Τέμπη: Ποιος έδωσε την εντολή να σβηστούν από τη Βουλή τα ονόματα των νεκρών;

Διαβάζεται σε 7'
Τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη γραμμένα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη γραμμένα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη INTIME

Την “καυτή πατάτα” για το ποιος έδωσε την εντολή για τον καθαρισμό των ονομάτων των νεκρών στα Τέμπη από τη Βουλή, αρνούνται να κρατήσουν τόσο το Φρουραρχείο της Βουλής όσο και ο Δήμος Αθηναίων.

Ένα “πινγκ πονγκ” ευθυνών παρατηρείται τις τελευταίες ώρες αναφορικά με το συμβολικό γράψιμο των ονομάτων των 57 νεκρών στα Τέμπη, μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Συνεργεία του Δήμου έσπευσαν νύχτα – λίγες μόλις ώρες αφότου πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη μαύρη επέτειο – να σβήσουν τα ονόματα των θυμάτων.

Την “καυτή πατάτα”, ωστόσο, για το ποιος έδωσε την εντολή για τον εσπευσμένο μεταμεσονύχτιο καθαρισμό αρνούνται να κρατήσουν τόσο το Φρουραρχείο της Βουλής όσο και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος σημειώνεται πως είθισται να έχει τον τελευταίο λόγο για την καθαριότητα του Μνημείου…

Το χρονικό

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης (29/02), στα social άρχισαν να διαρρέουν βίντεο από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα οποία εικονίζονταν συνεργεία καθαρισμού αποτελούμενα από δύο υδροφόρες του Δήμου Αθηναίων να σβήνουν τα ονόματα των 57 νεκρών των Τεμπών – λίγες μόλις ώρες αφότου γράφτηκαν με κόκκινη μπογιά από διαδηλωτές στο πλαίσιο της τεράστιας απεργιακής κινητοποίησης της Τετάρτης.

Οι εικόνες, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν οργή: Προς τι η βιασύνη του κρατικού μηχανισμού να εξαφανιστεί τάχιστα αυτός ο τρόπος δράσης και διαμαρτυρίας την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών. Απλή απερισκεψία; Ή μήπως επειδή δεν είναι διαχειρίσιμη και ανεκτή από τον κρατικό μηχανισμό η οργή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης, χωρίς αστερίσκους ή εξαιρέσεις, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι ένοχοι;

Τι απαντά ο Δήμος Αθηναίων

Σε επικοινωνία του NEWS 24/7 με το περιβάλλον του Χάρη Δούκα ξεκαθαρίστηκε πως ο Δήμος Αθηναίων, και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Καθαριότητας, δεν έδωσε εντολή στο συνεργείο που βρέθηκε στο σημείο.

Όπως σημειώνουν στον Δήμο Αθηναίων, για την καθαριότητα της περιοχής του Συντάγματος, και δη του σημείου μπροστά από το Μνημείο, είναι η προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται καθημερινά και δη μετά από πορείες.

Αυτό αναφέρουν από τον Δήμο, έγινε και το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να έχει δοθεί εντολή στους εργαζόμενους να σβήσουν τα ονόματα, οι οποίοι ενήργησαν αυτόβουλα και απαρέγκλιτα από το πρωτόκολλο καθαριότητας, χωρίς να ενημερώσουν ή να ρωτήσουν τους αρμόδιους.

“Αν είχαμε ρωτηθεί θα είχαμε δώσει εντολή να μην τα σβήσουν”

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ρωξάνη Μπέη δήλωσε στο NEWS 24/7 πως δεν γνώριζε ότι το συνεργείο έσβησε τα ονόματα και πως, αν γνώριζε ότι θα προβούν σε αυτή την ενέργεια, θα έδινε εντολή να μην το πράξουν.

“Είναι ένα συνεργείο δύο ανθρώπων που πηγαίνει εκεί κάθε βράδυ, πόσω μάλλον μετά από πορεία. Δεν ξέρω αν ήταν εκεί ο προϊστάμενος ή αν πέρασε από εκεί. Ο προϊστάμενος ίσως θα έπρεπε να έχει ρωτήσει. Τόσο ο προϊστάμενος της βάρδιας, όσο οι εργαζόμενοι δεν το σκέφτηκαν. Ήταν παράλειψη”.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, πως “εγώ ενημέρωση δεν είχα. Δεν ρωτήθηκα για το αν πρέπει να σβηστούν τα ονόματα. Αν είχα ρωτηθεί προφανώς θα έλεγα να τα αφήσουν. Δεν περίμενα ότι θα τα σβήσουν. Αν είχα ρωτηθεί θα είχα δώσει εντολή να μην τα σβήσουν. Οι εργαζόμενοι έκαναν απλά τη δουλειά τους“.

Η Ρωξάνη Μπέη πάντως, λίγο αργότερα, απολογήθηκε για το συμβάν με ανάρτησή της στο Facebook:

«Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη.
 
Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών

Παράλληλα, σύμφωνα με το περιβάλλον της Διεύθυνσης Καθαριότητας, το αίτημα για να μεταβεί το συνεργείο καθαρισμού στο Σύνταγμα έγινε από την Προεδρική Φρουρά, η οποία φρουρεί το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Συγκεκριμένα, ο φρούραρχος της Βουλής φέρεται έστειλε πρόσκληση στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Καθαριότητας το μεσημέρι της Τετάρτης, με εργαζόμενους να μην πηγαίνουν αρχικά στο σημείο, όπως ανέφεραν, “λόγω επεισοδίων”. Κάτι που, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τον Δήμο, έπραξε η βραδινή βάρδια, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση προς τον Διευθυντή Καθαριότητας.

Από τον Δήμο Αθηναίων, κοινώς, ξεκαθαρίζουν πως δεν δόθηκε εντολή προς τους εργαζόμενους να σβήσουν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών και “βλέπουν” εκούσια ενέργεια από πλευράς φρουραρχείου της Βουλής.

Από την άλλη, βέβαια, δεν δόθηκε και η αντίθετη εντολή, δηλαδή να μην τα σβήσουν

Τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη γραμμένα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη γραμμένα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη INTIME

Η τοποθέτηση του Φρουραρχείου

Πηγές του φρουραρχείου σχετικά με το σβήσιμο των ονομάτων των θυμάτων των Τεμπών σημείωναν πως «ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο και σε άλλα σημεία και κατ’ εντολή του Φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του Φρουραρχείου».

Το τις πταίει κοινώς και ποιος πήρε την απόφαση, δεν φαίνεται ότι θα το μάθουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξεχαστούν τα θύματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την εθνική αυτή τραγωδία.

Για την ιστορία, τούς υπενθυμίζουμε εμείς τα ονόματα των ψυχών που “έσβησαν” στα Τέμπη:

1. Γιώργος Μπουρνάζης, 15 ετών
2. Αναστασία Παπαγγελή, 19 ετών
3. Θώμη Πλακιά, 20 ετών
4. Χρύσα Πλακιά, 20 ετών
5. Αναστασία Πλακιά, 20 ετών
6. Αναστάσιος Κουτσόπουλος, 21 ετών
7. Μαρία Θωμαή Ψαροπούλου, 21 ετών
8. Φραντσέσκα Μπέζα, 21 ετών
9. Γιώργος Παπάζογλου, 22 ετών
10. Ελένη Τσίντζα, 22 ετών
11. Ιορδάνης Αδαμάκης, 22 ετών
12. Κλαούντια Λάτα, 22 ετών
13. Αφροδίτη Τσιωμά, 23 ετών
14. Αγάπη Τσακλίδου, 23 ετών
15. Ιφιγένεια Μήτσκα, 23 ετών
16. Άγγελος Τηλκερίδης, 23 ετών
17. Ντένις Ρούτσι, 23 ετών
18. Κυπριανός Παπαϊωάννου, 23 ετών
19. Νικήτας Καραθεόδωρος, 23 ετών
20. Αναστασία Αδαμίδου, 24 ετών
21. Καλλιόπη Πορφυρίδου, 24 ετών
22. Δήμητρα-Ευαγγελία Καπετάνιου, 25 ετων
23. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, 26 ετών
24. Δημήτρης Ασλανίδης, 26 ετών
25. Νίκος Ναλμπάντης, 27 ετών
26. Σωτήρης Καραγεωργίου, 28 ετών
27. Ελπίδα Χούπα, 28 ετών
28. Γιάννης Καρασάββας, 28 ετών
29. Δημήτρης Οικού, 29 ετών
30. Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους, 29 ετών
31. Σοφία-Ελένη Ταχμαζίδου, 32 ετών
32. Δημήτρης Μασσάλης, 32 ετών
33. Βάιος Βλάχος, 34 ετών
34. Αθηνά Κατσάρα 34 ετών
35. Μοχάμεντ Εντρίς, 34 ετών
36. Σπύρος Βούλγαρης, 35 χρονών
37. Ιονέλ Κουλέλα, 35 ετών
38. Λένα Δουρμίκα, 39 ετών
39. Βάγια Μπλέκα, 42 ετών
40. Ιωάννης Βουτσινάς, 48 ετών
41. Ανδρέας Παυλίδης, 49 ετών
42. Μαρία Μουρτζάκη, 51 ετών
43. Βασίλειος-Κυριάκος Κώττας, 52 ετών
44. Βαγγέλης Μπουρνάζης, 54 ετών
45. Βασιλική Χλωρού, 55 ετών
46. Μαρία Εγούτ, 55 ετών
47. Γιάννης Τζοβάρας, 55 ετών
48. Χρυσούλα Κουκαριώτη, 56 ετών
49. Μαρία Μιάρη, 56 ετών
50. Γιώργος Φωτόπουλος, 57 ετών
51. Γιώργος Κουτσούμπας, 59 ετών
52. Παβλίνι Μπόζο, 62 ετών
53. Γιάννης Καριώτης, 63 ετών
54. Γιώργος Κυριακίδης, 67 ετών
55. Ευαγγελία Κουκαριώτη, 63 ετών
56. Σύριος μετανάστης ο οποίος ταυτοποιήθηκε μέσω δείγματος DNA που εστάλη από τον αδελφό του από την Ολλανδία.
57. Εριέττα 23 ετών αγνοείται.

Τέμπη: Νέα βίντεο από τη σύγκρουση των τρένων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα