Τσίπρας για εργασιακό νομοσχέδιο: Η μάχη των μαχών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τσίπρας για εργασιακό νομοσχέδιο: Η μάχη των μαχών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Η κυβέρνηση νομοθετεί αυτά που απαιτούσε η τρόϊκα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε συνδικαλιστικά στελέχη. Ζήτησε να μην κατατεθεί καν στην Βουλή το νομοθέτημα.

Συναγερμό για να μην περάσει το νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, που μετατρέπει την ζωή των εργαζομένων σε λάστιχο καταργώντας το 8ωρο και οδηγεί σε μείωση μισθών σήμανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος σε διαδικτυακό ακροατήριο 1000 και πλέον συνδικαλιστών από εργασιακούς χώρους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε ενωτικό κάλεσμα ενάντια στην κυβερνητική επιλογή, που όπως είπε ταυτίζεται με τις πιέσεις που ασκούσε στο παρελθόν η τρόικα. Όσον αφορά το νομοσχέδιο ζήτησε να μην κατατεθεί καν στην Βουλή.

«Μάχη των μαχών» αποκάλεσε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας την υπόθεση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Τόνισε πως πρέπει «να πάρουμε θέσεις μάχης. Διότι η κυβέρνηση αποφάσισε – παρά το ότι είμαστε ακόμη στη κορύφωση του δράματος της πανδημίας- να κηρύξει το πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία.Και όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις. Όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες. Αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο». Απεύθυνε μάλιστα ενωτικό μήνυμα λέγοντας πως πρέπει «να ενώσουμε δυνάμεις, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας. Τις ζωές που δε μπορεί να γίνουν λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιών ελίτ».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά τους αγώνες του χθες αλλά κυρίως το μέλλον της εργασίας, αύριο. Όπως είπε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «δε θα το επιτρέψουμε γιατί έχουμε χρέος να μη το επιτρέψουμε. Όχι μόνο απέναντι στην ιστορία των αγώνων του εργατικού κινήματος, που ξεκίνησαν από τη μεγάλη απεργία του Σικάγο την Πρωτομαγιά του 1886, ακριβώς για το ίδιο ζήτημα, για την υπεράσπιση του 8άωρου.Αλλά κυρίως χρέος απέναντι στο αύριο. Απέναντι στις επόμενες γενιές που κάποιοι από απληστία για περισσότερα κέρδη, θέλουν να τους μάθουν ότι μπορούν όχι να δουλεύουν για να ζουν αλλά να ζουν για να δουλεύουν, ασταμάτητα, όπως τα ρολόγια». Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσει να καταθέσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Εντάσσοντάς το μάλιστα και στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης». Αναφερόμενς στην κατάσταση στην Ελλάα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «το 52% των εργαζομένων δηλώνουν ότι εργάζονται υπερωριακά. Το 40%, όσων δουλεύουν υπερωρίες, δηλώνει ότι δεν πληρώνεται τις υπερωρίες του. Σε μια χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι είναι πρωταθλητές στην Ε.Ε. στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με 41,7 ώρες κατά μέσο όρο και η ανεργία κινδυνεύει να εκτοξευτεί και πάλι στο 20% μέσα στο 2021».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «παρόμοιες προτάσεις είχε ξαναφέρει στο τραπέζι ο ΣΕΒ, μέσω της τρόικας, η οποία μας απειλούσε ότι θα αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει αν δε τις εφαρμόσουμε. Και όμως δε κάναμε πίσω. Γυρίσαμε το κόσμο ανάποδα αλλά πίσω δε κάναμε». Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρόθυμα υιοθετεί τώρα αυτές τις προτάσεις εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό εξοφλεί προεκλογικά γραμμάτια σε συμφέροντα. Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ έχει ήδη δείξει τις διαθέσεις της με τα μέτρα που θεσμοθέτησε κατά την διάρκεια της πανδημίας. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση «οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), στην αναστολή σύμβασης με επίδομα αναστολής 534 ευρώ ή στην ανεργία και με πρόσχημα την πανδημία έλαβε μια σειρά από «έκτακτα μέτρα» που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και καθιστούν αδύνατους τους ελέγχους, με προφανή επιδίωξη την μονιμοποίηση τους». Επίσης πρόσθεσε ότι «θεσπίστηκε η υποχρεωτική, χωρίς συμφωνία του εργαζομένου, μεταφορά προσωπικού σε άλλη επιχείρηση του Ομίλου. Ανεστάλη η υποχρέωση καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των αλλαγών σχετικών με το ωράριο. Θεσπίσθηκαν οι απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα. Μειώθηκε το Δώρο Χριστουγέννων και το Δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας .Δεν προβλέφθηκε καμία ρύθμιση και κανόνας για τη τηλεργασίας, που γενικεύθηκε λόγω της πανδημίας και κατέστη υποχρεωτική για το 50% των εργαζομένων».

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας παράθεσε μέτρα που λήφθηκαν κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι αυτά συνέβησαν κάτω από την πίεση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Όπως είπε «μειώσαμε την ανεργία κατά 10%, με 675.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυξήσαμε το κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους (αύξηση 27%). Περίπου 800.000 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από την αύξηση. Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.Ωφελήθηκαν περισσότεροι από 215.000 εργαζόμενοι. Μειώσαμε την αδήλωτης εργασίας από το 19.2% το 2014 σε 8.94% το 2018. Θεσμοθετήσαμε την Ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας και της υπερωρίας. Για πρώτη φορά δηλώθηκαν 6 εκ. ώρες υπερεργασίας».

Απάντηση από ΝΔ: “Κατασκευάζει ψεύτικους εχθρούς”

Μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία, που σε ανακοίνωσή της σημείωσε:

Ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους. Μιλώντας για τα εργασιακά, λέει ό,τι φαντάζεται πώς περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση που δεν έχει, καν, παρουσιαστεί. Μιλάει με κλισέ και συνθήματα του μακρινού παρελθόντος τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σύγχρονα προβλήματα. Σε μια τέτοια εκδήλωση ταίριαζε γάντι η παρουσία του γνωστού «κατεβάζουμε τον διακόπτη», Νίκου Φωτόπουλου που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα για να πει όσα επαναλαμβάνει μονότονα εδώ και δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μπροστάρη τον κ. Φωτόπουλο πορεύεται στον 21ο αιώνα με συνθήματα του 19ου”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα