Θερινό “μασάζ” στους βουλευτές ΝΔ με φόντο ΟΠΕΚΕΠΕ και εκλογές

Διαβάζεται σε 4'
Θερινό “μασάζ” στους βουλευτές ΝΔ με φόντο ΟΠΕΚΕΠΕ και εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του προς τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Στην καρδιά του καλοκαιριού συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη συνταγματική αναθεώρηση, την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και την επικαιρότητα, ενώ συνεχίζονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, με φόντο την επίμονη εκλογολογία και στον απόηχο των εξελίξεων στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τελικά απέσυρε τις κατηγορίες σε βάρος επτά από τους 11 γαλάζιους βουλευτές τα ονόματα των οποίων είχαν περιληφθεί στη δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικότερα μπήκαν στο αρχείο οι δικογραφίες για τους Κώστα Αχ. Καραμανλή, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Κώστα Τσιάρα, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, Νότη Μηταράκη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Βασίλη Βασιλειάδη, καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Ενώ  ήδη είχαν αρχειοθετηθεί άλλες δύο υποθέσεις (για τους Χαράλαμπο Αθανασίου και Τάσο Χατζηβασιλείου).

Σημειωτέον ότι παραπέμπονται τέσσερις βουλευτές της ΝΔ (Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Μπουκώρος, Μάξιμος Σενετάκης και Κατερίνα Παπακώστα) για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ στις εξελίξεις με την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, στην εβδομαδιαία ανάρτηση του χθες επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση και άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Βολές κατά της αντιπολίτευσης και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Σχολίασε ειδικότερα ότι η κατά τα άλλα «θεσμικά ευαίσθητη» αντιπολίτευση δεν σεβάστηκε το τεκμήριο αθωότητας στην περίπτωση των στελεχών της ΝΔ που ελέγχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

“Η αρχειοθέτηση των 9 από τις 13 υποθέσεις αποδεικνύει ότι υπουργοί και βουλευτές της παράταξής μας στοχοποιήθηκαν και διασύρθηκαν για κομματικά οφέλη πριν ακόμη αποφανθεί η Δικαιοσύνη”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Το ίδιο τεκμήριο, βέβαια, ισχύει και για τα υπόλοιπα τέσσερα στελέχη, οι υποθέσεις των οποίων θα ελεγχθούν περαιτέρω για πλημμεληματικές πράξεις, με τις ταχείες διαδικασίες που εμείς θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά.” 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διερωτήθηκε (Έθνος) εάν θα ζητήσουν δημόσια συγνώμη όσοι είχαν προχωρήσει σε δημόσιες καταδίκες και τόνισε: “Στη Δημοκρατία οι ετυμηγορίες δεν βγαίνουν στα κομματικά γραφεία, αλλά στις δικαστικές αίθουσες”. 

Η αρχειοθέτηση των εννέα από τις συνολικά 13 υποθέσεις ξυπνά όμως δυσάρεστες εσωκομματικές μνήμες, δεδομένου ότι το Μαξίμου είχε σπεύσει πριν καν καλά καλά φτάσει η δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή να πιέσει για παραιτήσεις υπουργών και να κρεμάσει στα μανταλάκια τους κατηγορούμενους βουλευτές, των οποίων ήρθη η ασυλία.

Βέβαια και μετά τις τελευταίες εξελίξεις από το κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν ότι ορθώς ήρθη η ασυλία των 13 βουλευτών ώστε να ερευνηθούν οι υποθέσεις τους. Αλλά το Μαξίμου απέναντι στις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις είχε αλλάξει επικοινωνιακή γραμμή πλεύσης, πολύ περισσότερο δε μετά την έκθεση Τυχεροπούλου.

Η συνταγματική αναθεώρηση και τα επίμονα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Η σημερινή συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ θα εξελιχθεί συνεπώς σε ένα ακόμη “μασάζ” στους βουλευτές της ΝΔ, πριν κλείσει η Βουλή και ξεκινήσουν τα “μπάνια του λαού”. Επίκειται βέβαια και η διήμερη συζήτηση στη Βουλή στις 23 και 24 Ιουλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση και η πρώτη ψηφοφορία στις 27 Ιουλίου, στην οποία φυσικά θα αναφερθεί ο κ.Μητσοτάκης.

Η δεύτερη, επαναληπτική, ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Και πολλοί γαλάζιοι αναμένουν ότι την ίδια περίοδο ο πρωθυπουργός θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αναθεώρησης του Συντάγματος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Οι Κυριακές που έχουν κυκλώσει στο ημερολόγιο τους οι γαλάζιοι βουλευτές είναι η 27η Σεπτεμβρίου και η 4η Οκτωβρίου (ημέρα των γενεθλίων της ΝΔ).

Το Μαξίμου πάντως ξορκίζει επιμόνως την εκλογολογία. Ο κ.Μητσοτάκης στην τελευταία του περιοδεία στη Βόρεια Εύβοια επανέλαβε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2027.

Επιχείρησε δε να αιτιολογήσει το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει εξορμήσεις ανά την επικράτεια λέγοντας: “Εμείς δε σταματάμε. Τρέχουμε συνέχεια. Και το σημαντικότερο, δεν περιμένουμε, όπως κάποιοι άλλοι, την προεκλογική περίοδο για να βρεθούμε κοντά στους συμπολίτες μας. Είμαστε εδώ”. 

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα