Τέμπη: Δεν υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών υπουργών, δήλωσε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή

Διαβάζεται σε 3'
Ο Μάκης Βορίδης
Ο Μάκης Βορίδης INTIME

Για ομολογία κάλυψης του Κ. Καραμανλή μίλησε ανταπαντώντας στον Μάκη Βορίδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Η κυβέρνηση θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση για προανακριτική επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών ξεκαθάρισε σήμερα στην Βουλή ο Μάκης Βορίδης κατά την διάρκεια της συζήτησης της πρότασης του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή. Μια τοποθέτηση που ερμηνεύθηκε από την αντιπολίτευση ως ομολογία για συγκάλυψη κάθε ποινικής ευθύνης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συζήτησης για προανακριτική επιτροπή (η διαφορά της με την εξεταστική είναι ότι επιτελεί εισαγγελική λειτουργία διερεύνησης συγκεκριμένων αδικημάτων) ο Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Σας λέω από τώρα θα την απορρίψουμε γιατί δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες».

Αιτιολογώντας την θέση αυτή είπε ότι «όταν ζητάμε προκαταρκτική ζητάμε την ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες υπουργών, να ασκήσει η βουλή καθήκοντα δικαστικού λειτουργού καθώς έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις ποινικών ευθυνών που υπάρχουν στον υπουργό. Εσείς καταλήξατε ότι υπάρχουν χωρίς να έχουμε δει τη πρόταση. Δηλαδή χωρίς να ξέρετε τις κατηγορίες εσείς τις έχετε αποδώσει στους υπουργούς».

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως είπε για την τοποθέτηση Βορίδη «καταλαβαίνω τον άχαρο ρόλο του να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά το γεγονός ότι ψηφίζετε μια εξεταστική επιτροπή που ξεκινά από το 1997 έως σήμερα, με αυτό το αιτιολογικό, σας κάνει να θέλετε την αλήθεια; Δε νομίζω. Την αλήθεια την θέλουν όσοι δίνουν βάρος στα πραγματικά γεγονότα, στην πραγματική έρευνα και όχι εκείνοι αξιοποιούν το λάθος του Κομμουνιστικού Κόμματος για να πετάξουν τη μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε λέγοντας πως «καλώ ευθέως, -μετά την αποκάλυψη του κ. Βορίδη και αυτό είναι η ουσία- το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση. Είναι αποκαλυπτικό ότι δεν θα ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή. Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Ένα πόρισμα που δείχνει τις ευθύνες των προσώπων που φρέναραν την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης. Θεωρώ ότι σας εργαλειοποιούν, σας χρησιμοποιούν. Γι΄αυτό αποσύρετε την πρόταση εξεταστικής με αυτό το σκεπτικό και να πάμε απευθείας σε προανακριτική για να αναζητηθούν οι ευθύνες. Εγώ είμαι ακριβής, κ. Βορίδη. Δεν μιλήσαμε εμείς για ανθρωποκτονίες. Αυτά τα ερευνά η δικαιοσύνη στη Λάρισα. Δεν είπα ούτε εγώ ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για ανθρωποκτονίες. Εμείς μιλήσαμε για ευθύνες εγκληματικές εις βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Αντίδραση υπήρξε και από τον Σωκράτη Φάμελλο. Ανέφερε πως ο Μάκης Βορίδης «εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός παίζει και τον ρόλο του δικαστή» αφού «έχει αποφασίσει τι θα γίνει. Κι όπως φαίνεται έχει αποφασίσει και για την εξεταστική επιτροπή τι θα γίνει». Τον χαρακτήρισε «ένα δυστύχημα δημοκρατίας είστε δυστυχώς» επισημαίνοντας πως «αποφασίζετε για την δικαιοσύνη πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα