Τα μηνύματα Μητσοτάκη από την καρατόμηση Παπακώστα

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από την καρατόμηση Παπακώστα
Στιγμιότυπο από την 2η ημέρα της συζήτησης στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Η πολιτική κάλυψη στον Άδωνι Γεωργιάδη και η προώθηση στελεχών του κλίματος Μητσοτάκη. Καμία ανοχή στην αμφισβήτηση της γραμμής για μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση στο εσωτερικό της ΝΔ θέλησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την καρατόμηση της μέχρι και χθες αναπληρώτριας τομεάρχη υγείας Κατερίνας Παπακώστα. Πρώτα απ’ όλα ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να βάλει τέλος σε όσους αμφισβητούν τον Άδωνι Γεωργιάδη ως αντιπρόεδρο του κόμματος και ταυτόχρονα με την αντικατάσταση της κας Παπακώστα από τον Ιάσωνα Φωτήλα ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς δισταγμούς στην ανανέωση προσώπων πέραν του παραδοσιακού πυρήνα της ΝΔ.

Το γεγονός μάλιστα ότι από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ υπενθύμιζαν το «δις εξαμαρτείν» της Κατερίνας Παπακώστας δείχνει και τη διάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ανεχτεί και να μην αφήσει να εξελιχτεί στο μέλλον τυχόν αμφισβήτηση της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής και ιδίως της επιλογής του για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο το Μοσχάτο είναι αποφασισμένο να πάρει μέτρα και σε ότι αφορά τη στελέχωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ. Τα καθ’ έκαστα άλλωστε τα μετέφεραν στην κα Παπακώστα και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που επικοινώνησαν με τη γαλάζια βουλευτή, η οποία σημειωτέον είχε αποφύγει στο παρά πέντε τη διαγραφή της προ εβδομάδων για τις δηλώσεις διαφοροποίησής της από την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ.

Το χτεσινό συμβάν πάντως προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην κομματική βάση και το στελεχικό δυναμικό της παράταξης με κύριο χαρακτηριστικό ότι ναι μεν δεν επικροτούνταν η στάση της κας Παπακώστα, αλλά ταυτόχρονα εκφράζονταν άμεσα είτε έμμεσα αρνητικά σχόλια για τον Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι που δείχνει ότι στο εσωτερικό της ΝΔ παραμένουν υπαρκτές οι διαφορές στρατηγικής και αντίληψης για το ρόλο της παράταξης στο πολιτικό σκηνικό. Είναι ενδεικτικά τα σχόλια του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου που έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι ψήφισε και θα ξαναψηφίσει την Κατερίνα Παπακώστα στη Β’ Αθηνών οψέποτε και αν γίνουν εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θέλησε να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά στην Κατερίνα Παπακώστα όταν έγιναν οι δηλώσεις σε βάρος του προκειμένου να μην εμφανιστεί ως προσωπική του βεντέτα τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις αλλά περίμενε την ηγεσία της ΝΔ να του παράσχει ουσιαστικά πολιτική κάλυψη μέσω της καρατόμησης της γαλάζιας βουλευτίνας από τον τομέα υγείας της ΝΔ.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη χθεσινή κίνηση και κάτω από το βάρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να ανοίξουν μέτωπο στη ΝΔ μέσω των επιθέσεων στον Άδωνι Γεωργιάδη για την θητεία του στο υπουργείο υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία η στελέχωσή της από πλευράς ΝΔ έγινε με κριτήριο τέτοιο ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προωθήσει μια ατζέντα αντιπαράθεσης τύπου Πολάκη-Γεωργιάδη. Μάλιστα στη ΝΔ κάνουν λόγο για επιλογές «ουσίας» που δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κάνει «επικοινωνιακά σόου», την ίδια στιγμή που κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να αξιοποιήσουν εσωκομματικά ζητήματα της ΝΔ κάνοντας λόγο για «ομηρία της ΝΔ από τους ακροδεξιούς Γεωργιάδη-Βορίδη» όπως υποστήριξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σημειωτέον ότι η αρχική εισήγηση στον πρόεδρο της ΝΔ ήταν στην εξεταστική να μετέχουν από τηιν πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάριος Σαλμάς και ο Μάκης Βορίδης, που εχουν διατελέσει υπουργοί Υγείας, ωστόσο η σκέψη αυτή απορρίφθηκε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα