Τέμπη: Εγκρίθηκε το πόρισμα της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή – Η επεισοδιακή συνεδρίαση

Διαβάζεται σε 9'
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη Stringer / SOOC

Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη ολοκληρώθηκαν, με την έγκριση του πορίσματος της Νέας Δημοκρατίας.

Εγκρίθηκε η πρόταση των βουλευτών – μελών της Νέας Δημοκρατίας, ως το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών. Στο πόρισμα της ΝΔ, το οποίο εγκρίθηκε «κατά πλειοψηφία», θα καταχωρηθούν και οι γνώμες της μειοψηφίας.

Με την έγκριση του πορίσματος αυτού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Το πόρισμα της επιτροπής, μαζί με τις σχετικές αποδείξεις θα υποβληθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ – σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής – και μετά από πρόταση 60 βουλευτών, το πόρισμα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδης είπε ότι “το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ δεν φέρνει πίσω τους 57 νεκρούς ούτε θα σβήσει το πένθος στους γονείς και στους οικείους τους, ελπίζουμε όμως ότι θα προσφέρουν μία ακτίδα παρηγοριάς, σε όλους αυτούς, και μία αίσθηση κάθαρσης, στην συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας, βοηθώντας την ελληνική δικαιοσύνη να πράξει κατά το βέλτιστο τρόπο το καθήκον της. Γιατί οι συγγνώμες όσο ειλικρινείς και αν είναι, δεν αρκούν”.

“H ΝΔ και η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών, για την διαλεύκανση των συνθηκών της: Συνέστησε ταχύτατα διοικητική επιτροπή για την σύνταξη πραγματογνωμοσύνης, έλαβε άμεσα μέτρα για την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, και διευκόλυνε με τις άμεσες ενέργειες της, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, και μάλιστα στο ανώτατο βαθμό, προκειμένου να ξεκινήσει τον έλεγχο των ποινικών ευθυνών. Κυρίως όμως, συναίνεσε χωρίς χρονοτριβή στην πρόταση που έκανε η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το ΚΚΕ, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, δυνατότητα που η ίδια, ως κυβέρνηση, πρότεινε να έχει η κοινοβουλευτική μειοψηφία, στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της ΝΔ, είχε διαπιστωθεί ότι “εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί”.

“Περιμέναμε τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους από πλευράς ΝΔ, αλλά είναι λυπηρό να κλείνουν τα μάτια, σε ευθύνες πολιτικών προσώπων” είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλης.

“Είναι λυπηρό να κλείνουν τα μάτια και να μην έχουν το σθένος να αρθρώσουν δύο κουβέντες για τα διπλά εγκλήματα, δηλαδή για το πρώτο έγκλημα που στοίχισε τη ζωή στους 57 συνανθρώπους μας και το δεύτερο έγκλημα, αμέσως μετά, αυτό της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος”, συνέχισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε επίσης την πρόταση του κόμματός του «η εξεταστική επιτροπή με ερμηνευτική δήλωση της, να διευκρινίσει την θέση της ότι για τα εγκλήματα παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς σε ότι αφορά το άρθρο 86 Συντάγματος και το προστατευτικό πλέγμα για τις πράξεις που εκτελούνται κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων, δεν προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται και η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα καταγραφεί ως οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.

“Η απόφαση και η εντολή για την υλοποίηση της συγκάλυψης δόθηκε από τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, που συνειδητά επέλεξε να αποκλείσει την σε βάθος διερεύνηση και να προστατέψει συνδεδεμένα με αυτόν πολιτικά πρόσωπα. Η πολιτική ευθύνη του είναι διπλή είπε η κα Αποστολάκη και συνέχισε. Αφορά το περίφημο επιτελικό κράτος που κατά τη διάρκεια της τετραετούς πρώτης θητείας του δεν διασφάλισε την ύπαρξη ολοκληρωμένου συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, λόγω μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/2014, γεγονός το οποίο τελεί σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με την τραγωδία των Τεμπών. Αφορά όμως και τη μετέπειτα μεθόδευση της συγκάλυψης: την εντολή για το μπάζωμα και την εντολή για το μπάζωμα και την ενορχήστρωση της συγκάλυψης των υπευθύνων κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής”, υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Αποστολάκη.

“Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, συνέβαλε αφενός στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα, και αφετέρου έφερε στο φως πολλά και ουσιαστικά στοιχεία, όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών”, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

“Αν δεν υπήρχε αυτή η πρωτοβουλία, το πιθανότερο είναι πως τα εγκλήματα θα είχαν θαφτεί, καθώς όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν σοβαρές ευθύνες για το τραγικό αυτό συμβάν” πρόσθεσε. Υπενθύμισε μάλιστα πως, παρότι οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζονταν στην δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως για οικονομική ζημιά της ΕΕ από την υλοποίηση της 717, και όχι για καθεαυτό το εγκληματικό συμβάν στα Τέμπη, το ΚΚΕ «στήριξε κι αυτές τις δύο προτάσεις».

Όπως σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, “κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιβεβαιώθηκαν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στο σιδηρόδρομο και την ασφάλεια του, αλλά προέκυψαν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, δηλαδή όλων των υπουργών Μεταφορών, αλλά και άλλων, είτε μέσα από τις ενέργειές τους είτε μέσα από σημαντικές παραλείψεις, υπονόμευσαν την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, αποδεχόμενοι έτσι το ενδεχόμενο, αν όχι προδιαγράφοντας, την εξέλιξη του συγκεκριμένου εγκλήματος των Τεμπών”.

“Δεν θα συμμετάσχουμε στην ιεροτελεστία σας”, είπε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, ο Ν. Ηλιόπουλος. “Εάν η επιτροπή ολοκληρώσει σήμερα το έργο της, θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μιλάμε για μία επιτροπή που από την πρώτη στιγμή είχε φτιαχτεί για ένα και μοναδικό λόγο, την συγκάλυψη”, πρόσθεσε. Παράλληλα, μίλησε για «θράσος» από την πλευρά της πλειοψηφίας, που θεωρεί – όπως είπε – ότι “κανένα σύστημα ασφαλείας δεν θα μπορούσε να αποτρέψει το δυστύχημα, καθώς ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στις 5/3/2023, ότι εάν η τηλεδιοίκηση είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα είχε πρακτικά αποφευχθεί”.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε μέτρηση κοινής γνώμης, σύμφωνα με την οποία, “οκτώ στους δέκα πολίτες δεν εμπιστεύονται τη Βουλή ότι προσπαθεί να ρίξει φως, και αυτό είναι κάτι που έχει «πετύχει» η πλειοψηφία”.

Η βουλεύτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι επεδίωξαν τη φίμωση τόσο του κόμματος όσο και της επικεφαλής του, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

“Ενώπιον του ελληνικού λαού δολοφονήσατε εκ νέου τους νεκρούς, μεταξύ αυτών τους αληθινούς ανθούς της ελληνικής κοινωνίας. Τραυματίσατε σήμερα και πάλι τους τραυματίες του τραγικού και πρωτοφανούς εγκλήματος των Τεμπών. Είναι βέβαιο ότι οπλίσατε τους συγγενείς όλων στην ενδυνάμωση του αγώνα ζωής για τη δικαίωση όσων αδόκητα, άδικα και βίαια στερήθηκαν του δικαιώματος της ζωής. Με το γνωστό αδίστακτο τρόπο σας, εκβιάζετε την έκδοση πορίσματος, προσπαθείτε να το επιβάλλετε, μεθοδεύοντας από την έναρξη των σημερινών εργασιών της επιτροπής, με κατάφωρα καταχρηστικό, αντιδεοντολογικό και ποινικά κολάσιμο κραυγαλέο τρόπο, την φίμωση της Πλεύσης Ελευθερίας”, είπε η κα Καραγεωργοπούλου, επαναφέροντας αφενός την πρόθεση της κας Κωνσταντοπούλου να μετάσχει στις εργασίες της επιτροπής και αφετέρου να καταθέσει αίτηση εξαίρεσης του προεδρείου της επιτροπής.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, οι βουλευτές τάχθηκαν, ο καθείς υπέρ του πορίσματος που εξέδωσαν τα κόμματά τους, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ, της ΚΟ Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος Κ. Φλώρος δήλωσαν ότι ζητούν τη συνέχιση της εξεταστικής επιτροπής, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκε εναντίον της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, αφού η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξε να αξιοποιήσει διαδικαστικά ζητήματα προκειμένου να εκφράσει την πολιτική αντίθεση του κόμματός της (που διαπνέει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης) στο «κλείσιμο» των εργασιών με ένα πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δεν εντοπίζει ευθύνες σε υπουργούς.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρχικά μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης της επιτροπής, παρά το γεγονός ότι έχει εξαιρεθεί από αυτήν. Μετά από διαβουλεύσεις συμφωνήθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας να παραμείνει στην αίθουσα δίχως δικαίωμα λόγου και ψήφου. Παρόλα αυτά η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε πρόταση εξαίρεσης του προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου. Στη συνέχεια επέμενε να σταματήσει η συνεδρίαση προκειμένου αυτή να συζητηθεί, υποστηρίζοντας ότι έχει καταθέσει έγγραφο αναπλήρωσης από την ίδια του εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος επιχείρησε να ξεκινήσει την συνεδρίαση. Όμως εξαιτίας των αλλεπάλληλων διακοπών από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποχρεώθηκε να κάνει διαλλειμμα των εργασιών αφού ήταν πρακτικά αδύνατον να μιλήσει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, με τον οποίο και ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Ανάμεσα στον Δ. Μαρκόπουλο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ανταλλάχθηκαν έντονες εκφράσεις. Με τον πρόεδρο της επιτροπής να λέει απευθυνόμενος προς την πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ότι «έχετε χάσει την ψυχραιμία σας και τη λογική σας» και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ανταπαντά ότι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου.

Μαρκόπουλος: “Ντροπή για τον κοινοβουλευτισμό οι οχλαγωγίες”

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος ευχαρίστησε τους βουλευτές για τη συνεισφορά τους στο έργο της εξεταστικής, το οποίο διήρκησε 4 μήνες, με πάνω από 180 ώρες συνεδριάσεων, με πολλές εξ αυτών των συνεδριάσεων να κρατούν 11 και 12 ώρες ημερησίως.

Ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι εξαίρεση στο έργο των βουλευτών, υπήρξαν «οι εκτός κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και πρακτικής καταστάσεις, παραφωνίες, οχλαγωγίες, και όλα αυτά τα οποία αποτελούν ντροπή για τον κοινοβουλευτισμό, τα οποία βιώσαμε σήμερα, από μία πρώην πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου, νυν πρόεδρο κοινοβουλευτικού κόμματος [..] Όλοι καταλαβαίνουμε το εμπόριο θλίψης, την τυμβωρυχία και την «πολιτική ευκαιρία» που είδε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Έκανε μάλιστα λόγο για απειλές και τραμπουκισμούς της κας Κωνσταντοπούλου σε ηλεκτρολόγο της Βουλής και στη γραμματεία της επιτροπής, ενώ για την αναφορά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας σε αξιόποινες πράξεις του προεδρείου της επιτροπής, ο κ. Μαρκόπουλος είπε «κι εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα για να προβούμε σε κάθε περαιτέρω νομική ενέργεια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα