Τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
Χειραψία Αλέξη Τσίπρα - Ζόραν Ζάεφ κατά την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ στις Πρέσπες Eurokinissi

Για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πέτρος Λιάκουρας.

Για τα επόμενα βήματα προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή “Διαδρομές στην Ενημέρωση”, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Πέτρος Λιάκουρας.

Όπως είπε ο κ. Λιάκουρας, την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην ΠΓΔΜ για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην βάση της Συμφωνίας, θα ακολουθήσει η δημοσίευση της σε ΦΕΚ, αφού γίνουν οι απαραίτητες επικυρώσεις που αυτή συνεπάγεται.

Μετά και από αυτό το βήμα που θα σημάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας από πλευράς Σκοπίων, θα πρέπει να ενημερωθεί αρμοδίως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ξεκινήσει και στην χώρα μας η αντίστοιχη διαδικασία.

Όπως είπε ο κ. Λιάκουρας αναμένεται να υπάρξει μία καθυστέρηση στην ΠΓΔΜ, για τυπικούς και διαδικαστικούς λόγους.

Όταν ενημερωθεί η ελληνική πλευρά επίσημα, θα πρέπει να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας, την οποία θα ακολουθήσει και η τυπική προσεπικύρωσή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία της κύρωσης από το ελληνικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει την νομοτεχνική επεξεργασία στην κοινοβουλευτική επιτροπή νομοτεχνικού ελέγχου, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει λιγότερες από πέντε ημέρες. 

Στην συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου όταν οι συμφωνίες γίνονται νόμοι του κράτους, συζητούνται επί της αρχής και όχι κατά άρθρο.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα καθαρογραφεί, θα προσεπικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δημοσιευθεί και στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στην Γενική Γραμματεία και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Συνολικά αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει γύρω στις δύο εβδομάδες.

Ακούστε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Λιάκουρας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα