Συζήτηση σε εκκρεμότητα η πρώτη κατοικία

Συζήτηση σε εκκρεμότητα η πρώτη κατοικία

Νέο γύρο εσωκομματικής συζήτησης πυροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή«περιπέτεια» στη Βουλή και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν

Σε θρυαλλίδα αναδείχθηκε η τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων κατά τους πλειστηριασμούς, καθώς η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αλλαγές μετά το ξέσπασμα της συσσωρευμένης δυσφορίας εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς.

Επί της ουσίας, Μέγαρο Μαξίμου και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ραντεβού για μετά τις Γιορτές, καθώς από όσα έγιναν χθες στη Βουλή κατέστη σαφές πως η εσωκομματική συζήτηση για τους πλειστηριασμούς και την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξασα. Η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία προβλεπόταν η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν ή απειλούν πλειστηριασμούς αποδείχθηκε εξαιρετικά «δύσπεπτη» για μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως διατηρούν τις ενστάσεις τους για το θέμα των πλειστηριασμών και για το κατά πόσον οι τράπεζες θα τηρήσουν την περίφημη «συμφωνία κυρίων».

Αντιδράσεις και αλλαγές

Πέραν του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που ζήτησε συνολική απόσυρση της τροπολογίας και τελικώς επέμεινε στην στάση του, απέχοντας για πολιτικούς λόγους από την ψηφοφορία, πολλοί ακόμη συμπολιτευόμενοι βουλευτές είχαν αξιώσει ήδη από χθες το μεσημέρι την απόσυρση της νομοθετικής παρέμβασης. Όταν διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως τα κύματα αντιδράσεων «φουσκώνουν», αποφασίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές να ενημερωθούν από πρώτο χέρι από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Κατά πληροφορίες, η πολύωρη συζήτηση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν γίνεται να αποσυρθεί η τροπολογία, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εμπλοκή στην πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ταυτοχρόνως και ο Σταύρος Κοντονής διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως με την τροπολογία δεν αλλάζει κάτι, απλώς επεκτείνεται για τα γραφεία των συμβολαιογράφων ό,τι ισχύει ήδη για τα Ειρηνοδικεία, αφ’ ης στιγμής οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά και, άρα, οι συμβολαιογράφοι θα χρήζουν προστασίας.

Ωστόσο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν τις ενστάσεις τους, ενώ κατά πληροφορίες επισήμαναν τον κίνδυνο να «αναστήσει» η συγκεκριμένη τροπολογία κόμματα και φορείς της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Επιπροσθέτως, βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης επέμειναν στην ανάγκη νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον οι τράπεζες θα τηρήσουν τη «συμφωνία κυρίων».

Τούτων δοθέντων και αφού είχε καταστεί σαφές στη συνεδρίαση ότι οι βουλευτές θα ψήφιζαν μεν, αλλά για να στηρίξουν την κυβέρνηση και όχι γιατί πείστηκαν από την κυβερνητική επιχειρηματολογία, συμφωνήθηκε να αλλάξει σε μία διατύπωση: διατηρήθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών, αλλά απαλείφθηκε η πρόβλεψη για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απλώς απειλούν τους συμβολαιογράφους. Παράλληλα, αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να υπάρξει μετά τις Γιορτές νέα συνεννόηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με στόχο να αντικατασταθεί και η πρόβλεψη για «αυτεπάγγελτη» δίωξη από τον ορισμό «κατ’ έγκληση».

Πονοκέφαλος διαρκείας

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς και για το κατά πόσον η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει με σαφή τρόπο και με νομοθετική πρωτοβουλία τα «λαϊκά νοικοκυριά» είναι ένα θέμα που δεν έχει τελειώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από χθες, το Μαξίμου έχει συναινέσει στην σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος μετά τις Γιορτές με θέμα συζήτησης την πρώτη κατοικία και τους πλειστηριασμούς. Πάντως, με δεδομένους τους πιεστικούς στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές, προσώρας δεν είναι πιθανή η ανάληψη μίας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας –τουλάχιστον όσο οι τράπεζες τηρούν τη «συμφωνία κυρίων». Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει την ίδρυση ενός «παρατηρητηρίου πλειστηριασμών», ώστε κάθε περίπτωση που θα φτάνει στο σφυρί να εξετάζεται για να διαπιστώνεται αν τηρείται ή όχι η συμφωνία για προστασία της «λαϊκής κατοικίας». Σημειωτέον, εξάλλου, πως την ίδρυση του «Παρατηρητηρίου» έχει ήδη συμφωνήσει ο πρωθυπουργός με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, όταν τους υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network