Σύσκεψη στη ΝΔ για τη φέτα μετά τη CETA

Σύσκεψη στη ΝΔ για τη φέτα μετά τη CETA
Τυρί φέτα σε τυροπωλείο στην Αθήνα την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017. Η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης β Καναδά (CETA), η οποία επικυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ευρωκοινοβούλιο και απομένει πλέον η επικύρωσή της και από τα εθνικά κοινοβούλια δεν απαγορεύεται σε εταιρείες στον Καναδά να χρησιμοποιούν την ονομασία φέτα. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην απόφαση για υπερψήφιση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- Καναδά, απαντώντας σε αντιδράσεις γαλάζιων κτηνοτρόφων για το θέμα της φέτας και κατηγορώντας την κυβέρνηση

Σύσκεψη με αντικείμενο  το θέμα της φέτας, μετά την Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA) πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία  της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη.

Η υπερψήφιση της συμφωνίας από τους γαλάζιους ευρωβουλευτές έχει προκαλέσει σύμφωνα με πληροφορίες αντιδράσεις από κτηνοτρόφους και ψηφηφόρους της ΝΔ σε κτηνοτροφικές περιοχές, ενώ οδήγησε στην καρατόμηση του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη από τη θέση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς είχε διαφωνήσει με την υπερψήφιση της CETA στην Ευρωβουλή και απειλούσε να καταψηφίσει όταν θα έλθει προς κύρωση στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Άρτας, κ. Γιώργος Στύλιος, ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Φλώρινας, κ. Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτές αγροτικών περιοχών και στελέχη της Γραμματείας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Γαλάζιες πηγές έλεγαν μετά τη σύσκεψη: “Είναι γεγονός ότι, με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Και στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Όταν, όμως, η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατεψήφισαν. Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα.”

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι: “Παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της” εξηγώντας ότι “σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ”.

Ανέφεραν ειδικότερα ότι “με τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκλείπουν οι δασμοί 8% – 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών – και όχι μόνο – προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα, τα προϊόντα μας αυτά γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων.”

Ως προς τη φέτα επισήμαιναν ότι: “Για τους παραγωγούς – στην πλειοψηφία τους Έλληνες – που ήδη δραστηριοποιούνται στην καναδική αγορά, η CETA προβλέπει ότι, προς το παρόν, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη “φέτα“, συνοδευόμενη, υποχρεωτικά από τη φράση “Made in Canada” και, βεβαίως, χωρίς ελληνικά σύμβολα. Προβλέπει, επίσης, ότι από εδώ και στο εξής, κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη “φέτα”, παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada. Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής). Δηλαδή, το “τυρί τύπου φέτα” του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.”

Υπογράμμιζαν δε ότι “η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Άρα, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσουμε το γνήσιο προϊόν φέτα και να το πουλήσουμε με ευκολία γιατί η ζήτησή του, στη Ευρώπη μόνο, είναι πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής”, καταλήγοντας: “Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα