Τα ραντεβού του Μαξίμου για το χρέος

Τα ραντεβού του Μαξίμου για το χρέος

Διαβάστε ποια είναι τα κρίσιμα ραντεβού που προγραμματίζει η κυβέρνηση πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά και την αποτίμηση που κάνει το Μαξίμου από τις διήμερες εσωκομματικές διεργασίες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εσωκομμματικό ¨τεστ¨ για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με υπουργούς και βουλευτές να κοιτούν, πλέον μόνο την ημερομηνία ψήφισης των μέτρων.

Μπορεί το κλιμα στην κοινοβουλευτική ομάδα να έβγαζε ένα “άρωμα ανησυχίας” για τον αντίκτυπο των μέτρων στη κοινωνία και οι 40 βουλευτές που πήραν το λόγο να έθεσαν πολλά διευκρινιστικά ερωτήματα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ωστόσο δεν φάνηκε να υπάρχει καμία διάθεση καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Κοινοβουλευτικές πηγές έκαναν λόγο για απόλυτη ομοφωνία και στήριξη στην προσπάθεια του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, μέσα από τις “πολιτικές αποχρώσεις” που διατυπώθηκαν. Όπως υποστήριζαν μετά από διεξοδική συζήτηση αποσαφηνίστηκε το ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα και το μηχανισμό ενεργοποίησης των αντίμετρων, ο οποίος θα λειτουργήσει αυτόματα αν υλοποιηθεί ο στόχος του 3,5%.

Είναι σαφές πως όλο το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο  θα πάρουν επάνω τους όλο το ζήτημα που αφορά την ελάφρυνση του χρέους.

Πέρα από το πιθανό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο με την Κριστίν Λαγκάρντ, που δημοσιοποίησε το NEWS 247, σημαντικός σταθμός πριν από το Eurogroup στις 22 του μήνα θεωρείται η σύνοδος των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας (11-13 Μαΐου). Δεν αποκλείεται εκεί να συνέλθει και το Washington Group. Κομβική θα είναι και η παρουσια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη στις 18 Μαίου. Θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρχουν και παράλληλες επαφές του πρωθυπουργού και του υπουργού των Οικονομικών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως με την τεχνική συμφωνία ψηφισμένη ΔΝΤ και Βερολίνο θα βρουν μια συνισταμένη για το ζήτημα του χρέους, που θα ικανοποιεί και τον Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα