ΣΥΡΙΖΑ: Προσπαθούν να κατευνάσουν την λαϊκή οργή δίχως να αγγίξουν την αισχροκέρδεια

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπαθούν να κατευνάσουν την λαϊκή οργή δίχως να αγγίξουν την αισχροκέρδεια

Δεν αγγίζουν την ουσία, δηλαδή τα υπερκέρδη των παρόχων, τα μέτρα που εξάγγειλε ο Κ.Μητσοτάκης πιστεύουν στην Κουμουνδούρου. Επιφυλάξεις για το πόσους πραγματικά αφορούν.

Μέτρα καθυστερημένα, προεκλογικού χαρακτήρα που δεν αντιμετωπίζουν την ρίζα του προβλήματος της ενεργειακής ακρίβεια, δηλαδή την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των παρόχων. Αυτή φαίνεται να είναι η αποτίμηση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Aναλυτική τοποθέτηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπάρξει όταν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα εξειδικευθούν από τους συναρμόδιους υπουργούς. Έως τότε στην Κουμουνδούρου τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Αρχικά για τον αριθμό των καταναλωτών που αφορα. Ιδίως από την στιγμή που είναι αδιευκρίνιστο αν το εισοδηματικό κριτήριο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός (45.000 ετησίως) αφορά το ατομικό η το οικογενειακό εισόδημα, αν τα μέτρα αφορούν και σπίτια που δεν είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία και το κατά πόσο αφορά τις μικρές επιχειρήσεις όπως και όσους είχαν καθεστώς σταθερής χρέωσης. Επίσης για το αν θα θιχθεί στην πραγματικότητα ο τρόπος τιμολόγησης του ρεύματος.

Παραδοχή των επι μήνες ψεμάτων

Παράλληλα ένα από τα βασικά πολιτικά στοιχεία που εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις του Κ.Μητσοτάκη είναι η παραδοχή του ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έλεγε ψέματα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του, ο πρωθυπουργός «αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα αφού οι λογαριασμοί είχαν εκτοξευτεί πολύ πριν τον πόλεμο με δική του ευθύνη. Παρόλα αυτά για ακόμη μία φορά αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, παραπέμποντας στις καλένδες του Ιούλη κάποιες θολές παρεμβάσεις που δεν προσδιόρισε».

Ιδιαίτερα σκωπτικός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υπερκερδών των επιχειρήσεων. Όπως σημειώνει «θα δούμε το ποσό που θα ομολογήσουν από τα περίπου 1,5 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μέχρι χθες δήθεν δεν υπήρχαν».

Η ψαλίδα της ανισότητας μεγαλώνει στην Ελλάδα σημείωσε μιλώντας για τον Προϋπολογισμού του 2023 Eurokinissi

«Ο μεταρρυθμιστής» κ.Μητσοτάκης επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για την πολιτική του» επισήμανε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να το κάνει αυτό «με την παμπάλαια συνταγή της προεκλογικής εξαγοράς συνειδήσεων, τάζοντας 100 ευρώ το μήνα. Είναι γελασμένος. Μόνη λύση η προοδευτική κυβέρνηση που θα ξηλώσει τον μηχανισμό αισχροκέρδειας».

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε είχε αναφερθεί στο ζήτημα των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση από χθες το μεσημέρι σε συνέντευξή του στο Center TV. Τόνισε πως «κάθε ελάφρυνση στους λογαριασμούς των καταναλωτών, των πολιτών είναι καλοδεχούμενη, αρκεί όμως αυτή η ελάφρυνση να μην έρχεται να επιβαρύνει μέσα από άλλο τρόπο τον Έλληνα φορολογούμενο. Αν δηλαδή μπει μαχαίρι στην αισχροκέρδεια, αυτό θα είναι πάρα πολύ θετικό. Αν αφεθεί όμως αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας και πάρουμε χρήματα από το δημόσιο Ταμείο για να συνεχίσουν να έχουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων η ΔΕΗ και οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας, τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι «εδώ και εννιά μήνες μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της λεηλασίας στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διότι όταν έρχεται ο λογαριασμός τρεις και τέσσερις φορές πάνω, και ιδιαίτερα σε ανθρώπους που βγάζουν δύσκολα τον μήνα και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης πια, τότε εδώ δεν μιλάμε πια για ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Μιλάμε για ένα ζήτημα επιβίωσης».

O Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικά στην ρήτρα αναπροσαρμογής σημειώνοντας πως «έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να πάρει εκ των υστέρων και άρον άρον κάποια μέτρα για να καταργήσει αυτή τη ρήτρα, υπό τον φόβο ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα την κρίνει παράνομη». Πρόσθεσε όμως πως «τόσους μήνες, από τον Αύγουστο του 2021 που αυτή τη ρήτρα την παράνομη την πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις- με αυτή την αφαίμαξη των εννιά και πλέον μηνών, τι θα γίνει;».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα