Θερμό Μάϊο για τα εργασιακά προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Θερμό Μάϊο για τα εργασιακά προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας
«Οι ζωές δεν μπορεί να γίνονται λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιων ελίτ» τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Κήρυξη πολεμου εναντίον των εργαζομένων το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε σε κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική επιλογή.

Ο Μάϊος του 2021 θα πολωθεί πολιτικά γύρω από το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε συνδικαλιστικά στελέχη που έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου» από την κυβέρνηση στους μισθούς, τα δικαιώματα αλλά και την καθημερινή ζωή των εργαζομένων με το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μία επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έρχεται κατευθείαν από το μνημονιακό παρελθόν ως γραμμάτιο που αναλαμβάνει να εξοφλήσει εν μέσω πανδημίας η Νέα Δημοκρατία. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν καταδικάσει και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ενωτική πρόσκληση σε κοινωνικές δυνάμεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, έχει και πολιτική διάσταση. Κυρίως γιατί συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 άτομα, που δραστηριοποιούνται σε συνδικαλιστικούς φορείς. Είτε πρόκειται για κλαδικά σωματεία στους χώρους του τουρισμού, της βιομηχανίας, των μεταφορών ή του πολιτισμού, είτε πρόκειται για εργατικά κέντρα σε ολόκληρη την χώρα. Μάλιστα οι συμμετέχοντας δεν ήταν αποκλειστικά συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνδικαλιστές που ευρύτερα συμφωνούν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση στην βάση της αντίθεσης τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την αρμόδια για ζητήματα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συζητούν με συνδικαλιστικά στελέχη από εργασιακούς χώρους

Αντίστοιχο μήνυμα υπήρξε άλλωστε και στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Επισήμανε ότι «σας κάλεσα για να λάβουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας – κανείς δεν περισσεύει από αυτόν τον πόλεμο – , να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην καταγραφή και την πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ίδιες τις ζωές μας. Τις ζωές που δεν μπορεί να γίνονται λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιων ελίτ».

Επίσης σε άλλο σημείο της ομιλίας του περιέγραψε την δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου λέγοντας πως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα ανατραπούν «με την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας μπορούμε να κυλήσουμε τους τροχούς της ιστορίας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο, για τη χώρα, για το λαό».

Κόλαφος για τις γυναίκες το εργασιακό νομοσχέδιο

Κατά την διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών που εκφράζονται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, στις γυναίκες. Με αφορμή τοποθέτηση συνδικαλίστριας από τον χώρο των τραπεζών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό θα συντρίψει ουσιαστικά την εργασία των γυναικών. Ειδικά για τις γυναίκες αν όλες αυτές οι ρυθμίσεις που προβλέπονται θεσμοθετηθούν θα είναι ένας κόλαφος. Θα είναι τα θύματα αυτού του πισωγυρίσματος, την αντιμεταρρύθμισης».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην λειτουργία της επιθεώρησης εργασίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνοντας με όσα συμβαίνουν σήμερα. Όπως σχολίασε «επί των ημερών μας το ΣΕΠΕ έκανε ουσιαστικούς ελέγχους στις τράπεζες. Όχι μόνο γιατί κατέγραψαν 6 εκατομμύρια υπερωριών αλλά κυρίως επειδή επιβλήθηκαν και πρόστιμα. Θέλω να θυμίσω το πρόστιμο του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που επιβλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Σήμερα δεν είναι μόνον το γεγονός ότι δεν γίνονται έλεγχοι αλλά και το γεγονός ότι αλλάξανε και το πλαίσιο των προστίμων. Εάν για παράδειγμα γίνονταν ένας αντίστοιχος έλεγχος το πρόστιμο αυτό σήμερα θα ήταν 100.000. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν για ποιόν δουλεύει η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη για ποιανών συμφέροντα δουλεύει και για ποιόν λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα ευρύτατο μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό, κυρίως όμως κοινωνικό, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργασίας των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο με προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως δήλωσε: « Αν πιστεύει ότι θα κυριαρχήσει η προπαγάνδα ότι η κατάργηση του οκταώρου και η θέσπιση της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, είναι fake news, κάνει λάθος. Αν πιστεύει ότι θα κυριαρχήσει η προπαγάνδα ότι οι ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις, θα είναι για το καλό των εργαζομένων, κάνει λάθος. Αν πιστεύει ότι η επιβολή των ατομικών συμβάσεων και η θεσμοθέτηση της ασυδοσίας στην καταγραφή και πληρωμή των υπερωριών δεν θα ενοχλήσει τους εργαζόμενους, γιατί ούτως ή άλλως βιώνουν εργασιακό μεσαίωνα, πάλι κάνει λάθος».

Προτάσεις του ΣΕΒ και της τρόϊκας

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η αναφορά που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι πολλά από όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο περιλαμβάνοντας στις απαιτήσεις της «τρόϊκας» την μνημονιακή περίοδο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε «προτάσεις είχε ξαναφέρει στο τραπέζι ο ΣΕΒ, μέσω της τρόικας» εννοώντας σαφώς ότι υπήρχε σχέση ανάμεσα σε εργοδοτικές οργανώσεις και τους εκπροσώπου των δανειστών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως την περίοδο εκείνη «γυρίσαμε το κόσμο ανάποδα αλλά πίσω δεν κάναμε. Αναζητήσαμε συμμαχίες στον ILO, στις κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας, στα ευρωπαϊκά κόμματα της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμη και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στην Κομισιόν, επικαλούμενοι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πράγματι καταφέραμε να αποκρούσουμε τον εργασιακό χειμώνα, παρότι ήμασταν με το μαχαίρι στο λαιμό. Και όχι μόνον αυτό. Καταφέραμε – παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες- και σημαντικά θετικά βήματα προς τα εμπρός: Μειώσαμε την ανεργία κατά 10%, με 675.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αμέσως μετά το τέλος των μνημονίων, κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους ανθρώπους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα