Τέσσερα νέα υπουργεία συστήνει η κυβέρνηση

Τέσσερα νέα υπουργεία συστήνει η κυβέρνηση
Συνάντηση του πρωθυπουργού ΑΛέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο για το ασφαλιστικό, την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Το Μαξίμου αποσυνδέει την έγκριση των Προεδρικών Διαταγμάτων από σχέδια για ανασχηματισμό. Ποια είναι τα νέα υπουργεία και ποιες αλλαγές γίνονται στα υπάρχοντα

“Άρωμα” ανασχηματισμού, ερμηνεύτηκε ότι έχουν τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που κρίθηκαν νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και με τα οποία δημιουργούνται νέα υπουργεία ενώ επιφέρονται αλλαγές σε ήδη υπάρχοντα. Σύσταση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτική, υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και υπουργείου Ενέργειας και επανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού, που είχε καταργηθεί.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα διατάγματα, δημιουργείται νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου μεταφέρονται οι υπηρεσίες των γενικών γραμματειών: της Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Υποδοχής. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του  Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.

Παράλληλα, συνιστάται:

– υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

– υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Εσωτερικών) το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  24/2015 και

– υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα συγκροτηθεί από  τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ   μεταφέρεται σε αυτό η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενέργειας για τους οποίους  ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, μετονομάζονται και ανασυνιστώνται έξι υπουργεία. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Κυβερνητικές πηγές πάντως διευκρινίζουν ότι τώρα απλώς κρίθηκαν από το ΣτΕ τα δύο προεδρικά διατάγματα που είχε ζητήσει το Μαξίμου εδώ και ένα μήνα, προετοιμάζοντας τον ανασχηματισμό που σχεδίαζε για μετά το συνέδριο- για αυτό άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο στις δηλώσεις της για δομικό ανασχηματισμό.

Οι ίδιες πηγές όμως διευκρινίζουν επίσης ότι ο ανασχηματισμός εξακολουθεί να παραμένει στον πάγο, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ.

Σημειωτέον σε κάθε περίπτωση ότι τα προεδρικά διατάγματα κατατέθηκαν προς έγκριση την περασμένη Παρασκευή.

Μάλιστα το Μαξίμου εξέδωσε και ενημερωτκό σημείωμα αποσυνδέοντας ξεκάθαρα το ζήτημα με σχέδιο ανασχηματισμού και αφήνοντας ερωτηματικά για τη διαρροή των ΠΔ.

Ειδικότερα το ενημερωτικό σημείωμα ανέφερε:

“Απάντηση σε δημοσιεύματα περί «Προεδρικών Διαταγμάτων που συνδέονται με ανασχηματισμό»

Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στην δομή της Κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ωστόσο, η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την  οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός, αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του Πρωθυπουργού”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα