Τα σενάρια για τις έδρες των Σπαρτιατών και η μάχη για την ακροδεξιά ψήφο

Διαβάζεται σε 5'
Bουλευτές των Σπαρτιατών
Bουλευτές των Σπαρτιατών Eurokinissi

Εφόσον κηρυχθεί έκπτωτο το κόμμα των Σπαρτιατών, οι έδρες τους στη Βουλή μπορεί να μοιραστούν αναλογικά, ωστόσο έχει πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο εκλογών μόνο στις περιφέρειες που μένει κενή έδρα.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος σε 13 άτομα μεταξύ των οποίων 11 που έχουν εκλεγεί βουλευτές με τους Σπαρτιάτες, τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με τις έδρες τους στη Βουλή, εφόσον το ακροδεξιό κόμμα κηρυχθεί έκπτωτο.

Υπενθυμίζεται ότι ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος εις βάρος των: Αθανάσιου Χαλκιλά, Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, Γεώργιου Μανούσου, Αλέξανδρου Ζερβέα, Ιωάννη Δημητροκάλλη, Διονυσίου Βαλτρογιάννη, Γεωργίου Ασπιώτη, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, Ιωάννη Κόντη, Πέτρου Δημητριάδη, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Εφόσον οι Σπαρτιάτες κηρυχθούν έκπτωτοι κενές θα μείνουν έδρες στις περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Ως πιθανότερο σενάριο φέρεται η ανακατανομή των 11 εδρών που θα μείνουν κενές σε όλα τα κόμματα ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.

Σε αυτή την περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε επιπλέον πέντε έδρες, αυξάνοντας τους βουλευτές της σε  163 από 158 σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε δύο με τρεις έδρες και θα έφτανε τους 38 με 39 βουλευτές από 36 σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε μία με δύο έδρες επιπλέον και θα έφτανε τους 33 με 34 βουλευτές από 32 σήμερα. Από μία έδρα θα κέρδιζαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, αλλά ενδεχομένως και η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.

Τις έδρες ειδικότερα θα έπαιρναν σε αυτό το σενάριο οι πρώτοι επιλαχόντες βουλευτές των άλλων κομμάτων. Συγκεκριμένα από τη ΝΔ η Φωτεινή Πιπιλή στην Α Αθηνών, η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη  στη Β΄ Πειραιώς, η Βασιλική Κόλλια στην Ανατολική Αττική, ο Άγγελος Τσιγκρής στην Αχαΐα και η Ρένα Καραλαριώτου στη Λάρισα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να έμπαιναν στη Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα, ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.

Από το ΠΑΣΟΚ οι δύο επιλαχόντες που θα μπορούσαν να μπουν και οι δύο ή ο ένας στη Βουλή είναι ο Θανάσης Γκλαβίνας στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς.

Το σενάριο των εκλογών

Στο τραπέζι έχει πέσει όμως και το σενάριο επανάληψης των εκλογών μόνο στις περιφέρειες όπου θα μείνουν κενές έδρες και μόνο για την κενή έδρα, δηλαδή ως μονοεδρικές. Στην περίπτωση αυτή οι επαναληπτικές αυτές εκλογές (που θα μπορούσαν να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές) θα πραγματοποιούνταν με πλειοψηφικό σύστημα.

Ως εκ τούτου με βάση τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα έπαιρνε λίγο πολύ και τις 11 έδρες, εκτός εάν σε κάποια περιφέρεια ήταν πρώτο άλλο κόμμα. Το σενάριο αυτό υποστηρίζουν στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπάρχουν όμως επιφυλάξεις ως προς τη συνταγματικότητα τέτοιων επαναληπτικών εκλογών. Βεβαίως τον τελικό λόγο έχει το εκλογοδικείο ως προς το εάν οι έδρες θα καλυφθούν με αναλογική κατανομή ή εάν θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές.

Μάχη για τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών

Το εκλογοδικείο θα κρίνει επίσης εάν οι Σπαρτιάτες θα επιτραπεί να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ή όχι. Η κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει σχετικά, καθώς όπως είπε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ΣΚΑΪ): “Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πιστεύει”.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί πάντως ανησυχία για το που θα πάνε οι ψηφοφόροι αυτοί, εάν φτάσουν στις ευρωκάλπες. Η ΝΔ παρακολουθεί εδώ και καιρό με προβληματισμό την άνοδο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, που παίρνει ψηφοφόρους από το κυβερνών κόμμα και από άλλα κομματίδια της άκρας δεξιάς. Στις μετρήσεις πλέον όμως καταγράφεται και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το οποίο εκτιμάται ότι θα πάρει και ψηφοφόρους των Σπαρτιατών, αντλεί όμως και από τη δεξαμενή της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του ομιλία στην έναρξη του 15ου συνεδρίου της ΝΔ, επιτέθηκε (χωρίς να τον κατονομάσει) στον κ.Βελόπουλο πέντε φορές. Ενώ άφησε αιχμές και για μικρότερα κόμματα και για τον “δεξιό λαϊκισμό”.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε μάλιστα το δεξιό ψηφοφόρο που σκέπτεται να ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας, ότι αυτή τελικά μπορεί να δρομολογήσει “ένα αναπάντεχο πολιτικό σκηνικό, αναστατώνοντας συνολικά τη ζωή του. Και τώρα όλα όσα θεωρούσε δεδομένα ξαφνικά παύουν να ισχύουν, αλλά ύστερα είναι αργά.”

Δεξιές νότες στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Στην πραγματικότητα λοιπόν η ΝΔ αγωνιά να κρατήσει ψηφοφόρους της σκληρής δεξιάς. Και καθώς σε επίπεδο προσώπων το ευρωψηφοδέλτιο μέχρι πρότινος δεν είχε πρόσωπα που να απευθύνονται στο συγκεκριμένο ακροατήριο (ενώ λόγω της υπόθεσης με τα email στους αποδήμους η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές), ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του επί σειρά ετών στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργου Μουρούτη.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη με αυτή την επιλογή είναι προφανώς να “μαντρώσει” σαμαρικούς, που φέρονται να κινούνται συντονισμένα προς την έξοδο στα δεξιά της ΝΔ. Κύκλοι του κ.Σαμαρά πάντως διαμήνυαν ότι “η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς”. Θέλοντας κατά μία ερμηνεία να διαψεύσουν ότι ζητήθηκε από την πλευρά Σαμαρά να συμπεριληφθεί ο κ. Μουρούτης στο ευρωψηφοδέλτιο ή κατά μία άλλη ερμηνεία να πάρουν αποστάσεις από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή και κατά συνέπεια από τη γαλάζια ηγεσία.

Με στόχο τους ψηφοφόρους της σκληρής και “πατριωτικής” δεξιάς, ο πρωθυπουργός έχει μάλιστα δεχθεί εισηγήσεις να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και το δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, την υπόθεση του οποίου έχει αναδείξει ιδιαίτερα το κυβερνών κόμμα.

Ενώ στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ έχει επίσης συμπεριληφθεί ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος, συγγραφέας του βιβλίου “Ώρα Ελλάδος… Βουκουρέστι” με θέμα το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έβαλε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων. Η υποψηφιότητα αυτή επομένως απευθύνεται στο καραμανλικό και παραδοσιακό νεοδημοκρατικό ακροατήριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα