Συμφωνία αρχηγών: Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει το χαράτσι

Συμφωνία αρχηγών: Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει το χαράτσι
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης,βγαίνουν από το Μέγαρο μαξίμου,μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη στο Μαξίμου. Βρέθηκε η χρυσή τομή για το χαράτσι, παρά την αρχική διαφωνία της ΔΗΜΑΡ. Τι δήλωσαν οι αρχηγοί (vids)

Μια από τις κρισιμότερες συσκέψεις αρχηγών των τελευταίων μηνών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά τις διαφωνίες, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης  έφτασαν σε συμφωνία για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Το 2013, θα αντικατασταθεί από έναν Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος όμως θα εισπράττεται και πάλι μέσω… ΔΕΗ.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, θα είναι προοδευτικός, κάτι που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν οι ασθενέστεροι, αν φυσικά το δεχθεί η τρόικα. Στόχος είναι από το 2014, ο φόρος να ανατεθεί στις εφορίες.

Βενιζέλος: “Πρέπει να περάσουμε σε έναν Ενιαίο Φόρο Ακινήτων”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη λήξη της σύσκεψης, τόνισε ότι συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης και υπήρξε συμφωνία ως προς το χαράτσι.

“Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα γιατί πρέπει  να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι συζητήσεις ώστε να εκταμιευτεί η δόση. Πρέπει ο Έλληνας πολίτης και η οικονομία να προστατευθεί μέσα σε μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της” τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το πρώτο θέμα που εξετάστηκε ήταν το χαράτσι.

“Όταν υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο, δεν υπήρχε άλλη λύση. Ήταν έκτακτο και προσωρινό. Τώρα, πρέπει να περάσουμε στον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα είναι προοδευτικός. Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις δεν έχει κοπεί το ρεύμα σε κανέναν. Το 2014 η είσπραξη του φόρου θα ανατεθεί στις εφορίες, χωρίς τη ΔΕΗ” τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα σταθερότητα, ωστόσο με τις αποφάσεις της δείχνει και τα όρια ως προς τις πιέσεις που μπορεί να δεχθεί από την τρόικα.

“Η εμπειρία της Κύπρου διδάσκει πάρα πολλά. Ο Έλληνας πολίτης μπορεί να σκεφτεί τι απέφυγε. Με ενδιαφέρει η χώρα να τα βγάλει πέρα, οι Έλληνες να φύγουν από αυτή τη δραματική περιδίνηση και θα το πετύχουμε” είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε τίποτα περί ανασχηματισμού.

Κουβέλης: “Δεν διατηρείται το χαράτσι”

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, οι αρχηγοί θα προσέλθουν με κοινή θέση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

“Προσερχόμαστε με κοινή πρόταση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από τον ενιαίο φόρο ακινητων και μάλιστα, αυτό να έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ ωστόσο, με την ισχύουσα νομοθεσία. Όποιος δεν θέλει θα προσφεύγει ώστε να καταβάλει τον φόρο στην εφορία. Δεν έχει καμία σχέση με διατήρηση του ΕΤΗΔΕ (χαράτσι), αυτό που συμφωνήσαμε” τόνισε ο κ. Κουβέλης

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σημείωσε ότι δεν διατηρείται το χαράτσι και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκαν άλλα θέματα, εκτός διαπραγμάτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα