Τασούλας: “Τιμούμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, προστατεύοντας την κοινοβουλευτική δημοκρατία”

Διαβάζεται σε 4'
Κατάθεση στεφάνου για την επέτειο του Πολυτεχνείου από τον Κώστα Τασούλα
Κατάθεση στεφάνου για την επέτειο του Πολυτεχνείου από τον Κώστα Τασούλα INTIME

Το μήνυμα του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα για τη Επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Η δημοκρατία είναι συνώνυμη με την ευθύνη. Και οι νέοι του Πολυτεχνείου διεκδίκησαν την ευθύνη να ορίζουν τη μοίρα τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στην επετειακή εκδήλωση που έγινε νωρίτερα στην Ολομέλεια και ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για το Πολυτεχνείο. «Μισό αιώνα μετά, τιμούμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, προστατεύοντας και αξιοποιώντας το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης έλαβαν τον λόγο βουλευτές όλων των κομμάτων – από την Πλεύση Ελευθερίας τον λόγο πήρε η πρόεδρος του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου – με εξαίρεση το κόμμα «Σπαρτιάτες» που δεν εκπροσωπήθηκε.

«Οι νέοι οι οποίοι πήγαν στο Πολυτεχνείο και επιτέλεσαν την κορυφαία πράξη αντιδικτατορικής δράσης στη χώρα μας, αυτοί οι νέοι δεν πήγαν στο Πολυτεχνείο για να μιλήσουν και να κραυγάσουν για δημοκρατία δωρεάν. Ήξεραν ότι αναλαμβάνουν ευθύνες. Ήξεραν ότι έχουν να κάνουν με ένα δικτατορικό καθεστώς» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν είναι όπως όταν διεκδικείς κάτι σε μια άπλετη δημοκρατία. Και ξέρεις ότι αυτό αποτελεί δικαίωμα σου. Ανέλαβαν ευθύνη εις βάρος του εαυτού τους, διακινδύνευσαν διεκδικώντας τη δημοκρατία. Είναι άλλο πράγμα να διεκδικείς τη δημοκρατία μέσα σε μια τυραννία και άλλο να την προασπίζεσαι μέσα σε μια δημοκρατία. Αυτό απηχούσε το βλέμμα που χαράκτηκε από τον χαράκτη Τάσσο και υπάρχει έξω από την αίθουσα της Γερουσίας. Οι νέοι αυτοί διεκδίκησαν την ευθύνη του να ορίζουν τη μοίρα τους. Γιατί αυτό είναι η δημοκρατία: να ευθύνεται ο λαός για τη μοίρα του και όχι να ευθύνεται μια δράκα η οποία οικειοποιείται τη δημοκρατία, παριστάνοντας αυτήν ενώ είναι δικτατορία. Η δημοκρατία είναι συνώνυμη με την ευθύνη. Και οι νέοι του Πολυτεχνείου διεκδίκησαν την ευθύνη να ορίζουν τη μοίρα τους».

Ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι σήμερα η Βουλή των Ελλήνων τιμά τον μισό αιώνα από εκείνον τον αγώνα ο οποίος συνεπαγόταν κόστος και τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου, την κορυφαία εκδήλωση του αντιδικτατορικού αγώνα, τον κυρίως σεισμό που ταρακούνησε το καθεστώς, μετά τους προσεισμούς την ίδια χρονιά, την κατάληψη της Νομικής, τις δηλώσεις Καραμανλή, την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, το κίνημα του Ναυτικού, που όλα αυτά μαζί, το 1973, με κορυφαίο το Πολυτεχνείο ανέδειξαν τη σκληρότητα αλλά και την απομόνωση του καθεστώτος.

«Σήμερα, εμείς εδώ απολαμβάνουμε και υπηρετούμε μια δημοκρατία, η οποία δεν έχει λόγο να είναι διαρκώς απολογούμενη ή κατηγορούμενη αλλά να κάνει συνεχώς τον απολογισμό της και να φροντίζουμε όλοι από τη θέση μας, αυτός ο απολογισμός, με τα λάθη, με τις αστοχίες, με τις υπερβολές, να είναι θετικός. Ο δημοκρατικός ισολογισμός του έργου μας οφείλουμε να είναι θετικός», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Σημείωσε επίσης ότι υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε το Πολυτεχνείο και όχι μέσα από γραφικές ή απαράδεκτες υπερβολές οι οποίες συμβαίνουν αυτή τη μέρα και αμαυρώνουν ή επιχειρούν να αμαυρώσουν το κυρίαρχο μήνυμα. «Μισό αιώνα μετά, τιμούμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, προστατεύοντας και αξιοποιώντας το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε ο κ. Τασούλας.

«Η μνήμη του Πολυτεχνείου που έγινε έπαλξη δημοκρατικής ευποιίας, μισό αιώνα τώρα μας καθοδηγεί ώστε τη διεκδίκηση της δημοκρατίας, τιμώντας την, να την κάνουμε προστασία και αξιοποίηση της δημοκρατίας, διαρκή προστασία και αξιοποίηση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, του αντιπροσωπευτικού συστήματος, αυτού δηλαδή το οποίο υπηρετούμε εδώ τα τελευταία 49 χρόνια, χάρη και στη μεγαλειώδη εκείνη διεκδίκηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι νωρίτερα σήμερα κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο. «Κατέθεσα εκ μέρους όλων σας στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ως πρόεδρος της Βουλής. Και πιστεύω πως αυτός ο συμβολισμός, η Βουλή να καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, έχει να κάνει ακριβώς με την εκπλήρωση αλλά και με τη διαρκή αναζήτηση για τη βελτίωση και αξιοποίηση της δημοκρατίας, που οφείλουμε όλοι να κάνουμε, τιμώντας εκείνη τη μνήμη», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα