Κοτζιάς για Σκοπιανό: Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις

Ο Κοτζιάς ενημέρωσε σήμερα Τσίπρα και Καμμένο για το περίγραμμα της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό. Για σύνθετη ονομασία erga omnes έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, σταθερός στη θέση του δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις ως προς το ονοματολογικό της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

ADVERTISING

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», σημείωσε ειδικότερα. «Κουβεντάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, για τα ζητήματα των Βαλκανίων. «Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων». Προσέθεσε ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.

Όσον αφορά στην Αλβανία, είπε, «κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».

«Όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», συνέχισε, για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε «πάντα είμαι αισιόδοξος».

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για όλα τα νέα δεδομένα ως προς την διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό, ενώ στόχος του πρωθυπουργού ήταν να αναζητηθεί κοινή γραμμή και με τον Πάνο Καμμένο, παρά την δεδηλωμένη διαφωνία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με την "σύνθετη ονομασία".

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Άμυνας δήλωσε σταθερός στις εκφρασμένες θέσεις του κόμματός του, σύμφωνα με τις οποίες ο όρος Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως έχει αποφασισθεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ενώ στο 'κάδρο' έβαλε και τη Νέα Δημοκρατία, επιτιθέμενος τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην κ.Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ.Καμμένος είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ.Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε μετά ή από αυτούς που άλλα συμφωνούν και μετά υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι.

Σημειωτέον ότι η σύσκεψη διεξήχθη στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στην Θεσσαλονίκη και των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, αλλά και ενόψει της 19ης Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να διεξαχθεί στην Νέα Υόρκη η νέα συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων της Ελλάδας και της πΓΔΜ με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό

24Media Network