 (συνημμένο στην παρούσα). Οι συντεταγμένες της εγγραφής ταυτίζονται με το στίγμα των metadata από βίντεο και φωτογραφίες που είχαν κοινοποιήσει οι πρόσφυγες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και συγκεκριμένα, ενδεικτικά, 41 deg 16’ 23.99’’ N 26 deg 25’ 45.72’’ E και 41 deg 16’ 23.2 N 26 deg 25’45.4’’ (επισυνάπτονται οι σχετικές αναρτήσεις twitter με τα metadata τους από 11/8/2022 και 9/8/2022)».

Απέναντι σε αυτά τα στοιχεία – επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου- παραμένουν βουβοί ακόμη ένα 24ωρο οι τρείς συναρμόδιοι υπουργοί Τάκης Θεοδωρικάκος (Προστασίας του Πολίτη) , Νότης Μηταράκης (Μετανάστευσης) και Νίκος Παναγιωτόπουλος (Εθνικής Άμυνας). Θυμίζουν μάλιστα ότι ήταν οι ίδιοι υπουργοί που επικαλούνταν στην αρχή, ότι η συγκεκριμένη νησίδα δεν ανήκει στην Ελληνική αλλά στην Τουρκική επικράτεια προκειμένου να δικαιολογήσουν την πρακτική που ακολούθησαν.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη λέγοντας: «Σχετικά με τους πρόσφυγες στον Έβρο, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε μια κατάσταση παραζάλης. Βλέπουμε αντιφάσεις, αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις και fake news από την πλευρά της κυβέρνησης για το εν λόγω ζήτημα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι έκθετη και έχει την ευθύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε ερώτηση για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το δράμα με τους πρόσφυγες δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου ενώ υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος. Δεν γίνεται να ισχύουν και τα δύο. Πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση».

Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει την κυβερνητική σιωπή αλλά και τους υψηλούς «πατριωτικούς» τόνους σε μία τακτική που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου και σχετίζεται τόσο με την τρέχουσα συγκυρία όσο και με την πρόθεση του πλέον να στηριχθεί στον χώρο της ακροδεξιάς. Για τον λόγο αυτό αναπτύσσει ανάλογη ρητορική, προκειμένου να αναζητήσει αναχώματα στην κατάρρευσή της. Δεν λείπουν και οι νύξεις για το ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο σχολιάζεται πως για μία ακόμη φορά αδυνατεί να σηκώσει τις ευθύνες που του αναλογούν από πράξεις των επιτελών και των υπουργών του.

Πάντως στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ανησυχία τους λέγοντας πως προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικούς σκοπούς το Μέγαρο Μαξίμου δεν διστάζει να παίξει ακόμη και «επικίνδυνα παιχνίδια με τα ελληνικά σύνορα». Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν το …σύνηθες σιωπητήριο στην πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τα όσα πραγματικά συνέβησαν στον Έβρο. Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε η σχέση του Κ.Μητσοτάκη με «ύπουλα, ακροδεξιά, παρακρατικά στοιχεία» να μην έχουν επιπτώσεις στα συμφέροντα της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK