Τέμπη: Στις ράγες της συγκάλυψης η κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 4'
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών SOOC

Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής αλλά η κυβέρνηση – με δήλωση Βορίδη στην Βουλή – “έδωσε γραμμή” ότι δεν θα εξεταστούν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Η Βουλή αποφάσισε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών.  Αυτή αφορά τη διερεύνηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών (σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε από το ΚΚΕ) και ψηφίστηκε με την σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση, όμως, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να την αφήσει να κάνει απερίσπαστη την δουλειά της. Αντιθέτως θα κινηθεί στις «ράγες της συγκάλυψης».

Η δήλωση Βορίδη

Το μήνυμα δόθηκε με σαφήνεια από τον Μάκη Βορίδη, δηλαδή τον άτυπο αντικαταστάτη του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο. Ο υπουργός Επικρατείας όρισε με σαφήνεια το πώς θα «τροχιοδρομηθεί» η εν λόγω επιτροπή, αφαιρώντας της, πολιτικά, εκ των προτέρων μία ιδιότητα που έχει από τον ίδιο τον κανονισμό της Βουλής: Την μετατροπή της σε προανακριτική επιτροπή σε περίπτωση που από την έρευνα εντοπιστούν ενδείξεις και στοιχεία ποινικών ευθυνών για τους υπουργούς των οποίων τα πεπραγμένα της θητείας θα εξεταστούν.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση που ψηφίστηκε προβλέπει την διερεύνηση μιας μακράς περιόδου από το 1994 έως και σήμερα. Όμως αντικειμενικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην περίοδο από το 2014 έως και το 2023 και ιδίως την υπουργία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως και του Χρήστου Σπίρτζη.

Ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε χθες από το βήμα της Βουλής πως εφόσον έρθουν στην Ολομέλεια της Βουλής προτάσεις για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, όπως έχουν ήδη κατατεθεί πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ «σας λέω από τώρα θα την απορρίψουμε γιατί δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες»!

Μια δήλωση που προφανώς προλαμβάνει και το τι θα συμβεί στην εξεταστική επιτροπή της οποίας το αντικείμενο τόσο των πολιτικών όσο και των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Αυτό παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε πως «οι εξεταστικές επιτροπές εφόσον ανακαλύψουν ποινικές ευθύνες μελών της Κυβερνήσεως, μπορούν να μετατραπούν σε προκαταρκτικές» εγκαλώντας όμως την αντιπολίτευση για προκατάληψη.

Υποστήριξε επίσης πως «δεν ήξερα ότι τελούνται και αποδίδονται ευθύνες για ανθρωποκτονίες, μέσω της απόδοσης οικονομικών αδικημάτων. Αυτό δεν το ήξερα, δεν το είχα ακούσει. Ότι γίνονται ανθρωποκτονίες με παραβάσεις καθήκοντος και με απιστίες».

Αντιδράσεις

Η δήλωση του Μάκη Βορίδη ερμηνεύθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ως προσπάθεια ποδηγέτησης της επιτροπής που δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί. Ιδίως από την στιγμή που σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής πλειοψηφία στην εξεταστική θα έχει η Ν.Δ η οποία θα αποφασίσει και για το ποιο θα είναι το προεδρείο της.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Τόνισε αναφερόμενος στην τοποθέτηση Βορίδη πως «καταλαβαίνω τον άχαρο ρόλο του να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά το γεγονός ότι ψηφίζετε μια εξεταστική επιτροπή που ξεκινά από το 1997 έως σήμερα, με αυτό το αιτιολογικό, σας κάνει να θέλετε την αλήθεια; Δε νομίζω. Την αλήθεια την θέλουν όσοι δίνουν βάρος στα πραγματικά γεγονότα, στην πραγματική έρευνα και όχι εκείνοι αξιοποιούν το λάθος του Κομμουνιστικού Κόμματος για να πετάξουν τη μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα».

Μάλιστα απαντώντας και για το ποινικό σκέλος της τοποθέτησης του υπουργού Επικρατείας είπε πως «δεν μιλήσαμε εμείς για ανθρωποκτονίες. Αυτά τα ερευνά η δικαιοσύνη στη Λάρισα. Δεν είπα ούτε εγώ ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για ανθρωποκτονίες. Εμείς μιλήσαμε για ευθύνες εγκληματικές εις βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος ερμήνευσε την δήλωση του Μάκη Βορίδη λέγοντας πως είπε «ότι δεν θα λάβει υπόψη του την ποινική δικογραφία που έχει μέσα κακούργημα για τον κ. Καραμανλή». Τονίζοντας πως «υπάρχει μια ποινική δικογραφία στη Βουλή της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, η οποία έχει κακουργηματική ευθύνη για παράβαση ως προς τη διαχείριση δημοσίου χρήματος».

Πρόσθεσε απευθυνόμενος στην Ν.Δ πως «απορρίπτετε τη δικογραφία και ότι εσείς βγαίνετε πάνω από την Ευρωπαία Εισαγγελέα και γίνεστε δικαστής εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου σήμερα στη Βουλή. Και καθοδηγείτε τη Νέα Δημοκρατία να μην ψηφίσει, κάτι το οποίο η Ευρωπαία Εισαγγελέας λέει ότι είναι παράβαση καθήκοντος και κακουργηματική εγκληματική πράξη για τη διαχείριση δημοσίου χρήματος.».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης δήλωσε: «Ας κάνει ό,τι θέλει και η Νέα Δημοκρατία και οι υπόλοιποι που θέλετε συγκάλυψη. Όσο υπάρχει το ΚΚΕ θα είναι πιστό στη θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων, και αυτό θα το δούμε στην πορεία στην εξεταστική επιτροπή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα